***....Γευσου....Γευσεις....***



Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2011

muffins...(NTR)

muffins
ΥΛΙΚΑ
(Για 12 ατομα)

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι γάλα
1 πακετάκι ξηρή μαγιά
1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
1 μικρό φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
3 μεγάλες κουταλιές της σούπας άγλυκο κακάο καλής ποιότητας
2 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
70 γρ. λιωμένο βιτάμ
1 αβγό μεγάλο
1 φλ. χλιαρό νερό
κομματάκια bitter σοκολάτας (70% κακάο)
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι με το μπέικιν, το κακάο, την κανέλα και τη ζάχαρη και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε με ένα σύρμα το βούτυρο με το αβγό και σιγά-σιγά προσθέτουμε το γάλα. Λιώνουμε για λίγα λεπτά τη μαγιά στο χλιαρό νερό και την προσθέτουμε κι αυτή μέσα στο μίγμα με τα υγρά.
Έπειτα προσθέτουμε αργά το μίγμα με το αλεύρι στα υγρά και ανακατεύουμε παράλληλα με το σύρμα, μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη, όχι πολύ νερουλή, αλλά όχι και σφιχτή (σαν τη ζύμη του κέικ). Τέλος, ρίχνουμε τα κομματάκια σοκολάτας και ανακατεύουμε ελαφρά να πάνε παντού.
Μοιράζουμε το μίγμα σε φορμάκια ειδικά για Muffins, τα οποία έχουμε πρώτα βουτυρώσει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Βυθίζουμε ένα μαχαίρι σε ένα από αυτά, μετά τη μισή ώρα για να δούμε αν θα βγει στεγνό, που σημαίνει ότι έχουν ψηθεί.
Στην αρχή τα muffins σας μέσα θα είναι πολύ μαλακά, μετά θα σφίξουν όσο κρυώνουν και θα δέσει η γεύση τους.
γλασσο
120 γρ. bitter σοκολάτα
1 ποτήρι κρέμα γάλακτος (με πλήρη λιπαρά) αραιωμένη με νερό
2 κουτ. σούπας άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα, αλλά δεν την αφήνουμε να βράσει.
Σε ένα μπολ έχουμε ρίξει τη σοκολάτα σε κομματάκια και από πάνω χύνουμε την ζεστή κρέμα και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να αρχίσει να λιώνει η σοκολάτα. Σιγά-σιγά προσθέτουμε και την άχνη, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα και να γίνει ένα μίγμα ελαστικό και όχι πολύ πηχτό, αλλά ούτε και πολύ νερουλό.
Αφού κρυώσουν τα Muffins, τα περιχύνουμε με την καυτή σοκολάτα και μετά από λίγο η σοκολάτα θα «δέσει» και θα σκληρύνει επάνω τους.

Αν θέλετε, προσθέτετε στο μίγμα με τα υγρά 2 κουτ. σούπας ρούμι ή κονιάκ, αλλά καλύτερα να γίνει αυτό, αν παραλείψετε εντελώς την κανέλα, για να μην μπλέκετε πολλές γεύσεις μαζί.
Όσο είναι ζεστό το γλάσσο πάνω στα muffins, στολίστε τα με χρωματιστή τρούφα και τα παιδάκια θα ξετρελαθούν!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου