***....Γευσου....Γευσεις....***



Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Μελομακάρονα 2 (NTR)

Μελομακάρονα 2

 


Υλικά

  • 1200 γραμ. αλεύρι (μαλακό)
  • 500 γραμ. σιμιγδάλι (ψιλό)
  • 350 γραμ. ζάχαρη (άχνη)
  • 380 γραμ. ηλιέλαιο
  • 500 γραμ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 30 γραμ. σόδα (φαγητού)
  • 130 γραμ. μέλι
  • 1-2 κουταλάκια του γλυκού κανέλλα (σκόνη)
  • 1-2 κουταλάκια του γλυκού γαρύφαλλο (τριμμένο)

Για το σιρόπι

  • 1 ½ κιλό ζάχαρη
  • 700 γραμ. νερό
  • 100 γραμ. γλυκόζη

Για τη γαρνιτούρα

  • καρύδι ψιλοκομμένο.

Εκτέλεση

Διαλύετε την αμμωνία και τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού. Βάζετε σε μια λεκάνη το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη άχνη, την κανέλλα, το γαρύφαλλο και το μέλι. Τα ανακατεύετε απαλά με ένα σύρμα. Κοσκινίζετε το αλεύρι και το αναμιγνύετε με το σιμιγδάλι. Ρίχνετε σιγά - σιγά το αλεύρι με το σιμιγδάλι στη λεκάνη με τα υγρά υλικά και ανακατεύετε απαλά με τα χέρια. Ρίχνετε όσο αλεύρι χρειαστεί για να γίνει μια ζύμη (μαλακιά) που να πλάθεται εύκολα.
Με τα χέρια παίρνετε μικρές ποσότητες από τη ζύμη και πλάθετε μελομακάρονα στο σχήμα της αρεσκείας σας. (Δεν πρέπει να ζυμώσετε πολύ τη ζύμη γιατί τότε τα μελομακάρονα θα γίνουν σκληρά και δεν θα ρουφήξουν το σιρόπι που πρέπει). Τοποθετείτε τα μελομακάρονα μέσα σε καλά βουτυρωμένη λαμαρίνα ή ταψάκι. Με ένα πηρούνι ή ειδικό εργαλείο μπορείτε να κάνετε διακοσμητικές γραμμούλες στην επιφάνεια τους.
Ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Cγια 15-20 λεπτά. Ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί. Σιροπιάζετε τα μελομακάρονα με ζεστό ή κρύο σιρόπι. Πρέπει το ένα από τα δύο να είναι κρύο και το άλλο ξεστό π.χ κρύο σιρόπι, ζεστά μελομακάρονα.
Βάζετε τα μελομακάρονα σε πιατέλα και πασπαλίζετε με μπόλικο ψιλοκομμένο καρύδι. Διατηρούνται εκτός ψυγείου για πολλές μέρες, σκεπασμένα με πλαστική μεμβράνη για να μην ξεραίνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου