***....Γευσου....Γευσεις....***



Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

ΨΩΜΑΚΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ (NTR)









ΥΛΙΚΑ για 12 ψωμάκια

-30 γρ. φρέσκια μαγιά ή 15 γρ. ξερή μαγιά
-300 ml. χλιαρό γάλα
-450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-1 κουτ. του γλυκού αλάτι
-1 κουτ. του γλυκού ανάμικτα μπαχαρικά σε σκόνη (γαρύφαλλο, μπαχάρι, τζίντζερ κ.ά.)
-1 κουτ. του γλυκού κανέλα σκόνη
-1 κουτ. του γλυκού μοσχοκάρυδο σκόνη
-55 γρ. ψιλή ζάχαρη
-55 γρ. λιωμένο βούτυρο
-1 αυγό χτυπημένο
-55 γρ. μαύρη σταφίδα
-55. γρ. ξανθιά σταφία
-55γρ. κόντιτα
-έξτρα βούτυρο για βουτύρωμα


ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

-55 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το σταυρό
-3 κουτ. της σούπας ζάχαρη άχνη για το γλάσο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Θρυμματίζουμε τη μαγιά σε ένα μπολ και την αναμιγνύουμε με το γάλα μέχρι να γίνει ένα λείο, ρευστό μίγμα. Προσθέτουμε 4 κουτ. της σούπας από το αλεύρι, αναμιγνύουμε ελαφρά, σκεπάζουμε το μπολ με ένα στεγνό και καθαρό πανί και το αφήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι το μίγμα να γίνει αφρώδες. Αν χρησιμοποιήσουμε ξερή μαγιά, ακολουθούμε τη διαδικασία που περιγράψαμε στη συνταγή με το «Τσουρέκι με Σαφράν».
Αναμιγνύουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και όλα τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε το βούτυρο και το αυγό στο μίγμα της μαγιάς, ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μίγμα αυτό στο αρωματισμένο με τα μπαχαρικά αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά το μίγμα μέχρι να γίνει μια μαλακή και απαλή ζύμη.
Αδειάζουμε τη ζύμη μας σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε με τα χέρια μας για 10 λεπτά, μέχρι να ετοιμάσουμε μια ελαστική και μαλακή ζύμη. Προσθέτουμε τις σταφίδες και την κόντιτα και ξαναζυμώνουμε για 5 λεπτά μέχρι να μοιραστούν παντού. Κλείνουμε τη ζύμη σε μια σακούλα όπως περιγράψαμε στη συνταγή με το «Τσουρέκι με το Σαφράν» και την αφήνουμε για 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Στο μεταξύ αλευρώνουμε καλά δύο ταψιά ή λαμαρίνες φούρνου.
Αδειάζουμε τη ζύμη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια. Τη δουλεύουμε ξανά για 1 λεπτό. Κόβουμε τη ζύμη σε 12 ίσα κομμάτια και τα πλάθουμε σε στρογγυλά φρατζολάκια. Τοποθετούμε τα φρατζολάκια σε απόσταση το ένα από το άλλο μέσα στα ταψιά και τα αφήνουμε σε ένα ζεστό χώρο για 30 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος.
Στο μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Ετοιμάζουμε τα σταυρουδάκια, αναμιγνύοντας το αλεύρι με 4 κουτ. της σούπας νερό μέχρι να φτιάξουμε έναν παχύρευστο χυλό. Με ένα κορνέ ζακαροπλαστικής στο οποίο έχουμε τοποθετήσει απλή, λεπτή μύτη, φτιάχνουμε ένα σταυρό με το μίγμα του αλευριού, στην κορφή από κάθε φρατζολάκι. Ψήνουμε τα φρατζολάκια για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν αρκετά και τα αφήνουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν τελείως.
Ετοιμάζουμε το γλάσο με το οποίο θα γυαλίσουμε τα φρατζολάκια, αναμιγνύοντας τη ζάχαρη άχνη με 4 κουταλιές της σούπας νερό σε ένα κατσαρόλι, σε μέτρια φωτιά. Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία να πάρει βράση το μίγμα. Με ένα πινέλο, αλείφουμε αμέσως τα ψωμάκια με το γλάσο μία ή δύο φορές, μέχρι να καλυφθούν τελείως και να γυαλίσουν καλά. Σερβίρουμε τα ψωμάκια με φρέσκο βούτυρο ή μαρμελάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου