***....Γευσου....Γευσεις....***



Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

ΦΑΚΕΣ (NTR)




Λιγα Λογια για τις ΦΑΚΕΣ




Η προέλευση της φακής είναι η  Μέση Ανατολή και είναι από τα πρώτα όσπρια που καλλιέργησε ο άνθρωπος. Η ιστορία δείχνει ότι καλλιέργεια της φακής χρονολογείται από το 2.000 π.Χ., ενώ έχουν βρεθεί σπόροι της σε Παλαιστίνη και Συρία που χρονολογούνται από 10.000 π.Χ.
Επίσης, σύμφωνα πάλι με την ιστορία, η φακή ήταν γνωστή και στους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι την κατανάλωναν σε μορφή σούπας ή για να φτιάξουν ψωμί. Μάλιστα, ο  Άνθιμος τον 6ο αιώνα π.Χ. πρότεινε να σιγοβράζονται και να προστίθεται στο τέλος ξύδι, ελαιόλαδο, αλάτι και κόλιανδρο.

Θρεπτική αξία

Αντι πινακίου φακής; Ίσως…Δίνουμε λίγα για να την αγοράσουμε αλλά παίρνουμε πολλά. Οι φακές είναι κύρια πηγή υδατανθράκων σύνθετης μορφής και βραδείας απορρόφησης. Περιέχουν φυτικες ινεςβιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που βοηθούν στην λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, στην αίσθηση κορεσμού και στην πρόληψη καρδιοπαθειών και καρκίνου του παχέως εντέρου.
Είναι πλούσιες σε αμινοξέα λόγω των φυτικών πρωτεινών που περιέχουν και σε βιταμίνες που συνδέονται με την πρόληψη καρκίνου διαφόρων μορφών καθώς και δυσλειτουργιών του γαστρεντερικού συστήματος.
Οι φακές δεν πρέπει να κατανωλόνονται σε μεγάλες ποσότητες διότι προκαλούν βλάβες στα μάτια.






Υλικά

500 γρ. φακές ψιλές
4 χρωματιστές πιπεριές
1 κρεμμύδι
3 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη
μια πρέζα μπούκοβο καφτερό
1 κουταλιά πάπρικα γλυκιά
½ κούπα ελαιόλαδο
Λιγο  Ξυδι








Εκτέλεση


Kαθαρίζετε και πλένετε τις φακές. Βράζετε νερό (η ποσότητά του είναι ανάλογη με το πόσο πηχτές τις θέλετε και είναι μάλλον θέμα πείρας) και ρίχνετε μέσα τις φακές. Τις αφήνετε να σιγοβράσουν. Εν τω μεταξύ καθαρίζετε το κρεμμύδι και το ψιλοκόβετε. Kαθαρίζετε τις πιπεριές, τις κόβετε κατά μήκος στα τέσσερα και στη συνέχεια σε οριζόντιες λωρίδες του μισού πόντου. Ζεταίνετε το λάδι και μαραίνετε το κρεμμύδι και στη συνέχεια προσθέτετε και τις πιπεριές. Όταν κοντεύουν να μαραθούν και αυτές προσθέτετε και τον ντοματοπελτέ. Ανακατεύετε, μαγειρεύετε για 1 λεπτό ακόμη και αφήνετε στην άκρη. Πέντε λεπτά πριν κατεβάσετε τις φακές από τη φωτιά, προσθέτετε τις πιπεριές, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη, την πάπρικα  το μπούκοβο και το Ξυδι.
Σερβίρετε ζεστη

Καλη Ορεξη....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου