***....Γευσου....Γευσεις....***



Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

ΦΥΛΛΟ ΖΥΜΗΣ(ΓΙΑ ΠΙΤΕΣ+ΠΙΤΣΑ)της Γιαγιας~2Α~(NTR)









ΥΛΙΚΑ

½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια μαγιά (ή 1 κύβο νωπή μαγιά)
1 κοφτή κουταλιά της σούπας  αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο ή λάδι
1 ποτήρι (250ml) χλιαρό νερό
(Φτιάχνει μία κανονικού μεγέθους πίτσα) 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε στο μπολ του μίξερ (το οποίο έχει τους ζυμωτήρες, δηλαδή τα δόντια που μοιάζουν με τιμπουσόν) το χλιαρό νερό, τη μαγιά, μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη και 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι. 
Χτυπάμε λίγο και το αφήνουμε για 15 λεπτά σε ζεστό μέρος. 
Μετά ανοίγουμε το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα  και προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας λάδι (ή μαργαρίνη), το υπόλοιπο αλεύρι, 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ και τέλος 1 κουταλιά της σούπας αλάτι.
Συνεχίζουμε με το μίξερ 5 λεπτά στο γρήγορο και 5 λεπτά στο αργό. Στην ουσία μέχρι να γίνει η ζύμη εύπλαστη και να μη κολλάει καθόλου στα χέρια. Αν κολλάει προσθέτουμε λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε στο αργό. 

Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει σε ζεστό μέρος (25 βαθμοί Κελσίου τουλάχιστον - 35 το πολύ), σκεπασμένο με μια βαμβακερή πετσέτα. Μέχρι να φουσκώσει ετοιμάζουμε τα υλικά για την πίτσα (σάλάμια, τυριά, τομάτες κ.λπ.)

Απλώνουμε στο ταψί μια λαδόκολλα και βάζουμε μέσα την μπάλα από το ζυμάρι. Απλώνουμε το ζυμάρι μέσα στο ταψί πιέζοντάς το με τα δάκτυλά μας από το κέντρο προς τα έξω ή με ένα ρολό 

Βάζουμε τα υλικά πάνω στην ωμή ζύμη και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο.

Θα πάρει 35 λεπτά στους 180ο Κελσίου για να γίνει η πίτσα. Όσο πιο στεγνή η ζύμη τόσο πιο γρήγορα θα γίνει η πίτσα. Αν βιάζεστε γκαζώστε το στους 200 βαθμούς αλλά θα κερδίσετε 3 με 5 λεπτά μόνο. Αν η ζύμη κολλάει κάπως στα χέρια τότε θα κάνει 40 με 45 λεπτά για να ψηθεί.

 Προσθέτουμε τα υλικά από επάνω και την ψήνουμε όπως είναι (όλα μαζί) στους 180 βαθμούς. Όσον αφορά την επικάλυψη (τυριά - αλλαντικά κ.ά.) δεν πρόκειται να προτείνουμε κάτι καθώς είναι θέμα γούστου.

 Αυτή είναι, άλλωστε η ομορφιά της χειροποίητης πίτσας, όμως μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

Πρώτη στρώση είναι η σάλτσα και τυριά που αλείφονται.

 Φυσικά προτείνουμε φυσική ντομάτα αλλά μια μικρή επάλειψη με σάλτσα που έμεινε από κάποιο φαγητό πάνω στο ζυμάρι προσθέτει στο τελικό αποτέλεσμα.
Μετά βάζουμε μια μικρή στρώση τυρί, μετά τα λαχανικά (πιπεριές, κρεμμύδια κ.λπ.) και τα μπαχαρικά (αλάτι οπωσδήποτε αν βάλατε φρέσκια τομάτα, ρίγανη, πιπέρι), μετά τα αλλαντικά, μετά το τυρί και τέλος τα υλικά διακόσμησης (λίγη πιπεριά, ροδέλες λουκάνικο, ό,τι θέλετε να φαίνεται από πάνω). 

Η συνταγή δύο στρώσεις τυριά, μία πάνω και μία κάτω δίνει απίθανη υφή στη "γέμιση". Και φυσικά, μια και χρησιμοποιήσαμε τη λέξη "γέμιση" μπορείτε να κάνετε τη ζύμη πιο ψιλή (σε πάχος) να γεμίσετε τη μισή και μετά να την διπλώσετε στη μέση.  


 πίτσα καλτσόνε

Αρκετοί φίλοι μας μάς ζήτησαν να μάθουν τη συνταγή για την πίτσα με τυρί στη ζύμη. Είναι πολύ εύκολη ...

 Απλά ανοίγεις τη βάση να είναι 3 με 4 δάκτυλα πιο πλατιά (6 με 7 δάκτυλα μεγαλύτερη διάμετρο). 
Όπως κάνουμε δηλαδή και στις παραδοσιακές πίτες.
Με το δάκτυλό μας κάνουμε ένα αυλάκι 2 δάκτυλα από την περίμετρο. 

Μέσα σε αυτό το αυλάκι ρίχνουμε τυρί.
Μετά παίρνουμε τη ζύμη και τυλίγουμε - σκεπάζουμε το τυρί και πιέσουμε την άκρη της ζύμης για να κολλήσει. 

Η ζύμη πρέπει να ακουμπάει ζύμη, όχι τυρί, αλλιώς θα ανοίξει. Με αυτόν τον τρόπο φτιάχνουμε ένα "σωλήνα τυριού" περιμετρικά της πίτσας! 
Καλη Επιτυχια!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου