***....Γευσου....Γευσεις....***



Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2011

Ελιές..(NTR)






Ελιές..(οπως τις εφτιαχνε Η γιαγια μου....)

Ελιές Ξυδάτες

Διαλέγουμε τις ελιές, τις χαράζομε (όχι απαραίτητα), τις πλένουμε, τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε δυνατή άρμη για δυο - τρεις μήνες χωρίς να αλλάξουμε νερό.
Μετά τις ξεπλένουμε τις βάζουμε σε καινούρια άρμη και προσθέτουμε άνηθο και λεμόνι. Tο λεμόνι βοηθά στο να μην μαυρίσουν οι ελιές και να μπορέσουν να διατηρηθούν σφιχτές.
Προσθέτουμε ξύδι το οποίο όμως δεν είναι του εμπορίου, καλύτερα βαρελίσιο.
Τις αφήνουμε μια δυο μέρες για τις πιάσει το ξύδι και έπειτα οι ελιές είναι έτοιμες για φάγωμα.





Ελιές Θρούμπες,  Διαλεχτές ή σταφιδωτές

Βάλτε σε απλωτό καλάθι μαύρες ελιές, λίγες- λίγες, πασπαλίζοντας κάθε στρώση με μπόλικο χοντρό αλάτι. Βάλτε μια λεκάνη κάτω από το καλάθι, τοποθετήστε το σε δροσερό μέρος, και κουνάτε τις ελιές 1-2 φορές τη μέρα.
Τη δεύτερη ή τρίτη μέρα θα αρχίσουν να βγάζουν σκούρο ζουμί. Συνεχίστε να τις κουνάτε, έτσι που να έρχονται οι πάνω κάτω.
Μετά από 8-10 μέρες, οι ελιές θα έχουν ζαρώσει. Χαράξτε μια-δυο ελιές, και αν η σάρκα τους έχει σκουρήνει μέχρι το κουκούτσι, και δεν είναι πια λευκή, είναι έτοιμες (αλλιώς συνεχίστε να τις κουνάτε μερικές μέρες ακόμη).
Στραγγίστε τις, απλώστε τις σε χάρτινη πετσέτα και αφήστε τις να στεγνώσουν τελείως, μια νύχτα.
Μετά τις βγάζειτε, τις τινάζειτε με το χέρι (για τα πολλά αλάτια) και τις βάζετε σε γυάλες.

Ελιές Αδραμυτιανές 

Οι ελιές της ποικιλίας αυτής γίνονται παστές.
Τις βάζετε σε νάιλον σακούλα με τρύπες, ή σε πανέρι, ή σε κασόνι με νερό και χοντρό αλάτι. Τις αφήνετε για 15 - 20 μέρες.
Οι τρύπες που απαραίτητα πρέπει να έχουν τα παραπάνω αποθηκευτικά μέσα βοηθούν στο να φεύγουν τα νερά και να μην σαπίσουν οι ελιές.





Λαδολιές ή ρουπάδες

Ορισμένα ελαιόδεντρα παράγουν τις ρουπάδες, οι οποίες δεν αποτελούν είδος ελιάς.
Οι Μυτιληνιοί λένε ότι ένας μήκυτας στα δέντρα αυτά "κάνει την διαφορά".
Τρώγονται σκέτες, εκτός αν διαθέτουμε μεγάλες ποσότητες οπότε τις βάζουμε σε άρμη για να διατηρηθούν ή στην κατάψυξη.





Πατέ ελιάς

Τοποθετείτε σε ένα μπολ
250 γρ. μαύρες ελιές χωρίς το κουκούτσι
80 γρ. αντσούγιες πλυμένες και ψιλοκομμένες
50 γρ. κάπαρη
και τα πολτοποιείτε.

Προσθέτετε
το χυμό ενός λεμονιού
μια κουταλιά σούπας μπράντι
200 γρ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
και ανακατεύετε καλά.
Διατηρείτε το πατέ σε κλειστό βάζο στο ψυγείο
και το καταναλώνετε πάνω σε ψωμί κατά προτίμηση ελαφρά φρυγανισμένο.

Ελιές Τηγανητές

Παίρνετε μαύρες ελιές.
Τους βγάζετε το κουκούτσι και
τις ανακατεύετε σε κουρκούτι πηχτό που έχετε ετοιμάσει από νωρίτερα
(ένα αυγό, αλάτι, πιπέρι, λίγη καυτερή πιπεριά τριμμένη, αλεύρι).
Με ένα κουτάλι παίρνετε από το μείγμα και τηγανίζετε σε καυτό λάδι.

Χωριάτικη σαλάτα (NTR)







Υλικά
2 ντομάτες
1 μεγάλο αγγούρι
1 μέτριο κρεμμύδι
λίγες ελιές
λίγη ρίγανη
κομμάτι φέτα
αλάτι και πιπέρι
λάδι

Εκτέλεση
Πλένετε όλα τα λαχανικά πολύ καλά.
Κόβετε σε μικρά κομμάτια τις ντομάτες και σε ροδέλες το αγγούρι.
Τα τοποθετείτε σε μία σαλατιέρα ή ένα μπολ και προσθέτετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τις ελιές.
Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τη ρίγανη και ανακατεύετε.
Τοποθετείτε την φέτα από πάνω.
Ρίχνετε λίγη ρίγανη ακόμα πάνω στη φέτα και προσθέτετε το λάδι.

2 σχόλια:

  1. Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα!
    Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σας σχετικά με την ελιά.
    Θα ήθελα να σας επισημάνω όμως, ότι οι περισσοτερες από τις φωτογραφίες που αναρτήσατε, προέρχονται από το ομαδικό μας blog Συνταγές Της Καρδιάς και είναι "προσωπικές" φωτογραφίες και ως εκ τούτου παρακαλούμε να αφαιρεθούν.
    Η σχετική μας ανάρτηση έγινε 2 χρόνια νωρίτερα και είναι εδώ
    http://syntageskardias.blogspot.com/2009/10/blog-post_17.html
    Ευχαριστούμε και ευχόμαστε καλή συνέχεια και καλές γιορτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλες Γιορτες με Αγαπη+Υγεια Σ ευχαριστω που παρακολουθεις τις Συνταγες της Γιαγιας μου Ευχομαι και σ εσενα Οτι καλυτερο ....Χαρουμενες Γιορτες
    *NTR*

    ΑπάντησηΔιαγραφή