***....Γευσου....Γευσεις....***



Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2012

ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ της μαμας μου (NTR)



   




     ΥΛΙΚΑ

1 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι κρεμμυδάκια πλυμένα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνιθο φιλοκομμένο
1 πράσο ψιλοκομμένο
1/2 κιλό φέτα σε μικρά κομμάτια
4 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό
λίγο μάυρο πιπέρι
λίγο αλάτι (ανάλογα με το πόσο αλμυρή είναι η φέτα)
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο

       ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

700 γρ. αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας λάδι
αλάτι
νερό όσο παρει  η ζύμη

      ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μία λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και τα ανακατεύουμε.
Σε άλλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το λάδι, λίγο αλάτι και λίγο νερό και αρχίζουμε και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και ελαστική σαν πλαστελίνη.
Αυτό το επιτυγχάνουμε ρίχνοντας νερό αν είναι σφικτή ή αλεύρι αν είναι πολύ μαλακή.
Μόλις η ζύμη είναι εύπλαστη, τη χωρίζουμε σε 5 μπαλάκια.
Παίρνουμε έναν ψιλό πλάστη, αλευρώνουμε μια επιφάνεια, βάζουμε το μπαλάκι και αρχίζουμε σιγά -σιγά να ανοίγουμε το φύλλο, αλευρώνοντας για να μην κολλήσει η ζύμη στον πλάστη.
Το φύλλο μας πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερο από τη διάμετρο του ταψιού.
Με ένα πινέλο αλείφουμε με λαδάκι το ταψί μας και παίρνουμε το φύλλο τυλιγμένο στον πλάστη και αρχίζουμε να το ξετυλίγουμε επάνω στο ταψί αρχίζοντας από την άκρη.
Λαδώνουμε ελάχιστα το φύλλο και συνεχίζουμε ανοίγοντας τη δεύτερη μπαλίτσα σε φύλλο με την ίδια διαδικασία.
Μόλις βάλουμε και το δεύτερο φύλλο στο ταψί ρίχνουμε το μισό μίγμα μας και το στρώνουμε για να είναι ομοιόμορφο σε όλο το ταψί.
Ανοίγουμε ακόμη ενα φύλλο και το τοποθετούμε στο ταψί.
Απλώνουμε το υπόλοιπο μίγμα και ανοίγουμε φύλλα και τις επόμενες μπαλίτσες και με τις ίδιες διαδικασίες τα τοποθετούμε στο ταψί.
Και από τα 5 φύλλα που έχουμε τοποθετήσει, πιάνουμε το μέρος που περισσεύει (όλα μαζί) και τα διπλώνουμε προσεκτικά, σχηματίζοντας περιμετρικά του ταψιού ένα κορδόνι.
Με ένα πινέλο αλείφουμε το φύλλο με ελαιόλαδο, ραντίζουμε με νερό(ΣΟΥΡΩΤΗ) και ψήνουμε στους 180-200  βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο με αντίσταση για 1 ώρα περίπου.

{ Αν σας φαίνεται πολύ δύσκολο να ανοίξετε φύλλο, μπορειτε να χρησιμοποιήσετε φύλλο κρούστας εμπορίου ή φύλλο σφολιάτας, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία με το σπιτικό όταν το απλώνουμε στο ταψί.}

Καλη Επιτυχια και Καλη Ορεξη…..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου