***....Γευσου....Γευσεις....***



Τρίτη, 5 Απριλίου 2011

Γιαούρτι Σπιτικό (NTR)

Γιαούρτι Σπιτικό

  • 2 -3 κιλά γάλα πλήρες
  • 1 φλυτζάνα γιαούρτι στραγγιστό ή γιαούρτι που είναι στο τέλος ημερομηνίας λήξης (για να είναι ξυνό)
  • λίγο αλάτι

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Ζεστένουμε καλά το γάλα χωρίς να το φτάσουμε σε βρασμό και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Βάζουμε το μικρό μας δαχτυλάκι και το κάνουμε γύρες μέσα στο γάλα και μετράμε μέχρι το 20 κανονικά.Αν δεν αντέχει το δάχτυλο μας(το βγάζουμε) περιμένουμε ακόμα λίγη ώρα και ξαναμετράμε μέχρι να σντέχει το δάχτυλό μας τη θερμοκρασία αυτή οση ώρα το έχουμε μέσα στο γάλα.
Πέρνουμε τότε μια κουτάλα γάλα και την ρίχνουμε στο μπολ που έχουμε το γιαούρτι μας (δηλ τη μαγιά μας).Ανακατεύουμε καλά και το ρίχνουμε στο γάλα ανακατεύοντας απαλά.
Σκεπάζουμε το μείγμα μας και το αφήνουμε σε μιά γωνιά ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΟΥΝΗΣΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ για 5-6 ώρες μέχρι να πήξει.Δεν θα γίνει στραγγιστό γιαούρτι αλλά κανονικό.Αν δεν πήξει καλά το αφήνουμε κι άλλο εκτός ψηγείο.Αυτό θα γίνει αν το γάλα μας κρυώσει παραπάνω και η μαγιά μας δεν θα βρεί ζεστό έδαφος για να αναπτυχθεί.
Αν το θέλουμε στραγγιστό το βάζουμε σε μια μαξιλαροθήκη ή άλλο τέτοιο παρόμοιο πανί(δεν θα το έχουμε βάλει σε μαλακτικό γιατί θα χαλάσει η γεύση απο το γιαούρτι μας..
Καλή επιτυχία!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου