***....Γευσου....Γευσεις....***



Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΜ-ΚΟΥΑΤ(NTR)




ΥΛΙΚΑ



 1 κιλο κουμ κουάτ
 2 κιλά ζάχαρη κρυσταλλικη
  800  ml  νερό
 1 κουταλακι σουπας  ξινο
 χυμο από ενα λεμονι


 ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Καθαρίζουμε από κοτσανάκια τα κουμ - κουάτ.
Πλένουμε καλά και αφήνουμε να στραγγίξουν.
Τρυπάμε διαμπερές 4 - 5 φορές τον κάθε καρπό με την βοήθεια ενός ξύλου για (σουβλάκι).
Τα βάζουμε σε μια λεκάνη με κρύο νερό που να τα σκεπάζει για 8 ώρες.
 Στραγγίζουμε και τα βάζουμε να βράσουν για 5 λεπτά.
Στραγγίζουμε.
 Τα βράζουμε με φρέσκο νερό για 8 λεπτά.
Με την βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας τα μεταφέρουμε σε λεκάνη με κρύο νερό με παγάκια να σπάσει ο βρασμός.
Αφήνουμε τα κουμ κουάτ για 24 ώρες αλλάζοντας το νερό ανά 8 ώρες.
Την επόμενη ξαναβράζουμε τα κουμ κουάτ για 5 λεπτά.
Με την βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας τα μεταφέρουμε σε λεκάνη με κρύο νερό όπου έχουμε διαλύσει το ξινό.
Αφήνουμε για μια  Ωρα.
 Ετοιμάζουμε το σιρόπι και το βράζουμε για 12  λεπτά.
 Ρίχνουμε τα κουμ κουάτ και χαμηλώνουμε την φωτιά.
Βράζουμε για 5 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση.
 Κατεβάζουμε από την φωτιά και με μια πετσέτα σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Κουνάμε την κατσαρόλα ανά διαστήματα για να μην ζαρώσει το κουμ - κουάτ.
 Την επόμενη ημέρα δοκιμάζουμε.
Δένουμε το σιρόπι σε χαμηλή πάντα φωτιά, αν χρειάζεται και προσθέτουμε στο τέλος τον χυμό λεμόνι.
  Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με την πετσέτα για να μην ζαρώσει το γλυκό.
  Καλη Επιτυχια!!!!!


***

ΚΟΥΜ - ΚΟΥΑΤ..!!!!…


***Το γιαπωνέζικο μανταρίνι "σήμα κατατεθέν" της Κέρκυρας.***
Η ονομασία κουμ-κουάτ σημαίνει στα Κινέζικα χρυσό πορτοκάλι.
Στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως στην Κέρκυρα και στα άλλα Ιόνια νησιά.
 Ο καρπός του χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, γίνεται γλυκό του κουταλιού και θαυμάσιο λικέρ... το άρωμά του ….υπεροχο…φανταστικο!!!!!!.***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου