***....Γευσου....Γευσεις....***



Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ....ΜΕ ΣΩΣ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ(ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ)~1~(NTR)








ΥΛΙΚΑ


      50 αμπελόφυλλα τρυφερά
      2 φλ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα
      2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
      2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
      1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
      1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
      1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
      1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
      1 λεμόνι
       1 ντομάτα τριμμένη
       αλάτι
       πιπέρι

     Για τη Σως Γιαουρτιου


     400 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό
      χυμό από 1 λεμόνι
       3 κ.σ. ελαιόλαδο
       2 κ.σ. κρύο νερό
       1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
       1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
        αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Μουσκεύουμε το ρύζι σε μπολ με νερό για 1 ώρα.
Έπειτα το βάζουμε σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό να φύγει το άμυλο.
 Το στραγγίζουμε καλά. Στύβουμε 1 λεμόνι στο ρύζι και ανακατεύουμε.
Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα ξερά κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 5 λεπτα.
Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά, να λαδωθεί. Προσθέτουμε 2 φλ. τσαγιού νερό και σιγοβράζουμε για 5 λεπτα΄, ίσα το ρύζι να πιει τα υγρά του.
Το αλατοπιπερώνουμε και το πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.
Τρίβουμε την ντομάτα μέσα στη γέμιση και την ανακατεύουμε καλά.
 Στο μεταξύ, ζεματάμε τα αμπελόφυλλα για λίγα λεπτά και τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό. Τα στραγγίζουμε. Αφαιρούμε τυχόν χοντρά νεύρα στην άκρη του κληματόφυλλου.
 Παίρνουμε ένα κληματόφυλλο στην παλάμη μας, με τα νεύρα προς τα πάνω, να τα βλέπουμε,
 βάζουμε μία κουταλιά γέμιση, κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε το ντολμαδάκι σε ρολό.
 Ομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα.
 Αν θέλουμε στρώνουμε τον πάτο της κατσαρόλας με αμπελόφυλλα.
Τα τοποθετούμε σειρά σειρά στην κατσαρόλα, με την ένωση προς τα κάτω και κοντά κοντά το ένα με το άλλο.
Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην ξετυλιχτούν κατά το βράσιμο.
Περιχύνουμε με νερό, ίσα να τα σκεπάσει.
Σιγοβράζουμε τα γιαλαντζί μέχρι να σωθεί το νερό και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους, για περίπου 40΄.
Σερβίρονται κρύα  σκετα η με σος γιαουρτιού.



Για τη σως γιαουρτιου



Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με σύρμα ή με πιρούνι για λίγα λεπτά, να γίνουν μία ρευστή σος. Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια.

Καλη Επιτυχια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου