***....Γευσου....Γευσεις....***



Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

ΚΟΜΠΟΣΤΑ ΦΡΟΥΤΩΝ (NTR)


 

 

 

Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε τα φρούτα που μας αρέσουν για να φτιάξουμε μαρμελάδες ή γλυκά του κουταλιού.

Εκτός όμως από τις δύο παραπάνω δημοφιλείς συνταγές, υπάρχει και μια τρίτη, λίγο ξεχασμένη από τις μαγείρισσες.

Είναι πολύ εύκολη και δεν μας αναγκάζει να ξοδέψουμε πολλά χρήματα. Πρόκειται για την κομπόστα φρούτου, για την παρασκευή της οποίας δεν χρειάζονται πολλά υλικά, ούτε αρκετός χρόνος.

Ό,τι πρέπει δηλαδή για την εποχή που διανύουμε…..

Υλικα


1,5 κιλό φρούτα της αρεσκείας σας (βερίκοκα, αχλάδια, μήλα,Πορτοκαλια,Νερατζια, βανίλιες ή όποιο άλλο προτιμάτε).


4  Φλιτζανες (τσαγιου)νερό


2  Φλιτζανες (τσαγιου)ζάχαρη

Εκτελεση


Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε τη ζάχαρη και το νερό και ανακατεύετε καλά ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη.
Τοποθετείτε τα φρούτα στο σιρόπι, αφού πρώτα τα έχετε πλύνει καλά, έχετε αφαιρέσει τα κουκούτσια και τα έχετε κόψει στη μέση.
Τα αφήνετε να ζεσταθούν καλά, αλλά να μην ψηθούν εντελώς για 4' περίπου.


Αποστειρώνετε μερικά βάζα με καπάκι: Τα βουτάτε σε βραστό νερό και μετά τα ακουμπάτε σε μια πετσέτα ανάποδα μέχρι να στεγνώσουν τελείως.
Τοποθετείτε τα (ζεσταμενα)φρούτα σε βάζα, προσέχοντας να μη λιώσουν.

Έπειτα, ρίχνετε το σιρόπι (αφήνοντας περιθώριο λίγων εκατοστών από το χείλος τους).
Κλείνετε ερμητικά τα βάζα και τα βουτάτε σε νερό που βράζει (μέχρι εκεί που ξεκινά το καπάκι) για 20' περίπου.
Τα αφήνετε να στεγνώσουν καλά και τα φυλάσσετε σε σκιερό μέρος.

Οι κονσέρβες κομπόστας έχουν διάρκεια ζωής ενός χρόνου, ενώ μετά το άνοιγμά τους διατηρούνται στο ψυγείο για τρεις ημέρες.

Tip1: Εάν δεν θέλετε να κονσερβοποιήσετε την κομπόστα σας, μπορείτε να βράσετε τα βάζα με το περιεχόμενό τους και να τα αφήσετε στο ψυγείο για 3 με 4 ημέρες.

Τip2
: Χρησιμοποιήστε μπαχαρικά ή αλκοόλ για έξτρα γεύση. Για παράδειγμα, στο ροδάκινο ταιριάζει πολύ η βανίλια (1 κλωναράκι φρέσκια ή 2 ξυλάκια είναι αρκετά), αλλά και το λικέρ αμύγδαλο. Εάν πάλι θέλετε να φτιάξετε κομπόστα αχλάδι, μπορείτε να αντικαταστήσετε ένα μέρος του νερού με λευκό κρασί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου