***....Γευσου....Γευσεις....***



Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2011

Τσουρέκι 3 (NTR)

 τσουρέκι  3










Υλικά:
2 φλιτζάνια συν 2-3 κουταλιές της σούπας γάλα
2 φακελάκια ξερή μαγιά
8-9 φλιτζάνια αλεύρι για ψωμί
1 ? φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα αμύγδαλα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
τριμμένη πορτοκαλόφλουδα
2 κουταλάκια του γλυκού γλυκάνισο ψιλό
? φλιτζανιού ελαιόλαδο
5 αυγά, που έχετε χτυπήσει καλά



ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
Ζεσταίνετε 2 φλιτζάνια γάλα και τα βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ.
Προσθέτετε τη μαγιά, ένα φλιτζάνι αλεύρι και ? του φλιτζανιού ζάχαρη.
Σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε για μια ώρα το μείγμα να φουσκώσει.
Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ, αναμειγνύετε 7 φλιτζάνια αλεύρι, τα κομμένα αμύγδαλα, το αλάτι, την υπόλοιπη ζάχαρη, την πορτοκαλόφλουδα και το γλυκάνισο.
Ανοίγετε μια τρύπα στη μέση και προσθέτετε το μείγμα με τη μαγιά, το ελαιόλαδο και τα αυγά.
Μαλάζετε το μείγμα από το κέντρο προς τα έξω, μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη.
Αλευρώνετε την επιφάνεια όπου θα δουλέψετε με το υπόλοιπο αλεύρι και αρχίζετε να πλάθετε για 12 περίπου λεπτά, προσθέτοντας, αν χρειαστεί, περισσότερο αλεύρι μέχρι να μαλακώσει η ζύμη και να μην κολλάει στα χέρια.
Βάζετε τη ζύμη σε ένα μπολ που έχετε λαδώσει, το σκεπάζετε με ένα πανί και το αφήνετε σε ένα θερμό και ξηρό μέρος μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί ο όγκος του, για περίπου 2 ώρες.
Πατικώνετε τη ζύμη, τη χωρίζετε σε 6 μπαλάκια, τα οποία πλάθετε σε λωρίδες μήκους 30-38 εκ. και διαμέτρου 5 εκ. Βάζετε 3 λωρίδες δίπλα-δίπλα πιέζοντάς τις μαζί στη μια άκρη και τις τυλίγετε σε πλεξούδα.
Πιάνετε από την άλλη μεριά τις λωρίδες έτσι ώστε να μείνει άθικτο το τσουρέκι και στερεώνετε ανάμεσά τους δύο βαμμένα αυγά.
Επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία για το δεύτερο τσουρέκι.
Τοποθετείτε τα τσουρέκια σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί, τα σκεπάζετε και τα αφήνετε να φουσκώσουν για 2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος τους.
Ενώ φουσκώνουν τα τσουρέκια, προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C.
Χτυπάτε τον κρόκο και το υπόλοιπο γάλα.
Αλείφετε μ'ένα πινέλο τα τσουρέκια με αυτό το μείγμα και τα πασπαλίζετε με τα κομμένα αμύγδαλα.
Ψήνετε για περίπου 40-45 λεπτά ή μέχρι να αρχίσουν να ροδοκοκκινίζουν.
Το τσουρέκια θα είναι έτοιμα, όταν θα τα χτυπήσετε στο κάτω του μέρος και βγάλουν έναν υπόκωφο ήχο.
Το βγάζετε τότε, και το αφήνετε να κρυώσει.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου