***....Γευσου....Γευσεις....***



Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ***~5~ (NTR)









ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ~5~


Υλικα

  1 1/2 κούπα βούτυρο
  2 1/2 κούπες ζάχαρη
  6 χωρισμένα αυγά
  4 1/2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  1/4 κουταλάκι αλάτι
  ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
  1 κούπα ψημένα και ψιλοκομμένα φουντούκια
  1 κούπα ψηφίδες σοκολάτας
  ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Για το στόλισμα
  1 κουτί sugar paste


  πράσινη χρωματιστή ζάχαρη
  γλάσο κόκκινο

  λίγη μαρμελάδα πορτοκάλι




για το sugar paste (αν θέλετε να to φτιάξετε μόνοι σας)

  2 κουταλιές ζελατίνη σκόνη
  1/2 κούπα κρύο νερό
  1 κούπα γλυκόζη
  2 κουταλιές γλυκερίνη

  4 κουταλιές φυτικό μαγειρικό λίπος στερεό

  1/4 κουταλάκι εσάνς πικραμυγδάλου

  2 κιλά ζάχαρη άχνη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από τα ασπράδια των αυγών που τα έχετε χτυπήσει σε μαρέγκα και τα προσθέτετε τελευταία. Αφού προσθέσετε τη μαρέγκα, βάλτε και τα φουντούκια και τις ψηφίδες σοκολάτας και ανακατέψτε. Βάλτε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί 30 εκ. και ψήστε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 45' περίπου.

Για να φτιάξετε το sugar paste


 Φουσκώστε τη ζελατίνη στο νερό και βάλτε τη σε μπεν μαρί να διαλυθεί. Προσθέστε τη γλυκόζη και τη γλυκερίνη κι ανακατέψτε καλά. Ανακατέψτε μέσα το λίπος και πριν λιώσει τελείως, κατεβάστε από τη φωτιά και προσθέστε την εσάνς πικραμυγδάλου. Αφήστε το μίγμα να κρυώσει, ώσπου να γίνει χλιαρό. Βάλτε τη μισή ζάχαρη σ' ένα μπολ και κάντε ένα λάκκο στο κέντρο. Ρίξτε το χλιαρό μίγμα της ζελατίνης κι ανακατέψτε μ' ένα ξύλινο κουτάλι, παίρνοντας μέσα λίγη, λίγη ζάχαρη, ώσπου το μίγμα να πάψει να κολλάει. Ρίξτε και ζυμώστε μέσα λίγη, λίγη την υπόλοιπη ζάχαρη. Ζυμώστε τον φοντάν καλά, ώσπου να γίνει λείο και εύπλαστο. Εαν είναι πολύ μαλακό, προσθέστε κι άλλη ζάχαρη άχνη. Χρησιμοποιήστε το φοντάν αμέσως ή φυλάξτε το στο ψυγείο, κλεισμένο αεροστεγώς. Για να το χρησιμοποιήσετε, αφήστε το να πάρει τη θερμοκρασία δωματίου και ξαναζυμώστε το να μαλακώσει.

Βάλτε τη βασιλόπιτα σ' ένα δίσκο και αλείψτε τη με τη μαρμελάδα. Ανοίξτε το sugar paste σε φύλλο. Για να υπολογίσετε τις διαστάσεις του φύλλου που θα χρειαστείτε, μετρήστε την απόσταση από τη μια άκρη της βασιλόπιτας στην άλλη και προσθέστε 5 εκ. Πλάστε το sugar paste σε λεπτό φύλλο, στις διαστάσεις που υπολογίσατε. Τοποθετήστε το πάνω στη βασιλόπιτα, τυλίγοντάς το σ' έναν πλάστη πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη και ξετυλίγοντάς το σιγά, σιγά από τον πλάστη στη βασιλόπιτα, για να μη σκιστεί. Απλώστε το ομοιόμορφα με την παλάμη σας. Αν σας σκιστεί, πλάστε το σημείο αυτό με λαδωμένα δάχτυλα και λίγη άχνη ζάχαρη. Χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι και αφαιρέστε το γλάσο που περισσεύει. Διακοσμήστε με την πράσινη χρωματιστή ζάχαρη και το κόκκινο γλάσο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου