***....Γευσου....Γευσεις....***



Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΠΙΤΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ~11~(NTR)





ΕΞΥΠΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΠΙΤΕΣ(ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ)

Ο χειμώνας είναι η καλύτερη εποχή για πίτες. 
Είναι η περίοδος που η φύση μας προσφέρει τις καλύτερες πρώτες ύλες για σπανακόπιτες και χορτόπιτες,τυροπιτες,κρεατοπιτες... ή για γλυκές μηλόπιτες.
 Υπάρχουν βέβαια πάντα στο συρτάρι της καθεμιάς μας παραδοσιακές ή και πιο... ψαγμένες συνταγές για κρεατόπιτες, μανιταρόπιτες, κολοκυθόπιτες και ένα σωρό άλλες.

Η λίστα είναι ατελείωτη. Το ίδιο και η απόλαυση, καθώς μια επιτυχημένη πίτα σας ανακηρύσσει αυτομάτως σε σούπερ μαγείρισσα και μπορεί να αποτελέσει από κύριο γεύμα για μια οικογένεια μέχρι συνοδευτικό στο πιο επίσημο τραπέζι. Είτε είστε η καλύτερη χρυσοχέρα που γνωρίζετε να ανοίγετε χειροποίητο φύλλο, είτε καταφεύγετε στην αξιοπρεπέστατη -τα τελευταία χρόνια- λύση του έτοιμου φύλλου από το super market, σήμερα θα δούμε μερικά μυστικά που θα οδηγήσουν την πίτα σας -αλμυρή ή γλυκιά- στην απόλυτη επιτυχία.
Δεν θα ασχοληθούμε σήμερα καθόλου με τη γέμιση.
  Θεωρούμε δεδομένο ότι έχετε φτιάξει την υπέροχη γέμισή σας, ακολουθώντας την <<Συνταγή της Γιαγιάς>> και βρίσκουμε έξυπνα <<tips>> για τραγανές, εμφανίσιμες και καλοψημένες πίτες.

Γεμίζοντας την πίτα

Για να παραμείνει τραγανό το κάτω φύλλο, αλείψτε το με ασπράδι αυγού και βάλτε το για λίγα λεπτά στο ψυγείο. Το ασπράδι θα «σφραγίσει» το φύλλο και έτσι τα υγρά της γέμισης δεν θα το μουλιάσουν, κάνοντάς το τραγανό.
Μπορείτε επίσης να ρίξετε πάνω στο κάτω φύλλο λίγη τριμμένη φρυγανιά, που θα απορροφήσει τα υγρά της γέμισης και θα κάνει το κάτω μέρος της πίτας σας να έχει περισσότερο όγκο.
Για πίτες με γέμιση φρούτων. Βάλτε παραπάνω γέμιση υπολογίζοντας ότι τα φρούτα όταν θα ψηθούν θα χάσουν μεγάλο μέρος από τα υγρά τους και η γέμιση θα λιγοστέψει πολύ.
Αν η γέμιση περιέχει πολύ μαρέγκα (ή χτυπημένα ασπράδια αβγών). Φροντίστε να την απλώσετε πολύ ομοιόμορφα σε όλο το μήκος του ταψιού για να μην κάνει η πίτα βαθουλώματα κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Πίτες με χοντρό φύλλο

Αφήστε πολύ περιθώριο στο κάτω φύλλο, ώστε να μπορέσετε να το φέρετε μέχρι πάνω και να το ενώσετε με το πάνω φύλλο. Αλείψτε τις άκρες του με νερό ή ασπράδι αυγού για να κολλήσετε τα δύο φύλλα μεταξύ τους στην περίμετρο του ταψιού.
Τσιμπήστε τις ενωμένες άκρες με τα δάχτυλά σας ή με ένα πιρούνι, διακοσμώντας έτσι την πίτα σας με εύκολο τρόπο.
Ανοίξτε τρύπες στο πάνω φύλλο για να εξατμιστούν τα υγρά της γέμισης. Μπορείτε να το κάνετε και με τα κουπ-πατ για κουλουράκια. Κόψτε τρυπούλες σε σχήμα φύλλου, αστεράκια ή καρδούλες. Τα κομματάκια μπορείτε στη συνέχεια να τα κολλήσετε με νερό ή ασπράδι πάνω στο φύλλο, δημιουργώντας όμορφα διακοσμημένες πίτες.
Αλείψτε το πάνω φύλλο με ένα αχτύπητο αυγό ή λίγο γάλα για να το κάνετε να γυαλίσει.
Για γλυκές πίτες, πασπαλίστε το πάνω φύλλο με λίγη ζάχαρη ή κανέλα. Όταν θα ψηθούν θα γίνουν σαν ασημόσκονη και η πίτα σας θα λαμπυρίζει.

Καλοψήνουμαι... την τέλεια πίτα

Οι πίτες με γέμιση φρούτων ψήνονται καλύτερα σε γυάλινα ή πήλινα σκεύη. Το μέταλλο του ταψιού μπορεί να οξειδώσει τα φρούτα κάνοντας την πίτα σας να μαυρίσει. (Θυμηθείτε να χαμηλώσετε τον φούρνο 40 βαθμούς κάτω, αν ψήνετε σε γυάλινο πυρέξ).
Βάλτε κάτω από το ταψί με την πίτα ένα μεταλλικό δίσκο ή το μεταλλικό ρηχό ταψί του φούρνου σας. Το κάτω μέρος της πίτα θα γίνει πιο τραγανό και θα γλιτώσετε και την λάτρα αν η πίτα φουσκώσει και χυθούν υλικά της κατά το ψήσιμο.
Βάλτε τον φούρνο 20-30 βαθμούς πιο ψηλά όταν φουρνίζετε την πίτα και χαμηλώστε τον στην κανονική θερμοκρασία της συνταγής μετά από 5-10 λεπτά.
 Αυτό θα κάνει την ζύμη να ψηθεί γρήγορα και να παραμείνει τραγανή όσο θα ψήνεται η γέμιση.
Καλη Επιτυχια!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου