***....Γευσου....Γευσεις....***



Τρίτη 5 Απριλίου 2011

ΒΑΜΜΕΝΑ ΑΥΓΑ (NTR)



ΒΑΜΜΕΝΑ ΑΥΓΑ
 "Δεμένο" με παραδόσεις αιώνων, το βάψιμο των αβγών ανήμερα της Μεγάλης Πέμπτης αποτελεί κοινή πρακτική στο σύνολο σχεδόν του Ορθόδοξου κόσμου. Τα κόκκινα αβγά, προχριστιανικό σύμβολο της ζωής, ενισχυμένο από τον συμβολισμό του κόκκινου χρώματος από το αίμα της θυσίας του Χριστού, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του εθιμοτυπικού των ημερών.Πολλές είναι, ωστόσο, οι περιοχές στις οποίες τα κόκκινα αβγά αποτελούν … μειοψηφία στο πασχαλιάτικο καλάθι και τη θέση τους έχουν πάρει πράσινα, κίτρινα, μοβ ακόμη και ροζ αβγά, ενώ σε άλλες χώρες, κυρίως του σλαβικού κόσμου, τα βαμμένα αβγά αποτελούν μικρά έργα τέχνης, εφάμιλλα των ζωγραφικών πινάκων ή των θρησκευτικών εικόνων.

Αντίθετα με τη μόδα των τελευταίων ετών που θέλει τα αύγα μας κίτρινα,πράσινα,μπλέ,φουξια,με χαλκομανίες,πέρλες και ζωγραφιές εγώ προτιμώ τα Πασχαλιάτικα αυγά παραδοσιακά κόκκινα.Εχω δοκιμάσει στο παρελθόν να βάψω αυγά με φυσικούς τρόπους,με χρώμα απο πατζάρι,με κρεμμυδόφλουδες κτλ το αποτέλεσμα ήταν μεν φυσικό αλλα δεν ήταν κόκκινο.Ξαναγύρισα λοιπόν στις βαφές του εμπορίου και με αυτόν τον τρόπο βάφω τα αυγά μου.

Θα χρειαστούμε..

  • Αυγά κατα προτίμηση άσπρα γιατι βάφονται καλύτερα
  • 1 βαφή εμποριου
  • 1,5 λίτρο νερο
  • 3 κ.σ ξυδι
  • απορροφητικό χαρτί και γάντια
Αλάτι

Ας τα βάψουμε..


Βγαζουμε τα αυγα εκτος ψυγειου απο το προηγουμενο βραδυ για να ειναι σε θερμοκρασια δωματιου και τα βυθιζουμε σε νερο με αλατι για να μη σπανε και να ξεφλουδιζονται επειτα ευκολότερα.
Γεμζουμε μια μεγαλη κατσαρολα με νερο και παλι αλατι και μολις αρχισει να ζεσταινεται το νερο  τα ακουμπαμε στον πατο προσεχτικα.
Βραζουμε για περιπου 15 λεπτα και τα αφηνουμε να κρυωσουν καλα.(καλο ειναι να τα βρασουμε την προηγουμενη μερα και να τα βαψουμε την επομενη).
Διαλεγουμε τα αυγα και αφαιρουμε οποιο ειναι ραγισμενο.Ακολουθουμε τις οδηγιες της βαφης.Συνηθως σε μια κατσαρολα με 1,5 λιτρο ή 6 κουπες χλιαρο νερο ριχνουμε το ξυδι και διαλυουμε τη βαφη.
Βαζουμε λιγα,λιγα τα αυγα μεσα πολυ προσεχτικα σε μια στρωση παντα και τα αφηνουμε για λιγα λεπτα.
Τα βγαζουμε με μια τρυπητη κουταλα και οταν στεγνωσει πολυ καλα η μπογια τα περναμε με ενα απορροφητικο χαρτι με το βερνικι αφου φυσικα φορεσουμε γαντι.
Μπορουμε να τα γυαλισουμε και με ενα βαμβακι με ελαιολαδο.

Και του χρόνου!!! Καλό Πάσχα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου