***....Γευσου....Γευσεις....***



Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΣΟΥΠΕΣ+ΖΩΜΟΥΣ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ .....(NTR)





Οι Σουπες γινονται Βελουτε ως εξης


Οι βελουτέ σούπες γίνονται συνήθως με τρεις τρόπους: είτε προσθέτοντας φρέσκο βούτυρο, είτε δένοντας τον ζωμό με αλεύρι ή κορνφλάουρ, είτε προσθέτοντας κρέμα γάλακτος για λευκές βελουτέ.
Αν δεν θέλετε να επιβαρύνετε το πιάτο σας με τις έξτρα θερμίδες του βουτύρου, του αλευριού ή της κρέμας γάλακτος, μπορείτε να φτιάξετε νοστιμότατες και ελαφριές βελουτέ κάνοντας το εξής:
Σε βαθύ τηγάνι, βάλτε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρετε ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Προσθέστε διάφορα λαχανικά ψιλοκομμένα και καλύψτε το τηγάνι με καπάκι αφήνοντάς τα να βράσουν στο ζουμί τους και να μαλακώσουν. Στη συνέχεια λιώστε τα σωταρισμένα υλικά στο μπλέντερ, προσθέστε τα σε οποιονδήποτε ζωμό και σιγοβράστε τον μέχρι να γίνει μια πηχτή βελουτέ σούπα.


Τα πρόχειρα οικογενειακά γεύματα συνήθως περιέχουν ένα πιάτο, ενώ στα πιο επίσημα δείπνα, καλείστε σαν καλή οικοδέσποινα να παρουσιάσετε πρώτο και κυρίως πιάτο. Στην περίπτωση του πρόχειρου γεύματος, μια σούπα φτιαγμένη από θρεπτικά συστατικά θα δώσει στα παιδιά αλλά και σε εσάς όλες τις απαραίτητες ουσίες για μια ισορροπημένη διατροφή. Την περίπτωση των επίσημων γευμάτων και πάλι η σούπα έρχεται να σας λύσει τα χέρια, προσφέροντάς την σαν πρώτο πιάτο, αφού είναι ένα ελαφρύ πιάτο που προετοιμάζει την γεύση των συνδαιτυμόνων για το επόμενο πιάτο.
Τα άριστης ποιότητας υλικά, που είναι στην εποχή τους μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για μια νοστιμότατη σούπα. Ακόμα όμως και η λύση των καταψυγμένων λαχανικών μπορεί να αποτελέσει μια λύση αν έχετε ξεμείνει από φρέσκα.

Το κλειδί για μια πεντανόστιμη σούπα είναι ο ζωμός
.
 Αυτό είναι κάτι που ίσως χρειαστεί αρκετό χρόνο όμως το βράσιμο του κρέατος μπορεί να γίνει σε προηγούμενο χρόνο και να καταψυχθεί ώστε να το έχετε έτοιμο όποτε οι περιστάσεις απαιτούν μια νόστιμη σούπα.
Επιπλέον η σούπα αποτελεί ένα εξαιρετικά οικονομικό πιάτο αφού για την παρασκευή του δεν χρειάζεται να έχετε αγοράσει το ακριβότερο κρέας. Κομμάτια με κόκκαλο, φτερούγες κοτόπουλου ή ένα κοκκινόψαρο στην πραγματικότητα είναι καλύτερα από άπαχα κρέατα και ψάρια όταν μιλάμε για σούπες.





Προετοιμάστε γευστικούς ζωμούς

Ζωμός κότας.
Βάλτε σε μια κατσαρόλα, στήθη, φτερούγες και κόκκαλα κοτόπουλου, 2 κρεμμύδια, 2 καρότα σε φέτες, σέλινο με τα φύλλα του, κολοκυθάκια ή άλλα λαχανικά εποχής και βράστε τα σε χαμηλή φωτιά.
Σουρώστε τον ζωμό και κρατήστε τον, αφού κρυώσει, στην κατάψυξη.
Όταν έρθει η ώρα για μια γευστική κοτόσουπα απλά προσθέστε του ρύζι ή κάποιο μικρό ζυμαρικό και αυγοκόψτε.

Ζωμός κρέατος.
 Ζητήστε από τον χασάπη να σας δώσει 2-3 κομμάτια με κόκκαλο από μοσχάρι, χοιρινό και αρνί ή κατσίκι.
Βάλτε σε προθερμασμένο φούρνο, 2 κουταλιές βούτυρο και τα κομμάτια κρέατος και ψήστε τα για 10 λεπτά γυρίζοντας τα κομμάτια τακτικά. Στη συνέχεια μεταφέρετε το κρέας σε κατσαρόλα, προσθέστε κρεμμύδια, καρότα, σέλινο και διάφορα άλλα λαχανικά και βράστε το σε σιγανή φωτιά.
Αφού το κρέας σκουρύνει, μπορείτε είτε να σουρώσετε το ζωμό και να τον καταψύξετε ή να λιώσετε τα λαχανικά στο μπλέντερ φτιάχνοντας μια θρεπτική βελουτέ σούπα.



 
Ζωμός λαχανικών
.
 Βάλτε σε κατσαρόλα διάφορα λαχανικά εποχής, καλύψτε τα με νερό και βράστε τα μέχρι ο όγκος του νερού να μειωθεί περίπου κατά 1/3. Και εδώ μπορείτε να σουρώσετε το ζωμό και να τον κρατήσετε για να τον προσθέσετε σε άλλα φαγητά ή να λιώσετε τα λαχανικά και να σερβίρετε αμέσως



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου