***....Γευσου....Γευσεις....***



Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου 2012

ΑΣΠΡΟ ΨΩΜΙ(NTR)





ΥΛΙΚΑ

2 1/2 φλιτζάνια τσαγιού χλιαρό νερό

1 κουταλιά της σούπας μαγιά σκόνη

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

7 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι μαλακό

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1/4 φλιτζάνι βούτυρο



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζετε σε μία λεκάνη 1/2 φλυτζάνι από το νερό, διαλύετε την μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνετε το μείγμα να γίνει κρεμώδες, γύρω στα 15 λεπτά

Προσθέτετε το υπόλοιπο νερό και το μισό αλεύρι και ζυμώνετε

Συνεχίζετε να ζυμώνετε προσθέτοντας και το υπόλοιπο αλεύρι

Προσθέτετε το αλάτι και ζυμώνετε μέχρι να γίνει η ζύμη ομοιόμορφη

Προσθέτετε το βούτυρο λίγο λίγο τη φορά και εξακολουθείτε το ζύμωμα

Εάν η ζύμη διαλυθεί με το βούτυρο μην ανυσηχήσετε, θα επανέλθει με το ζύμωμα ξανά στην κανονική της κατάσταση

Πλάθετε τη ζύμη σε σχήμα μπάλας, την τοποθετείτε σε ένα βουτυρωμένο μπωλ και την φέρνετε μερικές βόλτες ώστε να λαδωθεί από όλες τις πλευρές και σκεπάζετε σφιχτά το μπωλ με πλαστική μεμβράνη

Αφήνετε να διπλασιαστεί η ζύμη σε μέγεθος, περίπου μία ώρα

Αφού φουσκώσει την ξεσκεπάζετε και την ζυμώνετε ελαφρά να ξεφουσκώσει

Βουτυρώστε δύο ταψάκια ψωμιού

Χωρίστε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη

Ανοίξτε το κάθε κομμάτι σε ένα παραλληλόγραμμο και διπλώστε το ως εξής: Φέρτε το επάνω κομμάτι στη μέση του παραλληλογράμμου και μετά φέρτε το κάτω επίσης να συναντήσει το πρώτο. Κλείστε το με τσιμπήματα

Βάλτε τη ζύμη στο κάθε ταψάκι με το ενωμένο μέρος προς τα κάτω

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 C

Σκεπάζετε τα ταψάκια με μία βουτυρωμένη μεμβράνη και αφήστε το ψωμί να φουσκώσει για περίπου μία ώρα

Ξεσκεπάστε τα ψωμιά και ψήστε τα για 20 με 30 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινήσουν

Μόλις είναι έτοιμα βγάλτε τα από τον φούρνο και αμέσως και από τα ταψάκια και αφήστε τα να κρυώσουν

Καλη Επιτυχια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου