***....Γευσου....Γευσεις....***



Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

"Χαλβάς Φαρσάλων" (NTR)

Τα Φάρσαλα ξεχώριζαν από παλιά για το ντόπιο είδος χαλβά βουτύρου (σαπουνέ).
Ο "Χαλβάς Φαρσάλων" φτιάχνεται από ρυζάλευρο και είναι ημιδιαφανής, λιπαρός και έχει μια τραγανιστή κρούστα από καμένη ζάχαρη.
Την ονομασία παζαριώτικος πήρε επειδή προσφέρεται στη διάρκεια του παζαριού, εμπορικό πανηγύρι, που συνηθίζεται στην περιοχή της Θεσσαλίας τους καλοκαιρινούς μήνες και του οποίου οι ρίζες φτάνουν μερικούς αιώνες πίσω , συγκεκριμένα το 1608 αναφέρεται για πρώτη φορά.



Υλικά

1 κιλό ζάχαρη
½ κιλό νισεστές
1 νεροπότηρο βούτυρο
5 ποτήρια νερό
1 φλυτζάνι άσπρα άψητα αμύγδαλα, κανέλλα

Εκτέλεση

Βάζουμε τα 700 γρ. από τη ζάχαρη σε κατσαρόλα με φαρδύ πάτο και τη λυώνουμε μέχρι να καεί και να αρχίσει να καραμελώνει. Στο μεταξύ ανακατεύουμε το νισεστέ με την υπόλοιπη ζάχαρη και μισή κουταλιά κανέλλας καλά. Ρίχνουμε στο μίγμα τα ποτήρια νερού τα ανακατεύουμε πολύ καλά να διαλυθεί ο νισεστές και το ρίχνουμε στην καραμελωμένη ζάχαρη. Αρχίζουμε να ανακατεύουμε καλά σε σιγανή φωτιά μέχρι να αρχίσει να πήζει. Σε ένα διπλανό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο, το καίμε ελαφρά, βάζοντας και τα αμύγδαλα να ροδίσουν. Όταν έχει πήξει ο χαλβάς που δεν πάψαμε να ανακατεύουμε, ρίχνουμε το βούτυρο κι ανακατεύουμε μέχρι να ξεκολάει απο τα τοιχώματα. Απλώνουμε το χαλβά όσο είναι ζεστός σε ταψί, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και τον βάζουμε στο γκριλ μέχρι να πιάσει μια κρούστα στην επιφάνεια. Όταν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με κανέλλα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου