***....Γευσου....Γευσεις....***



Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Ριζοτο Βανιλιας με Παγακια Ροδονερο(NTR)






Υλικά 
(για 2 μερίδες)

Για το ριζότο βανίλιας
1 φλ. τσαγιού ρύζι ιταλικό (για ριζότο τύπου Arborio )
1 φλ. τσαγιού νερό
1 φλ. τσαγιού γάλα φρέσκο (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 φλ. καφέ γάλα φρέσκο (ψυγείου)
1 κουτ. σούπας κοφτή βούτυρο 
Ξύσμα από ½ λεμόνι
Άρωμα βανίλιας (είτε σκόνη, είτε σε υγρή μορφή )
3 κουτ. σούπας ζάχαρη
2 κουτ. γλυκού φιστίκι αιγίνης σπασμένο

Για τα παγάκια ροδόνερου
½ φλ. τσαγιού ροδόνερο
½ φλ. τσαγιού νερό
1 κουτ. γλυκού  σιρόπι γλυκό τριαντάφυλλο

Για τα τραγανά ροδοπέταλα
6 ροδοπέταλα ( τριαντάφυλλο)
½ ασπράδι αυγού
1 κουτ. σούπας κοφτή ζάχαρη


Εκτέλεση

Για το ριζότο βανίλιας
 Σε ένα βαθύ κατσαρολάκι βάζουμε το ρύζι μας μαζί με το βούτυρο και σοτάρουμε ελαφρά σε χαμηλή φωτιά για περίπου 2 λεπτά. Προσθέτουμε όλο το νερό μαζί με την ζάχαρη και ανεβάζουμε την θερμοκρασία ελαφρά ώστε να συνεχίσει να σιγοβράζει προσέχοντας να ανακατεύουμε συνεχώς ελαφρά. Όταν το ρύζι απορροφήσει όλο το νερό, προσθέτουμε το γάλα (θερμοκρασία δωματίου) μαζί με την βανίλια και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν δούμε ότι το ρύζι μας έχει απορροφήσει το γάλα, το βγάζουμε από τη φωτιά προσθέτοντας το κρύο γάλα και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας και το αρωματικό ριζότο μας είναι έτοιμο.
Για τα παγάκια ροδόνερου
 Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μικρό μπολ και τοποθετούμε σε παγοκυψέλες. Αφήνουμε να παγώσουν στην κατάψυξη για τουλάχιστο 2 ώρες και είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε.
Για τα τραγανά ροδοπέταλα
 Πλένουμε τα ροδοπέταλα απαλά σε κρύο νερό, τα στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί και τα βουτάμε στο χτυπημένο ελαφρά ασπράδι αυγού. Στη συνέχεια αλείφουμε τα ροδοπέταλα με τη ζάχαρη για να κολλήσει επάνω τους μαζί με το ασπράδι. Τα τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε ένα ξηρό μέρος χωρίς να τα σκεπάσουμε για τουλάχιστο 5-6 ώρες. Είναι έτοιμα όταν είναι τραγανά και σπάνε όταν τα πιέζουμε αρκετά.

Μια συνταγη για το ριζοτο που θα ξεχωρισετε 
Καλη Επιτυχια.


Για να κάνετε την παρουσίαση του πιάτου τοποθετήστε το ρύζι με ένα μεγάλο κουτάλι στο πιάτο σας. Από πάνω βάζετε τα παγάκια ροδόνερου (2-3 είναι αρκετά για κάθε μερίδα) και γαρνίρετε με τα τραγανά ροδοπέταλα και το σπασμένο φιστίκι αιγίνης.



Tips:
1.    Όσο πιο πολύ ανακατεύουμε το ριζότο στο βράσιμο τόσο πιο μαλακό και χυλώδες θα γίνει.
2.    Όσο πιο πολύ αφήνουμε τα ροδοπέταλα να στεγνώσουν τόσο πιο τραγανά θα γίνουν.
Ιδανικό είναι να σερβίρουμε το ριζότο μας ζεστό με τα παγάκια από πάνω καθώς η εναλλαγή θερμοκρασίας στα υλικά, ενισχύει τα αρώματα και τις γεύσεις του πιάτου μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου