***....Γευσου....Γευσεις....***



Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012

ΙΣΛΙ (NTR)





Υλικά (για τη ζύμη)
  • 1 κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
  • 3 φλιτζάνια τσαγιού βουτυρο
  • μισό φλιτζάνι σπορέλαιο
  • μισό φλιτζάνι γάλα
  • μισό λεμόνι
  • λίγη σόδα (στην άκρη του κουταλιού)
Υλικά (για τη Γεμιση)
  • 3 φλιτζάνια καρύδια αλεσμένα στο μπλεντερ  χοντρα.
  • 2 κουταλιές κανέλα
  • 1 κουταλιά γαρύφαλλο
Υλικά (για το σιρόπι)
  • ενάμιση κιλό ζάχαρη
  • 5 ποτήρια νερό
  • λίγο λεμόνι
Εκτέλεση
  • Σε μιά λεκάνη ρίχνετε το αλεύρι. Ρίξτε τα υπόλοιπα υλικά (τη σόδα τη λιώνουμε μέσα στο λεμόνι) και παίρνοντας λίγο-λίγο αλεύρι από τριγύρω ζυμώστε ελαφρά, να γίνει μιά ζύμη μαλακη που να μην κολλάει στα δάκτυλα. Μην την ζυμώσετε πολυ, γιατί τα Ισλι  θα γίνουν σφικτά. Χωρίστε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη κι ύστερα χωρίστε το καθ' ένα σε 10 μπαλάκια.
  • Σε ένα μπολ, ανακατέψτε όλα τα υλικά της γέμισης. Ανοίξτε κάθε μπαλάκι μέσα στην παλάμη σας , βάλτε ένα κουταλάκι στο κέντρο από τη γεμιση και διπλώστε τη ζύμη από τρεις μεριές επάνω από τη γεμιση  έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα τρίγωνο. Βάλτε τα  σε αβουτύρωτο ταψί με την ένωση προς τα κάτω.
  • Και εδώ έρχομαι στα δύσκολα γιατί οι Μικρασιάτες το επάνω μέρος των ΙΣΛΙ το κεντάνε με ειδικό τσιμπιδάκι (φανταστείτε ένα τσιμπιδάκι φρυδιών με 3πλάσιο όμως φάρδος). Εσείς, προαιρετικά πάντα, μπορείτε να προσπαθήσετε με τις μύτες δύο πιρουνιών.Εγω το κενταω με μια σπατουλιτσα με δοντακια.
  • Όταν ετοιμαστούν, ψήστε τα στους 175 -200 βαθμούς Κελσίου για 45 λεπτά περίπου, ώστε να ροδίσουν ελαφρά. Αφήστε τα λίγο να κρυώσουν και τρυπήστε τα 3-4 φορές σε διάφορα σημεία με μιά χοντρή βελόνα, φθάνοντας ως το κέντρο που είναι η γεμιση.
  • Βάλτε τα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρόλα και βράστε το πολύ για 5 λεπτά. Προσοχή, το σιρόπι δεν πρέπει να δέσει πολύ. Στο τέλος προσθέστε το λεμόνι.
  • Όταν γίνει το σιρόπι, το ρίχνετε μέσα στο ταψί με τα χλιαρά Ισλι και τα αφήνετε εκεί όλο το βράδυ.
  • Την άλλη μέρα, φυλάξτε τα σκεπασμένα με πλαστική μεμβράνη για να μην στεγνώσουν. Τα Ισλι δεν πρέπει να είναι πολύ βρεγμένα με σιρόπι, όπως τα μελομακάρονα. Όταν απορροφήσουν το σιρόπι τα σερβιρετε.
          Καλή επιτυχία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου