***....Γευσου....Γευσεις....***



Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου 2014

Καριόκες με καρύδι και μανταρίνι η Πορτοκαλι (NTR)






Υλικα

5 μέτρια μανταρίνια η πορτοκαλια
150 ml. χυμό μανταρινιού η πορτοκαλιου
130 γρ. ζάχαρη
1 κ.σ. κακάο
3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
150 γρ. καρύδι τριμμένο (όχι σκόνη)
100 ml. κονιάκ
400 γρ. κουβερτούρα

Εκτελεση

Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τα μανταρίνια η τα πορτοκαλια. Καθαρίζουμε τις φλοίδες τους και τις ρίχνουμε στο μπλέντερ όπου τις αλέθουμε.
Στίβουμε το χυμό τους (συμπληρώνουμε κι από άλλα μανταρίνια η πορτοκαλια αν χρειαστεί) για να έχουμε τα 150ml που χρειαζόμαστε
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη , τις αλεσμένες φλοίδες και το χυμό και τα βράζουμε για 10 λεπτά περίπου ανακατεύοντας συχνά. Θέλουμε να πετύχουμε κάτι σα μαρμελάδα.
Προσοχή μην παραβράσει και καραμελοσει , θέλουμε να δέσει αλλά να παραμείνει ανάλαφρο και δροσερό το μίγμα μας.
Περιμένουμε να κρυώσει λίγο και τότε προσθέτουμε το κακάο και τη φρυγανιά ανακατεύοντας καλά.
Βουτάμε τότε τα χέρια μας στο κονιάκ και παίρνουμε μια μικρή ποσότητα από το μίγμα σε μέγεθος καρυδιού , το πλάθουμε ώστε να σχηματίσουμε οβάλ, πλακέ μπουκιές και τις τοποθετουμε σε λαδόκολλα.
 Τα χέρια μας τα βουτάμε στο κονιάκ σε κάθε μια μπουκίτσα.
 Περιμένουμε να στεγνώσουν .
Λιώνουμε τότε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα και με τη βοήθεια λαβίδας , βουτάμε μέσα τις μπουκιές μανταρινιού η πορτοκαλιου .
 Τις στραγγίζουμε καλά και τις τοποθετούμε στη λαδόκολλα.

Περιμένουμε να παγώσει η σοκολάτα και τις τοποθετούμε στην πιατέλα μας …
Καλή επιτυχία….


Το γλύκισμα αυτό το θεωρούσα πολύ δύσκολο στην κατασκευή του. Νόμιζα πως χρειάζονται ειδικές ικανότητες για να το φτιάξει κανείς. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι κάτι τόσο νόστιμο και εντυπωσιακό θα ήταν και τόσο απλό. Από τότε που έφτιαξα αυτές τις καριόκες για πρώτη φορά δεν τις απαρνιέμαι ποτέ σε γιορτές , ξεχωριστές ημέρες , κεράσματα , επισκέψεις αλλά και στις ώρες της….. «υπογλυκαιμίας»
Να σημειώσω ότι είναι ένα γλυκάκι νηστίσιμο και πολύ ιδανικό για τις γιορτές …
Ετοιμαστε τες και θα τις καθιερώσετε , είμαι σίγουρη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου