***....Γευσου....Γευσεις....***



Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Φυλλο για πιτες -1-(NTR)




Φυλλο για πιτες


2 φλιτζάνια αλεύρι σκληρό
2 φλιτζάνια αλεύρι μαλακό
1κουτ γλυκού αλάτι
1 κουτ σούπας ξύδι
2 φλιτζάνια νερό
1 κουτ σούπας λάδι (ή  2 κουταλιές σπορέλαιο)
Νισιστέ για το άνοιγμα των φύλλων
1  κουταλάκι  μπέικιν πάουντερ
πλάστης.(που το ελεγε η Γιαγια μου)
Κατασκευη

Σε λεκάνη τοποθετούμε το αλεύρι ανοίγουμε μια λακουβίτσα και προσθέτουμε το αλάτι το ξύδι το λάδι και το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά καλά.
 
Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να έχουμε μια ζύμη αρκετά ελαστική κι όχι σφιχτή.

Επειδή το αποτέλεσμα εξαρτάται από την ποιότητα απο το αλευρι μπορεί να χρειαστεί μικρή προσθήκη αλευρι ή νερού μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

[Υπάρχει κάποιο κόλπο ,που έχω ακούσει από παλιά μαγείρισσα, όταν πατάς τη ζύμη με το δάκτυλό σου η ζύμη να επανέρχεται και να μην αφήνει τρύπα.Είναι πάντως θέμα εμπειρίας πότε είναι η ζύμη έτοιμη.]

Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια (ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε για την πίτα μας) τα αλείφουμε με λίγο λάδι και τα αφήνουμε,  σκεπασμένα  με πετσέτα  σε λεκάνη, να ξεκουραστεί για μισή ώρα.

Σε  τραπέζι ,βάζουμε μια κουταλιά νισιστέ από πάνω το μπαλάκι της ζύμης πιεσμένο ελαφρά και πάλι νισιστέ.
 Με τον πλάστη ανοίγουμε το φύλλο τυλίγοντάς κάθε φορά διαφορετικό κομμάτι του ώστε να ανοίξει παντού ομοιόμορφα.

Το μέγεθος του φύλλου θα εξαρτηθεί από πόσο μεγάλο φύλλο θέλουμε και πόσο λεπτό ή όχι.
 
Τα φύλλα που βάζουμε στον πάτο του ταψιού επειδή θέλουμε να γυρίζουν έξω από το ταψί τα ανοίγουμε μεγαλύτερα, ενώ τα ενδιάμεσα περίπου στο μέγεθος του ταψιού.

Τα φύλλα μπορούν να τοποθετηθούν κατευθείαν στο ταψί στρώνοντας ταυτόχρονα την πίτα μας.
 
Διαφορετικά τα τοποθετούμε πάνω σε τραπεζομάντιλο τοποθετώντας ενδιάμεσα φύλλα λαδόκολλας ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους.

Οι παραδοσιακές πίτες γίνονται σε ταψί στρογγυλό ...
Ευχομαι να μαθετε να  φτιαχνετε μονες σας τις πιτες σας  και να ξερετε οτι
 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ...ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ!!!!!!


Καλή Επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου