***....Γευσου....Γευσεις....***



Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Ζύμη για φύλλο για ΠΙΤΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ~3~ (NTR)





Υλικα

½ κιλό αλεύρι σκληρό αλλά γίνεται και με αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1  κουταλάκι του γλυκού αλάτι

νερό, όσο πάρει (περίπου 200 ml ή 1 ποτήρι του νερού)

ελαιόλαδο (περίπου 1 ποτήρι του κρασιού)

ξύδι (1 κουταλιά)

Εκτέλεση

Η διαδικασία μπορεί να γίνει στο χέρι αλλά πιο εύκολα γίνεται στο μίξερ.  Θα βάλουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και θα ρίξουμε το λάδι και το αλάτι και με τα χέρια θα τρίψουμε το αλεύρι μέχρι να απορροφηθεί όλο το λάδι.  Θα ρίξουμε το ξύδι και το νερό λίγο-λίγο, μέχρι να γίνει η ζύμη.  Για να είναι έτοιμη η ζύμη, δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια μας.  Ζυμώνουμε τη ζύμη πάνω στην επιφάνεια εργασίας μας για πέντε λεπτά και μετά τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.

Για να γίνει στο μίξερ βάζουμε το ειδικό εξάρτημα (γάντζο) για ζύμη και στη λεκάνη του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι και το λάδι και αρχίζουμε να ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το αλάτι, το ξύδι και στη συνέχεια, ρίχνουμε σιγά-σιγά το νερό και ανακατεύουμε.   Δουλεύουμε το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα και καταλαβαίνουμε ότι η ζύμη είναι έτοιμη όταν αρχίζει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα τις λεκάνης. Σταματάμε το μίξερ και πρέπει το ζυμάρι να μην κολλάει στο χέρι μας. Εάν κολλάει ξαναρίχνουμε λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε. ΄Όταν είναι έτοιμο το σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας και μια βαμβακερή πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά περίπου.

Αμέσως μετά, αλευρώνουμε το τραπέζι ή εκεί που θα ανοίξουμε το φύλλο.  Στη συνέχεια κόβω τη ζύμη σε 10 ίσα κομμάτια και ξεκινώ ως εξής:
Πώς ανοίγουμε το φύλλο στο χέρι
Θα χρειαστούμε ένα πλάστη.  Για τις πίτες πιο κατάλληλος είναι ο παλιός κλασσικός λεπτός και μακρύς πλάστης της γιαγιάς. Με την αναλογια της ζύμης που έβαλα γίνονται περίπου πέντε φύλλα για στρογγυλό ταψί διαμέτρου περίπου 28 εκατοστών.  Διαιρούμε το φύλλο σε 5 – 6 κομμάτια.  Πάντα το πρώτο φύλλο θα είναι το μεγαλύτερο για να καλύψει τα πλαϊνά του ταψιού.
Με την αναλογια της ζύμης που έβαλα γίνονται περίπου πέντε φύλλα για στρογγυλό ταψί διαμέτρου περίπου 28 εκατοστών.  Διαιρούμε το φύλλο σε 5 – 6 κομμάτια.  Πάντα το πρώτο φύλλο θα είναι το μεγαλύτερο για να καλύψει τα πλαϊνά του ταψιού.
Αρχίζουμε το άνοιγμα πιέζοντας το με τον πλάστη να γίνει πλακέ και κάθε φορά πού το ανοίγουμε λίγο το γυρίζουμε με τη φορά του δείκτη του ρολογιού.  Όταν αρχίσει να λεπτάινει, αρχίζουμε να το τυλίγουμε λίγο-λίγο πάνω στον πλάστη και με τα δάκτυλα να το πιέζουμε προς τα έξω για να απλώσει το φύλλο.
Αφού φτάσει στο επιθυμητό πάχος, μαζεύουμε το φύλλο γύρω από τον πλάστη και το μεταφέρουμε πάνω από το ταψί και το ξεδιπλώνουμε  Κάθε φύλλο που θα βάζουμε θα το λαδώνουμε καλά για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
Αφού βάλουμε το μείγμα στην μέση και τελειώσουμε με τα φύλλα, λαδώνουμε και το τελευταίο, και κόβουμε ό,τι περισσεύει από το ταψί.

(Εάν θέλουμε τα κομμένα κομμάτια μπορούμε να τα ξαναζυμώσουμε και να φτιάξουμε ακόμη ένα φύλλο).
Αφού τελειώσουμε, ενώνουμε τα κάτω φύλλα με τα πάνω σχιματίζοντας κόθρο για να φαίνεται πιο όμορφη η πίτα. 
Τέλος χαράσσουμε ελαφρά με ένα  μαχαίρι, ανάλογα πόσα κομμάτια θέλουμε να γίνουν.
Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o C –μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Καλη Επιτυχια!!!!!!

1 σχόλιο:

  1. Μ' αρέσουν πολύ αυτές οι αναρτήσεις σου. Ιδιαιτέρως βοηθητικές για κάποιους ανθρώπους σαν κι εμένα. Θα κρατήσω στ' αγαπημένα όλα των ειδών τα φύλλα που έχεις αναρτήσει.
    Να είσαι καλά! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή