Μια που ειμαι λατρης της σοκολατας
απο τα παιδικα μου χρονια ως τωρα .....!!
Γλυκιά ή πικρή, μαύρη ή λευκή, σε πλάκα ή σε σοκολατάκι, γεμιστή με αμύγδαλο ή φουντούκι, κρέμα ή λικέρ, σε τρούφα, η σοκολάτα είχε και θα έχει πάντα τους θαυμαστές της. Για τον ίδιο, όμως, η σοκολάτα είναι μία: η μαύρη και πικρή.
«εννέα στα δέκα άτομα αγαπούν τη σοκολάτα, το δέκατο λέει απλώς ψέματα».
Τα μυστικά της σοκολάτας Η σοκολάτα είναι η δυσκολότερη πρώτη ύλη της ζαχαροπλαστικής, γι’ αυτό το λόγο προσπάθησα να γίνω πιο κατανοητός και να δώσω την κάθε συνταγή όσο πιο εύκολα γίνεται. Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα για τη σοκολάτα που πρέπει να τα γνωρίζουμε για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα. Τη σοκολάτα πρέπει να τη διατηρούμε σε χώρο ξηρό με θερμοκρασία 18°C, μακριά από τον ήλιο και τις μυρωδιές.
Σε μερικές συνταγές, ειδικά για τα σοκολατάκια, θα απορείτε…Πολλές φορές, όταν τα φτιάξετε, το αποτέλεσμα σας απογοητεύει γιατί είναι θαμπά ή έχουν ασπρίσει κ.λπ. Αυτό οφείλεται στο βούτυρο-κακάο που ξεχώρισε στο λιώσιμο της σοκολάτας από το κακάο και κατόπιν πάγωσε χώρια. Γι’ αυτό το λόγο ο κάθε ζαχαροπλάστης ξέρει τη μαγική λέξη "στρώσιμο" της σοκολάτας, λέξη που θα βρείτε σε πολλές από τις συνταγές μας και που σημαίνει ότι λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν-μαρί, με συνεχές ανακάτεμα φτάνοντας μέχρι τους 46ΊC. Υψηλότερη θερμοκρασία κάνει τη σοκολάτα να χάνει το άρωμα και τη σύνθεσή της. Ειδικά η κουβερτούρα γάλακτος και η λευκή χρειάζονται πολλή προσοχή κατά το λιώσιμο, καθώς η υπερθέρμανση μπορεί να προκαλέσει θρόμβωση του γάλακτος (η γάλακτος και η λευκή σοκολάτα περιέχουν γάλα) με δυσάρεστες συνέπειες. Και το τονίζω: όταν λιώνουμε τη σοκολάτα, πρέπει να ανακατεύουμε συνεχώς για να έχουμε και το σωστό αποτέλεσμα. Μετά έρχεται το στρώσιμο σοκολάτας εκεί που χρειάζεται π.χ. σοκολατάκια.
στην κρύα.
Ανακατεύουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει στους 31ΊC, οπότε έχουμε καλή ομοιογενοποίηση του βούτυρο-κακάο με το κακάο. Εκτός από το μπεν-μαρί μπορούμε να λιώνουμε την κουβερτούρα σε φούρνο μικροκυμάτων με καλό αποτέλεσμα. Η συμβουλή μου είναι να έχετε ένα θερμόμετρο, που θα διαπιστώσετε ότι είναι χρήσιμο και για γλυκά που δεν είναι από σοκολάτα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου