***....Γευσου....Γευσεις....***



Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ~2~NTR)

1. Μετρήστε το αλεύρι και τη ζάχαρη (αν βάλετε ζάχαρη) που θα χρησιμοποιήσετε.
Το βούτυρο πρέπει να είναι από το ψυγείο και κομμένο σε μικρά κομματάκια. Αν το βούτυρο είναι μαλακό, θα δυσκολευτείτε περισσότερο να δουλέψετε τη ζύμη.











2. Προσθέστε το βούτυρο στο αλεύρι σας και δουλέψτε το με τα χέρια. Ζυμώνουμε τρίβοντας το βούτυρο μέσα στο αλεύρι, μέχρι να γίνει όλο μικρά μικρά μπαλάκια.

3. Ρίξτε το κρύο νερό πάνω στη ζύμη και ζυμώστε τη μέχρι να γίνει μια μπάλα.

4. Βάλτε τη ζύμη σε διαφανή μεμβράνη και πιέστε τη να γίνει σαν δίσκος. Τυλίξτε τη και βάλτε τη στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα πριν την ανοίξετε.
Μπορείτε να την κρατήσετε στο ψυγείο για 3 μέρες και στην κατάψυξη για 3 μήνες.






Φτιάξτε τη δική σας πίτα και κάντε τη να φαίνεται πεντανόστιμη και λιγουρευτή.
Μπορείτε να φτιάξετε αυτή την "πλεχτή" κρούστα και να στολίστε όλων των ειδών τις πίτες!

1. Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίξτε τη ζύμη σας μέχρι να γίνει περίπου μισό εκατοστό στο πάχος




2. Με προσοχή, κόψτε τη ζύμη σας σε λωρίδες, περίπου
  2.5 εκ. στο πάχος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χάρακα για να σιγουρευτείτε πως όλες οι λωρίδες έχουν το ίδιο πάχος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε μαχαιράκι, είτε την ειδική ρόδα




3. Βρέξτε με λίγο νερό την άκρη της πίτας. Τοποθετήστε τις λωρίδες μία μία. Αν έχετε πρόβλημα στο να σηκώσετε τις λωρίδες από την επιφάνεια, ρολάρετέ τις (σαν χαλί) και απλώστε τις μετά πάνω στην πίτα. Πιέστε δυνατά την άκρη της λωρίδας στην άκρη της πίτας και κόψτε όση από τη λωρίδα περισσεύει.


4. Με τον ίδιο τρόπο, απλώστε όλες τις λωρίδες στην πίτα
5. Σε μερικούς ανθρώπους αρέσει να πλέκουν τις λωρίδες. Μπορείτε όμως να τις απλώσετε με πιο απλό τρόπο, χωρίς αυστηρό πλέξιμο. Επίσης το πόσο πυκνό θα είναι το πλέξιμο, είναι εντελώς θέμα γούστου. Μπορείτε να καλύψετε τελείως την πίτα από πάνω ή να αφήσετε να φαίνεται η γέμιση.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου