***....Γευσου....Γευσεις....***



Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Κόκορας στιφάδο (NTR)




ΥΛΙΚΑ

Μισός κόκορας (περίπου ½ κιλό)
ένα μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας πελτές τομάτας
½ κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο
2 πατάτες κομμένες στα τέσσερα(αν θελουμε)
μερικά γαρύφαλλα
1 ξυλάκι κανέλας
1 φύλο δάφνης
2 σκελίδες σκόρδο
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
αλάτι, πιπέρι 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο τις μερίδες του κρέατος, ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τις σκελίδες του σκόρδου, σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τον πελτέ, τα γαρύφαλλα, την κανέλλα, την δάφνη, αλατοπιπερώνουμε, τ' αφήνουμε να ψηθεί και ύστερα από μισή ώρα προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για μισή ώρα ακόμα και προσθέτουμε τις πατάτες(αν θελουμε). Μετά από μισή ώρα πρέπει να έχει ψηθεί (συνολικός χρόνος 1,5 ώρα). 
Καλη σας Ορεξη!!!!!

Γαλοπούλα με ρύζι,κουκούναρι + κάστανα (NTR)


ΥΛΙΚΑ


 1 γαλοπούλα γύρω στα 3 1/2- 4 κιλά με τα εντόσθιά της
 2/3 του φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο ή μαργαρίνη
 200 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή αρνίσιο
 10-12 κάστανα βρασμένα ξεφλουδισμένα και κομμένα σε χοντρά κομμάτια
 2 κρεμμύδια μέτρια
 1-2 φύλλα δάφνης
 50 ml κρασί ροζέ ή λευκό
 2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι καβουρντισμένο
 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι βρασμένο
 1 ποτήρι νερό
 3 κουταλιές της σούπας ντοματάκια ψιλοκομμένα κονσέρβας
 αλάτι
 πιπέρι 



ΕΚΤΕΛΕΣΗ


 Σοτάρετε σε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή μαργαρίνη τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα.
 Προσθέτετε τον κιμά και τα συκωτάκια ψιλοκομμένα και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας συνεχώς.
 Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε τη δάφνη, τα ντοματάκια, το κρασί και ένα ποτήρι νερό.
 Αφήνετε να βράσουν σκεπασμένα, 20'. Κατόπιν προσθέτετε στη γέμιση το κουκουνάρι, το βρασμένο ρύζι και τα κάστανα. Ανακατεύετε καλά.
 Γεμίζετε τη γαλοπούλα και τη ράβετε, αφού την έχετε πλύνει, στραγγίσει και αλατοπιπερώσει εσωτερικά και εξωτερικά.
 Την περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο ή τη μαργαρίνη.
 Ψήνετε τη γαλοπούλα σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο σε σιγανό φούρνο 4-4 1/2 ώρες, ανάλογα με το βάρος της. (οσο βαρος εχει η γαλοπουλα τοσες ωρες θα την ψησουμε)
 Ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
 Τη σερβίρετε με τη γέμισή της. 

Καλη Ορεξη.

Κοτόπουλο κοκκινιστό με χυλοπίτες (NTR)





ΥΛΙΚΑ

1 κοτόπουλο
1 πακέτο χυλοπίτες
1/2 φλυτζάνι φυτίνη ή βούτυρο ή 3/4 φλυτζανιού ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
2 καρότα μέτρια ψιλοκομμένα
1 ποτηράκι κρασί λευκό
1 κουταλιά μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κουταλιά σέλινο ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο (προαιρετικό)
1 κουτάκι τομάτα
αλάτι-πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Κόβουμε το κοτόπουλο σε μέτρια κομμάτια, το πλένουμε και το στραγγίζουμε. 
Ζεσταίνουμε αρκετά το βούτυρο στο τηγάνι και κοκκινίζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου από όλες τις πλευρές. Τα βάζουμε σε πλατιά και ρηχή κατσαρόλα.
Στο βούτυρο που έμεινε στο τηγάνι σωτάρουμε το κρεμμύδι, το σκορδο, τα καρότα, το μαϊντανό και το σέλινο.
Τα ρίχνουμε όλα μαζί, με το βούτυρο, στο κοτόπουλο και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τις τομάτες.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το φαγητό για μια ώρα περίπου, μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του.
Αν θέλουμε, λίγο πριν βράσει εντελώς το φαγητό, περνάμε τη σάλτσα από τρυπητό για να λιώσουμε τα υλικά (καρότα, σέλινο κ.λ.π.).
Βράζουμε τις χυλοπίτες σε άφθονο αλατισμένο νερό .
Τις στραγγίζουμε και τους ρίχνουμε σάλτσα από το κοτόπουλο.
Σερβίρουμε τις χυλοπίτες με το κοτόπουλο και άφθονο τυρί τριμμένο .


Καλη Ορεξη.....























Κοτόπουλο ψητό με λεμόνι (NTR)






ΥΛΙΚΑ


4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου
αλάτι και πιπέρι
4 πράσινα λεμόνια
2 1/2 κουτ. του γλυκού ξίδι από λευκό κρασί
6 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
2 1/2 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένο βασιλικό 





ΕΚΤΕΛΕΣΗ


 Τρίβουμε τα φιλέτα με αλάτι και πιπέρι και τα βάζουμε σε ρηχό ταψάκι, το οποίο τοποθετούμε κατά μέρος. Εν τω μεταξύ στύβουμε το χυμό από τα δύο λεμόνια και κόβουμε τη φλούδα τους σε πολύ λεπτές λωρίδες.
 Ρίχνουμε το χυμό των 2 αυτών λεμονιών, καθώς και τις λωρίδες της φλούδας τους σε ένα μπολάκι μαζί με το ξίδι και 4 κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά για να αναμιχθούν τα υλικά. Περιχύνουμε με το μίγμα αυτό τα φιλετάκια του κοτόπουλου μέσα στο ταψάκι και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για τουλάχιστον 4 ώρες μέσα στο ψυγείο, σκεπασμένα.
 Βγάζουμε τα φιλέτα από τη μαρινάδα, στύβοντάς τα καλά, και τα ψήνουμε για 30 έως 35 λεπτά στο φούρνο, στους 175 °C, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να είναι ζουμερά και μαλακά.
 Στο μεταξύ, καθαρίζουμε τα δύο υπόλοιπα πράσινα λεμόνια από τη φλούδα τους, αφαιρώντας ταυτόχρονα και το λευκό τους τμήμα, και τα κόβουμε σε λεπτές, στρογγυλές φέτες. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και προσθέτουμε τις φετούλες των λεμονιών και το βασιλικό. Τηγανίζουμε για 1 λεπτό σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να αναδίδεται το έντονο και δυνατό άρωμα του βασιλικού και να μαλακώσουν τα λεμόνια.
 Σερβίρουμε τα φιλέτα του κοτόπουλου συνοδεύοντας με τις φέτες του λεμονιού και διακοσμώντας με φυλλαράκια βασιλικού. 

Σερβιρουμε με πατατουλες η ρυζι και σαλατα.
Καλη Ορεξη.

Κοτόπουλο με κρέμα γάλακτος (NTR)


ΥΛΙΚΑ


2 κοτόπουλα αρκετά μεγάλα
250 γραμμάρια τυρί γκούντα τριμμένο
250 γραμμάρια ρεγκάτο τριμμένο
2 κουτιά κρέμα γάλακτος για μαγειρική
100 γραμμάρια μαργαρίνη
αλάτι

 πιπέρι
 λίγη ρίγανη




ΕΚΤΕΛΕΣΗ




 Βράζουμε τα κοτόπουλα
 σε  κατσαρόλα  για μισή ώρα. 
Αφού βράσουν αφαιρουμε τα κοκαλα, κοβουμε σε κύβάκια το κρέας και απλώνουμε το μισό σε βουτυρωμένο ταψί η γαστρα.
 Ρίχνουμε λίγο αλάτι, πιπερι επάνω στο κοτόπουλο και βάζουμε και ελάχιστη ρίγανη.
 Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από το γκούντα και το ρεγκάτο ανακατεμένα επάνω από το κοτόπουλο.
 Πάνω από τα τυριά ρίχνουμε το υπόλοιπο κοτόπουλο ελαφρά αλατισμένο, με πιπέρι και ρίγανη.
 Βάζουμε και τα υπόλοιπα τυριά.
 Στο τέλος ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος , σκορπάμε κομματάκια μαργαρίνητς και ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φουρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδοκοκκινισει το τυρί.
Καλη Ορεξη.




 

ΚΟΡΜΟΣ με ΑΧΝΗ ΖΑΧΑΡΗ (NTR)










ΥΛΙΚΑ


Για το Κέικ
  1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  1/4 κούπας κακάο
  1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  1/4 κουταλάκι αλάτι
  4 αυγά χωρισμένα
  3/4 κούπας ζάχαρη
  1/4 κουταλάκι βανίλια
  2 κουταλιές νερό

Για τη Γέμιση
  2 κούπες κρέμα γάλακτος
  1/4 κούπας ζάχαρη άχνη
  1 κουταλιά πουτίγκα στιγμής
  1/4 κουταλάκι βανίλια

  1/3 κούπας ινδοκάρυδο τριμμένο
  1/3 κούπας αμυγδαλάκι φιλέ καβουρντισμένο

Για το Γλάσο
·  3 κουταλιές λικέρ γκραν μαρνιέ
·  1/4 κουταλάκι βανίλια
·  2 2/3 κούπας ζάχαρη άχνη
·  1/2 κούπα κακάο
·  1/3 κούπας γάλα
·  6 κουταλιές βούτυρο μαλακό (1/3 κούπας)
·  125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε καρουλάκια

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Βουτυρώστε ελαφρά το ειδικό ταψί για ρολό ή το ρηχό ταψί του φούρνου και στρώστε επάνω λαδόχαρτο. Βουτυρώστε το κι αυτό ελαφρά. 
Στρώστε στον πάγκο της κουζίνας μια βαμβακερή πετσέτα και πασπαλίστε τη με ζάχαρη άχνη.
 Σ' ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Αφήστε τα στην άκρη. Χτυπήστε στο μίξερ τα ασπράδια ν' αφρατέψουν και συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέστε λίγη λίγη τη ζάχαρη, ώσπου να πήξει καλά η μαρέγκα και να στέκεται σε όποιο σχήμα της δώσετε. Σ' ένα άλλο μπολ, χτυπήστε τουε κροκους  με την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια, να πήξουν και ν' αφρατέψουν. Προσθέστε λίγο λίγο το νερό και κατόπι το μίγμα αλεύρι - κακάο, ανακατεύοντας απαλά. Τέλος, προσθέστε τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά, να ενσωματωθεί με το υπόλοιπο μίγμα, χωρίς να ξαφουσκώσει. Απλώστε το μίγμα επάνω στο λαδόχαρτο μέσα στο ταψί και ψήστε στους 175 βαθμούς Κελσίου, για 18' - 20'. Βγάλτε το από το φούρνο κι αναποδογυρίστε το επάνω στην πετσέτα με την άχνη. Αφαιρέστε το λαδόχαρτο και τυλίξτε το παντεσπάνι σε ρολό μαζί με την πετσέτα, ξεκινώντας από τη στενή πλευρά. Αφήστε το να κρυώσει εντελώς.


Ετοιμάστε τη Γέμιση

 Χτυπήστε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη, την πουτίγκα στιγμής και τη βανίλια, ν' αφρατέψουν. Σταματήστε το μίξερ, ρίξτε κι ανακατέψτε απαλά το ινδοκάρυδο και το αμυγδαλάκι. Ξετυλίξτε το ρολό παντεσπάνι, αφαιρέστε την πετσέτα κι απλώστε στην επιφάνεια τη γέμιση, αφήνοντας ένα περιθώριο 2 εκ. τριγύρω. Τυλίξτε απαλά το ρολό και τοποθετήστε το σε πιατέλα. Αφήστε το στο ψυγείο να σφίξει.

Ετοιμάστε το Γλάσο

 Σ' ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το γάλα με το λικέρ. Σ' ένα δεύτερο μπολ, ανακατέψτε την άχνη με τη βανίλια και το κακάο. Χτυπήστε το βούτυρο ν' αφρατέψει και συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέστε σε δόσεις εναλλάξ το γάλα και την άχνη. Συνεχίστε το χτύπημα, ώσπου να επιτύχετε ένα απαλό αφράτο μίγμα. Καλύψτε με το μίγμα αυτό την επιφάνεια του ρολού και πασπαλίστε τη με τα καρουλάκια της σοκολάτας. Πασπαλίστε με λίγη ζάχαρη άχνη.

Καλη Επιτυχια.

Σοκολατακια (NTR)















ΥΛΙΚΑ

  1 1/2  κούπα ζάχαρη άχνη
  1/3   λικέρ πορτοκάλι
  1/4  κουταλάκι γαρύφαλλο
  300 γρ . σοκολάτα κουβερτούρα
  200 γρ.  βούτυρο
  1  κούπα καρύδια

  3  κροκους αυγων
  1  1/2  κούπα φρουί γλασέ
   
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ


Λιώνουμε τη σοκολάτα και την απλώνουμε στη μέση μιας μεμβράνης.
 Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. 
Προσθέτουμε τους κροκους, τα καρύδια και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε.
 Ρίχνουμε και τα φρουί γλασέ, να γίνουν ένα μείγμα.
 Βάζουμε το μείγμα πάνω από τη σοκολάτα, στη μέση της και ύστερα, γυρίζουμε τη μεμβράνη σε ρολό, να κλείσει. 
Το βάζουμε και το διατηρούμε στην κατάψυξη. ΄Οταν θέλουμε να προσφέρουμε, το βγάζουμε από τη κατάψυξη και το κόβουμε σε φετάκια 

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Κρουασάν βουτύρου (NTR)







ΥΛΙΚΑ


500 γρ αλεύρι
200 γρ νερό
2 φακελακια ξηρή μαγιά
2 αυγά
3 κουταλάκια ζαχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
150 γραμμάρια βούτυρο



ΕΚΤΕΛΕΣΗ


 Φτιάξτε ένα ζυμαράκι ανακατεύοντας την μαγιά με το αλεύρι και μετά προσθέτοντας νερό μέχρι να μην κολλάει στα χεριά και αφήστε το μία ώρα να ξεκουραστεί σκεπασμένο με νωπή πετσέτα. 
Όταν περάσει ο χρόνος ανακατεύεται το ζυμάρι με τα υπόλοιπα υλικά ζυμώνοντας για αρκετή ώρα.
 Αν έχετε μίξερ-ζυμωτήριο χρησιμοποιήστε το.
 Μετά από πολυ πλασιμο(ζυμωμα) το αφήνετε να ξεκουραστεί για περίπου μισή ώρα και το κόβετε στην μέση.
 Ανοίγετε ένα ολοστρόγγυλο φύλλο πάχους μισού εκατοστού και το κόβετε σαν βασιλόπιτα στα 8 κομμάτια τρίγωνα.
Τυλίγετε αρχίζοντας από το φαρδύ και καταλήγοντας στην μύτη του τριγώνου.
Τα αφήνετε να φουσκώσουν περίπου 2 ώρες και τα ψήνετε για περίπου μισή ώρα στους 180 καλά προθερμάσμένο φούρνο.
Αν θέλετε τα γεμίζετε με σοκολατα η τρώγονται και σκέτα με τον καφέ. 
Καλη Επιτυχια

ΦΑΒΑ ΜΕ ΠΑΤΖΑΡΙΑ (NTR)





ΥΛΙΚΑ



300 γρ. φάβα
4 παντζάρια
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
55 ml ελαιόλαδο
1/2 λεμόνι (το χυμό του)
Αλάτι
Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Ξεπλένετε καλά τη φάβα, τη βάζετε σε δυνατή φωτιά μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο και προσθέτετε νερό μέχρι να καλυφθούν τα υλικά. 

Μόλις αρχίσει να βράζει, την ξαφρίζετε, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και σκεπάζετε την κατσαρόλα. 
Όταν μαλακώσει και τραβήξει τα υγρά, τη χτυπάτε στο μπλέντερ με 40 ml ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού και πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι.
 Έπειτα, πλένετε τα παντζάρια, τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν και τα αφήνετε να στραγγίσουν. Μόλις κρυώσουν, τα ξεφλουδίζετε, τα κόβετε σε κύβους, τα ραντίζετε με το υπόλοιπο λάδι και τα σερβίρετε με τη φάβα.
Καλη Ορεξη.

ΡΕΒΙΘΙΑ ΦΟΥΡΝΟΥ (NTR)




ΥΛΙΚΑ


350 γρ. ρεβίθια
2 καρότα
1 κρεμμύδι
1 ματσάκι σέλινο
1 κουταλιά ρίγανη
1 φύλλο δάφνης
1 φλιτζάνι φυσικό χυμό λεμονιού
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μουλιάζετε τα ρεβίθια στο νερό από το προηγούμενο βράδυ. 

Την επομένη, τα ρίχνετε σε γάστρα μαζί με 2-3 ποτήρια νερό, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τα καρότα σε λεπτές ροδέλες και τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το χυμό λεμονιού. 
Ανακατεύετε και σκεπάζετε.
 Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180-200° C, για 2-3 ώρες.
 Προσθέτετε το χυμό λεμονιού και σερβίρετε.
Καλη Ορεξη.



ΡΕΒΙΘΙΑ ΠΛΑΚΙ(NTR)






ΥΛΙΚΑ

2 φλιτζάνια ρεβίθια
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
2 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 καυτερή πιπερίτσα
2 ώριμες ντομάτες
1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Bράζουμε τα ρεβίθια και τα κρατάμε με 2 φλιτζάνια από το νερό τους. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και το μαϊντανό.

 Πολτοποιούμε το σκόρδο και τις ντομάτες.
 Ψιλοτρίβουμε το κρεμμύδι.
 Aνακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά και τα βάζουμε σε ταψί. 
Ψήνουμε τα ρεβίθια στους 180 βαθμούς, μέχρι να σωθεί το νερό τους.


Tips
● Συνοδεύστε το φαγητό με φέτα, γιατί τα όσπρια χρειάζονται πάντα τη συνοδεία ενός ζωικού τροφίμου, προκειμένου να συμπληρωθούν με αμινοξέα και να δώσουν στον οργανισμό πλήρη πρωτεΐνη.
● H σαλάτα που ταιριάζει χρωματικά στο τραπέζι είναι μια απλή λαχανοσαλάτα, την οποία μπορείτενα μετατρέψετε σε πολίτικη αν της προσθέσετε λίγο σέλινο και καρότο. Tο ψωμί προτιμήστε να είναι πολύσπορο, γιατί είναι το πλουσιότερο σε φυτικές ίνες. Για γλυκό προτείνουμε ολόκληρα αχλάδια λίγο βρασμένα και βουτηγμένα σε λιωμένη κουβερτούρα.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΠΡΙΑ…………(NTR)





ΟΣΠΡΙΑ…………

Tα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια, κουκιά, φάβα, μπιζέλια, λούπινα) είναι τα τρόφιμα που συγκεντρώνουν μεταξύ των καταναλωτών τα μεγαλύτερα ποσοστά απαρέσκειας. Kαι αυτό γιατί πολλά άτομα παραπονιούνται για τα γαστρεντερικά προβλήματα που τους δημιουργούν. Eίναι αλήθεια ότι όλοι θα καταναλώναμε περισσότερα όσπρια αν αυτά δεν ευθύνονταν για μία σειρά ενοχλήσεων στο στομάχι και στην κοιλιά. Tο «κλασικό» φούσκωμα που προκαλούν αποδίδεται περισσότερο στις πρωτεΐνες του τροφίμου και λιγότερο στους υδατάνθρακες ή στο συνδυασμό υδατανθράκων και πρωτεϊνών. Tο βέβαιο είναι ότι τα όσπρια ενοχλούν περισσότερο τα άτομα που δεν τα καταναλώνουν συχνά. Πάντως, σε όσους έχουν προβλήματα με τα όσπρια θα προτείναμε: •Να καταναλώνονται μαζί με σαλάτα, γιατί οι φυτικές ίνες διευκολύνουν πάντα τη λειτουργία του εντέρου. •Όσοι δεν έχουν συνηθίσει να τρώνε όσπρια θα κάνουν καλά να αρχίσουν πολύ συντηρητικά (σιγά-σιγά και σε μικρές ποσότητες) να τα εντάσσουν στη διατροφή τους. •Eκείνοι που είχαν κάποτε κάποια δυσάρεστη εμπειρία, με διάφορα ενοχλητικά συμπτώματα, τρώγοντας όσπρια, να επιχειρήσουν να τα ξαναδοκιμάσουν μαγειρεμένα με άλλον τρόπο και συνοδευμένα με διαφορετικά τρόφιμα.

Πρακτικές λύσεις για να γίνουν ελαφριά
•Ορισμένα άτομα παραδέχονται ότι έχουν λιγότερο έντονες ενοχλήσεις όταν αλλάζουν συχνά νερό στο μούλιασμα ή στο βράσιμο των οσπρίων. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι και το ξάφρισμα κατά το μαγείρεμα διευκολύνει την πέψη του φαγητού. Tο ίδιο αποτέλεσμα έχει και η προσθήκη σόδας στο μούλιασμά τους. Tις μαρτυρίες αυτές οφείλουμε να τις αποδεχτούμε, αλλά πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν είναι άμοιρες συνεπειών.
•Η σόδα ναι μεν μπορεί να κάνει τα όσπρια πιο βραστερά και πιο εύπεπτα, καταστρέφει όμως τη βιταμίνη B1 (θειαμίνη ή ανευρίνη) των οσπρίων. H έλλειψη βιταμίνης B1 συνδέεται σε γενικές γραμμές με νευρολογικές και ψυχικές διαταραχές. Aν αλλάζουμε συνέχεια νερό στα όσπρια, τότε πετάμε σίγουρα και ένα μέρος των θρεπτικών συστατικών τους που διαλύονται σε αυτό (θειαμίνη, νιασίνη, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο κ.ά.). Aν πάλι τα ξαφρίζουμε, τότε έχουμε μία μικρή απώλεια πρωτεϊνών.
•Η θέση μας είναι ότι, προκειμένου κάποιος να διαγράψει εντελώς τα όσπρια από τη διατροφή του, είναι προτιμότερο να εφαρμόσει μία από όλες αυτές τις λύσεις, γνωρίζοντας βέβαια ότι δεν θα έχει το διαιτητικό κέρδος που θα είχε αν μαγείρευε τα όσπρια όπως πρέπει (χωρίς σόδα, άλλαγμα νερού και ξάφρισμα).

Πότε βράζουν καλύτερα;
Tα όσπρια όταν είναι βραστερά θέλουν το πολύ 1 ώρα να ετοιμαστούν. Aν δεν βράσουν σε 2 ώρες, τότε μάλλον δεν πρόκειται να βράσουν ποτέ, και καλά θα κάνουμε να τα αποσύρουμε από τη φωτιά, παρά να επιμένουμε και να χαλάμε χρόνο και ενέργεια. Tο ερώτημα είναι όμως πότε είναι βραστερά και πώς το καταλαβαίνουμε αυτό. Tα όσπρια βράζουν όταν είναι νέα, φετινά όπως λέμε. Όσο πιο μεγάλα και πιο παλιά είναι, τόσο πιο δύσκολα βράζουν. O χρόνος βρασμού όμως εξαρτάται και από την ποικιλία ή τις συνθήκες καλλιέργειας και αποθήκευσής τους. H αποθήκευσή τους μας αφορά επειδή γίνεται και στο σπίτι. Tα όσπρια διατηρούνται σε δροσερό και ξηρό μέρος. Για να αναπνέουν, δεν είναι καλό να τα κλείνουμε σε βάζα ή σε νάιλον σακούλες, αλλά να τα βάζουμε σε πάνινα σακουλάκια. Mπορούμε να τα διατηρούμε στο σπίτι το πολύ 6 μήνες. Mετά αρχίζουν να παλιώνουν. Όταν μαγειρεύουμε όσπρια, δεν πρέπει να αναμειγνύουμε διαφορετικές παρτίδες στο ίδιο φαγητό, γιατί κάποια από αυτά θα βράσουν και κάποια ίσως όχι. Aφού βράσουμε τα όσπρια, μπορούμε να τα καταψύξουμε για 3 το πολύ μήνες. Tα καταψύχουμε βρασμένα και όχι μαγειρεμένα, γιατί τα υπόλοιπα υλικά μειώνουν το χρόνο συντήρησής τους στην κατάψυξη. Στην ψύξη τώρα διατηρούνται μαγειρεμένα για 2-3 μέρες. Aν μείνουν περισσότερο, αρχίζουν και ξινίζουν.

Πώς θα τα μαγειρέψετε
H κάθε συνταγή έχει κάποια υλικά και ένα συγκεκριμένο τρόπο εκτέλεσης. Aν θέλει -για παράδειγμα- κάποιος να μαγειρέψει με επιτυχία ρεβιθοκεφτέδες Σίφνου, τότε θα χρειαστεί σίγουρα οδηγό μαγειρικής. Για τα όσπρια όμως σε σούπα, που τρώμε συνήθως, οι οδηγίες είναι απλές.
•Υπολογίζουμε 1/2 φλιτζάνι όσπρια για κάθε μερίδα φαγητού. •Πλένουμε καλά τα όσπρια και τα βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα να μουλιάσουν για όλο το βράδυ. Όλα τα όσπρια θέλουν 10-15 ώρες μούλιασμα, εκτός από τη φακή, τα μπιζέλια και τη φάβα, που τους αρκεί να μουλιάσουν για ένα 2ωρο το πολύ- και αυτό όχι πάντα. Bάζουμε νερό τριπλάσιο σε ποσότητα από τα όσπρια, δηλαδή για 1 μερίδα φαγητό βάζουμε 1/2 φλιτζάνι όσπρια και 1½ φλιτζάνι νερό. Όσα από τα όσπρια ανέβουν αμέσως στην επιφάνεια του νερού πρέπει να πεταχτούν, γιατί μπορεί να είναι κούφια και σκουληκιασμένα. •Την επόμενη μέρα τα βάζουμε στη φωτιά όπως είναι, δηλαδή με το νερό που μούλιασαν, και αυξάνουμε σταδιακά τη θερμοκρασία, μέχρι να τα φτάσουμε σιγά-σιγά σε σημείο βρασμού. •Μόλις αρχίσουν να βράζουν τα όσπρια, προσθέτουμε το κρεμμύδι ή και το σκόρδο.
•Αφού βράσουν και φτάσουν να χυλώσουν τόσο όσο να μας αρέσουν, ρίχνουμε το λάδι (1 κουταλιά ανά μερίδα), την ντομάτα και το αλάτι. Tο αλάτι, αν προστεθεί από την αρχή, ξεφλουδίζει και ανοίγει τα όσπρια, ενώ η ντομάτα επειδή είναι λίγο όξινη τα σκληραίνει. •Τα αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις και τα κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Γευστικά πιάτα χειμώνα - καλοκαίρι
Aν τα όσπρια μαγειρεύονται μόνο σαν σούπα και σερβίρονται ζεστά, τότε είναι δύσκολο να τα φάει κάποιος το καλοκαίρι. Mία σούπα όμως που γίνεται με ελαιόλαδο μπορεί να σερβιριστεί και κρύα, γιατί δεν παγώνει. Άρα, τα όσπρια σαν σούπα κάνουν και για το καλοκαίρι. Eκτός αυτού, υπάρχουν άπειρες άλλες παραδοσιακές συνταγές με όσπρια, που προσφέρουν ποικιλία τόσο στο καλοκαιρινό όσο και στο χειμερινό τραπέζι.
•Πλακί στο φούρνο με λάδι, ντομάτα, σκόρδο, κρεμμύδι, άνηθο και μαϊντανό γίνονται συνήθως οι γίγαντες, τα κουκιά και τα ρεβίθια. Tο πλακί αυτό σε άλλη παραλλαγή συμπληρώνεται και με πατάτες ή σπανάκι.
•Γιαχνί στην κατσαρόλα με λάδι, ντομάτα, πιπεριές, καρότα, σκόρδο και κρεμμύδι γίνονται όλα τα όσπρια, αρκεί βέβαια να μην έχουν πολύ νερό.
•Σαν κρέμα με τσιγαριστό κρεμμύδι, ελιές και κάππαρη σερβίρονται, εκτός από τη φάβα, και η φακή και τα ρεβίθια.
•Όλα τα όσπρια, αν τα βράσουμε τόσο όσο να διατηρούν το σχήμα τους, χωρίς να χυλώνουν, μπορούμε να τα σουρώσουμε και να τα προσφέρουμε στεγνά σαν σαλάτα, συνδυασμένα με λαχανικά, αλλαντικά, τυριά, δημητριακά, θαλασσινά κ.ά.


Tι στερούνται όσοι δεν τρώνε όσπρια
Όποιος δεν τρώει όσπρια σίγουρα δεν θα πάθει κάτι από την έλλειψή τους. Tα συστατικά των οσπρίων καλύπτονται και από άλλα τρόφιμα. Eνδέχεται όμως να πάθει κάτι από τα τρόφιμα που θα επιλέξει για να τα αντικαταστήσει. Συνήθως όσοι δεν τρώνε όσπρια τρώνε πολύ κρέας - και εδώ είναι το πρόβλημα. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που, σύμφωνα με τις αρχές της μεσογειακής διατροφής, τα όσπρια πρέπει να βρίσκονται 2 φορές την εβδομάδα στο τραπέζι μας. Έχουν θρεπτική αξία και δεν δημιουργούν προβλήματα (πέρα από τη δυσπεψία). Tο 1/2 φλιτζάνι όσπρια που έχει η 1 μερίδα φαγητού ζυγίζει κατά μέσο όρο 100 γρ. και δίνει γύρω στις 110 θερμίδες. Tα όσπρια περιέχουν κατά μέσο όρο 8% πρωτεΐνες μεγάλης αξίας, 20% υδατάνθρακες, 7% φυτικές ίνες και 2% λίπος. H σόγια παρουσιάζει μία απόκλιση από τις παραπάνω τιμές, με 180 θερμίδες ανά 100 γρ., 17% πρωτεΐνες και 9% λίπος. Tα όσπρια είναι καλές πηγές βιταμινών της ομάδας B, σιδήρου και ασβεστίου. Tα ανόργανα στοιχεία όμως των οσπρίων δεν έχουν μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα (βαθμός αξιοποίησης από τον οργανισμό), γιατί προέρχονται από φυτική πηγή και δεσμεύονται από τα φυτικά οξέα του τροφίμου. Όπως συμβαίνει με όλα τα τρόφιμα (και με το κρέας), δεν δίνουν το σύνολο των θρεπτικών συστατικών και δεν κάνουν από μόνα τους ένα πλήρες γεύμα. Δεν περιέχουν βιταμίνες A και C, ούτε B12. Oι φυτοφάγοι, για να πετύχουν να πάρουν από τα όσπρια τις ζωικές πρωτεΐνες που στερούνται, αναμειγνύουν διάφορα όσπρια στο ίδιο φαγητό (π.χ., μπιζέλια, φασόλια και φακές) και τα συμπληρώνουν με ξηρούς καρπούς (π.χ., καρύδια και φιστίκια), δημητριακά (π.χ., καλαμπόκι και σιτάρι), σπόρους (π.χ., ηλιόσπορους και σουσάμι) και ποικιλία λαχανικών.
Προσοχή στα συνοδευτικά
Tα όσπρια στο τραπέζι σερβίρονται σχεδόν πάντα με κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα: ελιές, τουρσί, παστά, φέτα. Tα τρόφιμα αυτά με μια γρήγορη ματιά προτιμώνται, γιατί είναι αλμυρά και ταιριάζουν με τη γλυκιά γεύση του αμύλου των οσπρίων. Πιο αναλυτικά:
EΛIEΣ: 4-5 ελιές δίνουν ενέργεια 53 θερμίδες, που προέρχεται κυρίως από το λίπος τους (5 γρ.). Έχουν ευεργετική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα, λόγω των μονοακόρεστων λιπιδίων που περιέχουν. Aν είναι διατηρημένες σε άλμη, δίνουν αλάτι στον οργανισμό περίπου ίσο με 1 γρ. Προτείνουμε: Oι ελιές να είναι συντηρημένες στο λάδι, διαφορετικά θα πρέπει να ξεπλένονται καλά και να σερβίρονται με λεμόνι και όχι με ξίδι. H βιταμίνη C του λεμονιού θα ενισχύσει την απορρόφηση του σιδήρου των οσπρίων, που κυμαίνεται στα 2-5 χιλιοστόγραμμα ανά 100 γρ.
TOYPΣI: Ως μερίδα θεωρούνται τα 30 γρ., που μπορεί να είναι 3 κομματάκια τουρσί ή 3 κουταλιές. Tα τουρσιά γενικά (αγγουράκι, λάχανο, κουνουπίδι, καρότο κλπ.) έχουν ως γενικό χαρακτηριστικό την έλλειψη βιταμινών (λόγω της μακροχρόνιας συντήρησής τους). Προσφέρουν στον οργανισμό τις φυτικές ίνες του λαχανικού (0,5-1 γρ. η μερίδα), αλάτι γύρω στο 1,5 γρ. και ενέργεια 20-40 θερμίδες. Προτείνουμε: Tο τουρσί να είναι συντηρημένο σε λάδι και όχι σε άλμη, ξίδι και ζάχαρη. Tην αποφυγή τουρσιών με χρώμα πιο έντονο από το φυσικό χρώμα των λαχανικών, γιατί είναι σίγουρα επιβαρημένα με χημικά πρόσθετα. Tην παρασκευή τουρσιού στο σπίτι όταν τα λαχανικά είναι στην εποχή τους.
ΠAΣTA: 3 κομμάτια παστού τύπου ρέγκας, λακέρδας, σαρδέλας κλπ. προσφέρουν στον οργανισμό ενέργεια κατά μέσο όρο 150 θερμίδες. Tα παστωμένα ψάρια είναι λιπαρά ψάρια, και επομένως πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, που προφυλάσσουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Περιέχουν χοληστερίνη 7-12 γρ. ανά μερίδα (3 κομμάτια) και αλάτι 1,5-2 γρ. Προτείνουμε: Προσεκτικό ξέπλυμα των παστών πριν το σερβίρισμα. Tα συσκευασμένα παστά δεν έχουν το μικροβιακό φορτίο αυτών που πωλούνται χύμα και είναι μονίμως εκτεθειμένα στον αέρα και τα μικρόβια. Tα συντηρημένα παστά στο λάδι έχουν λιγότερο αλάτι από τα αφυδατωμένα με αλάτι. Tο σερβίρισμα των παστών με το κόκαλο, γιατί στο κόκαλο περιέχεται το ασβέστιο (γύρω στα 50 χιλιοστόγραμμα η μερίδα).
ΦETA: Eίναι το καταλληλότερο συνοδευτικό των οσπρίων, γιατί τα συμπληρώνει σε αμινοξέα (δομική μονάδα των πρωτεϊνών). Ένα κομμάτι φέτας 60 γρ. δίνει στον οργανισμό ενέργεια 160 θερμίδες, χοληστερίνη 53 χιλιοστόγραμμα, ασβέστιο 300 χιλιοστόγραμμα και αλάτι γύρω στα 2 γρ.
Προτείνουμε: Nα εντοπίσουμε στην αγορά τη φέτα που μας ταιριάζει γευστικά και να επιμένουμε σ’ αυτή, γιατί πωλείται και φέτα που εύκολα μπορεί να μας απογοητεύσει. Tην αποφυγή τυριού σε τρίμμα, γιατί είναι πολύ αλμυρό και δεν περιέχει μόνο φέτα. Tη συντήρηση στο σπίτι τής φέτας σε γάλα και γιαούρτι (γαλοτύρι), για περισσότερο ασβέστιο και λιγότερο αλάτι.

ΦΑΣΟΛΑΔΑ (NTR)




ΥΛΙΚΑ

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι τσαγιού ντομάτα ψιλοκομμένη
Σέλινο και σελινόριζα ψιλοκομμένα
Δυόσμο ψιλοκομμένο
1 καροτο σε ροδέλες
1 καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
Αλάτι 
 πιπέρι
1 ποτηρι ξερα φασολια


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Τσιγαρίζουμε ελαφρά στην κατσαρόλα το κρεμμύδι με το λάδι. Προσθέτουμε χλιαρό νερό και τα φασόλια και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά. Μόλις μισοβράσουν προσθέτουμε καροτο, σέλινο, δυόσμο, αλάτι πιπέρι και ντομάτα. Μόλις "χυλώσει" η φασολαδα είναι έτοιμη.

 Σερβίρεται με ρέγγα ψητή, κολιό αλμυρό, λάχανο τουρσί , ελιές και με ζυμωτο ψωμακι.


Καλη Ορεξη.

ΦΑΚΕΣ ΜΕ ΨΙΧΑ ΚΑΡΥΔΙΑ(NTR)










100 γρ. φακές
75 γρ. αλεσμένη ψίχα καρυδιού
75 γρ. τριμμένη ψίχα ξερού ψωμιού
1 κουταλάκι τριμμένο φασκόμηλο
2 κουταλάκια νερό (στο οποίο έχουμε διαλύσει 1 κουταλάκι μαγιά μπίρας)
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι (τριμμένο)
Αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τις φακές στο νερό για 2-3 ώρες. Τις βράζουμε μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμες, αλλά όχι εντελώς, και τις στραγγίζουμε. Ανάβουμε το φούρνο στους 170ο C. Γυρνάμε το κρεμμύδι στο λάδι και το ρίχνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος με καπάκι, προσθέτουμε τις στραγγισμένες φακές και τα υπόλοιπα υλικά και ψήνουμε στο φούρνο για 30-40 λεπτά το πολύ.

Καλη Ορεξη.

TIPS
Εάν βάλουμε τις φακές στο νερό από το βράδυ, ο σπόρος θα αρχίσει να βγάζει φύτρο. Αυτό το καταλαβαίνουμε από τα μικρά τσικ-τσακ που μπορούμε να ακούσουμε εάν σκύψουμε προσεκτικά πάνω από τις φακές το πρωί. Η διαδικασία αυτή προσφέρει όχι μόνο καλύτερη γεύση, αλλά και πολλές ωφέλιμες βιταμίνες

ΦΑΚΕΣ ΜΕ ΡΥΖΙ (NTR)







ΥΛΙΚΑ


1½ φλιτζάνι φακές
1½ φλιτζάνι ρύζι (τύπου καρολίνα)
4 μεσαία κρεμμύδια (κομμένα σε ροδέλες )
200 γρ. ελιές θρούμπες
1/2 φλιτζάνι λάδι
Aλάτι, πιπέρι





ΕΚΤΕΛΕΣΗ




Kαθαρίζουμε προσεκτικά τις φακές  και τις αφήνουμε στο νερό να μαλακώσουν.


 Σε μια κατσαρόλα, τις σκεπάζουμε με κρύο νερό, προσθέτουμε αλάτι και τις βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να χυλώσουν. Στη συνέχεια, τις σουρώνουμε και κρατάμε το ζουμί τους. Tσιγαρίζουμε στο λάδι τα κρεμμύδια και τις ελιές και τα βγάζουμε. Σοτάρουμε και το ρύζι. Αφήνουμε το ζουμί από τις φακές (4 φλιτζάνια) να πάρει μία βράση και προσθέτουμε το ρύζι, αλάτι, πιπέρι και το αφήνουμε να ψηθεί. Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, προσθέτουμε τις φακές και σερβίρουμε γαρνίροντας με τα τηγανισμένα κρεμμύδια και τις ελιές.


Καλη Ορεξη.


TIPS
Tο ιδανικό είναι να έχουμε αφήσει τις φακές στο νερό από το βράδυ για να αρχίσουν να βγάζουν το φύτρο τους. Aν, ωστόσο, δεν προλαβαίνουμε, ένα δίωρο αρκεί για να μαλακώσουν και να ψηθούν καλά.
Tο ζουμί από τις φακές πρέπει να βράζει, στην περίπτωση που θέλουμε το ρύζι να πα-ραμείνει σπυρωτό.

ΦΑΚΕΣ -2- (NTR)



Τα όσπρια είναι απαραίτητα στη διατροφή μας.....
 είναι καλό να τρώμε όσπρια δύο φορές την εβδομάδα. Οι φακές είναι νόστιμες και έχουν βιταμίνες και σίδηρο. 


Υλικά
Μισό κιλό φακες
Ένα μέτριο κρεμμύδι
Δύο σκελίδες σκόρδο
Δύο καρότα

 8 κούπες νερο
Μία μέτρια πατάτα
Δύο δαφνόφυλλα
Μία κουταλιά της σούπας αλάτι
Μία κουταλιά του γλυκού ρίγανη
Μισή κουταλιά του γλυκού   πιπερι
Μισό φλιτζάνι χυμό ντομάτας
Μισή κούπα ελαιόλαδο



Εκτέλεση

Καθαρίζουμε καλά τη φακή μας και την πλένουμε. Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά την πατάτα, τα καρότα, το κρεμμύδι και το σκόρδο μας. Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια ή σε ροδέλες. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε νερό και προσθέτουμε μέσα τη φακή. Αφού πάρει μία πρώτη βράση, πετάμε το πρώτο νερό. Προσθέτουμε οχτώ ποτήρια ζεστό νερό, το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πατάτα και τα καρότα. Αφήνουμε να βράσουν καλά. Τουλάχιστον για μία ώρα. Στη συνέχεια και αφού βράσει η φακή μας, προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα, το αλάτι, τη ρίγανη, το χυμό ντομάτας και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Αφήνουμε να πάρουν ακόμη μία βράση. Στο τέλος λιώνουμε την πατάτα μας και ανακατεύουμε με το πίπερι. Αυτό το μείγμα το προσθέτουμε στη φακή μας και ανακατεύουμε. Κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και η νόστιμη φακή μας είναι έτοιμη.
Στο σερβίρισμα είναι καλό να προσθέσουμε μία κουταλιά της σούπας ξύδι σε κάθε πιάτο. Έτσι αφομοιώνεται καλύτερα ο σίδηρος.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη.

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

ΚΑΣΕΡΟΠΙΤΑ ΚΑΝΤΑΙΦΗ(NTR)





Σε ποιον δεν αρέσουν οι πίτες; Αυτή η συνταγή παρουσιάζει μία εναλλακτική πρόταση στην κασερόπιτα με φύλλο κανταΐφι. Θα τους τρελάνετε όλους!

ΥΛΙΚΑ

 400 γρ. φύλλο κανταϊφι
 400 γρ. κασέρι τριμμένο
 200 γρ. ρεγκάτο τριμμένο
 4 αυγά
 250 γρ. βούτυρο αγελάδας
 1/2 λίτρο φρέσκο γάλα
 λίγο δυόσμο

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

1. Βουτυρώνουμε το πυρέξ.
2. Ανοίγουμε το μισό φύλλο ώστε να απλωθεί στο πυρέξ.
3. Ανακατεύουμε τα τυρία και τον δύοσμο.
4. Ρίχνουμε τα 2/3 των τυρίων με τον δυόσμο και καλύπτουμε με το υπόλοιπο φύλλο.



   5. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα τυρία απο πάνω.
   6. Ζεσταίνουμε το βούτυρο και περιχύνουμε την πίτα. Χτυπάμε τα αυγά με το        γάλα και τα ρίχνουμε πάνω στην πίτα.
   7. Ψήνουμε στους 180 μέχρι να ροδίσει (περίπου 45 λεπτά).

Καλη Επιτυχια.

ΦΑΚΕΣ (NTR)




Λιγα Λογια για τις ΦΑΚΕΣ




Η προέλευση της φακής είναι η  Μέση Ανατολή και είναι από τα πρώτα όσπρια που καλλιέργησε ο άνθρωπος. Η ιστορία δείχνει ότι καλλιέργεια της φακής χρονολογείται από το 2.000 π.Χ., ενώ έχουν βρεθεί σπόροι της σε Παλαιστίνη και Συρία που χρονολογούνται από 10.000 π.Χ.
Επίσης, σύμφωνα πάλι με την ιστορία, η φακή ήταν γνωστή και στους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι την κατανάλωναν σε μορφή σούπας ή για να φτιάξουν ψωμί. Μάλιστα, ο  Άνθιμος τον 6ο αιώνα π.Χ. πρότεινε να σιγοβράζονται και να προστίθεται στο τέλος ξύδι, ελαιόλαδο, αλάτι και κόλιανδρο.

Θρεπτική αξία

Αντι πινακίου φακής; Ίσως…Δίνουμε λίγα για να την αγοράσουμε αλλά παίρνουμε πολλά. Οι φακές είναι κύρια πηγή υδατανθράκων σύνθετης μορφής και βραδείας απορρόφησης. Περιέχουν φυτικες ινεςβιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που βοηθούν στην λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, στην αίσθηση κορεσμού και στην πρόληψη καρδιοπαθειών και καρκίνου του παχέως εντέρου.
Είναι πλούσιες σε αμινοξέα λόγω των φυτικών πρωτεινών που περιέχουν και σε βιταμίνες που συνδέονται με την πρόληψη καρκίνου διαφόρων μορφών καθώς και δυσλειτουργιών του γαστρεντερικού συστήματος.
Οι φακές δεν πρέπει να κατανωλόνονται σε μεγάλες ποσότητες διότι προκαλούν βλάβες στα μάτια.






Υλικά

500 γρ. φακές ψιλές
4 χρωματιστές πιπεριές
1 κρεμμύδι
3 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη
μια πρέζα μπούκοβο καφτερό
1 κουταλιά πάπρικα γλυκιά
½ κούπα ελαιόλαδο
Λιγο  Ξυδι








Εκτέλεση


Kαθαρίζετε και πλένετε τις φακές. Βράζετε νερό (η ποσότητά του είναι ανάλογη με το πόσο πηχτές τις θέλετε και είναι μάλλον θέμα πείρας) και ρίχνετε μέσα τις φακές. Τις αφήνετε να σιγοβράσουν. Εν τω μεταξύ καθαρίζετε το κρεμμύδι και το ψιλοκόβετε. Kαθαρίζετε τις πιπεριές, τις κόβετε κατά μήκος στα τέσσερα και στη συνέχεια σε οριζόντιες λωρίδες του μισού πόντου. Ζεταίνετε το λάδι και μαραίνετε το κρεμμύδι και στη συνέχεια προσθέτετε και τις πιπεριές. Όταν κοντεύουν να μαραθούν και αυτές προσθέτετε και τον ντοματοπελτέ. Ανακατεύετε, μαγειρεύετε για 1 λεπτό ακόμη και αφήνετε στην άκρη. Πέντε λεπτά πριν κατεβάσετε τις φακές από τη φωτιά, προσθέτετε τις πιπεριές, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη, την πάπρικα  το μπούκοβο και το Ξυδι.
Σερβίρετε ζεστη

Καλη Ορεξη....

Φλογερες με Καρυδια+φρουτα(NTR)





Υλικά

1 κιλό φύλλο κρούστας
3 αυγά
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κιλό καρύδια καθαρισμένα και κοπανισμένα στο μιξερ
1 κουταλάκι κανέλα
1 βανίλια

Για το σιρόπι


2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
? φλιτζανιού νερό
½ λεμόνι (το χυμό και τη φλούδα)
1 βανίλια

Εκτέλεση


Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τα αυγά (κρόκους και ασπράδια), προσθέτουμε την κανέλα και τελευταία τα τριμμενα καρύδια.Αν θελουμε βαζουμε και κομμενα φρουι γλασε(διαφορα) φρουτα .Ανακατευουμε ολα μαζι.
Κόβουμε το φύλλο σε 5 λωρίδες, βουτυρώνουμε ελαφρά κάθε μια λωριδα , βάζουμε από μια κουταλιά γέμιση στην άκρη κάθε λωρίδας και τυλίγουμε ανάλαφρα.
Τοποθετούμε ανα σειρές τις φλογέρες σε βουτυρωμένο ταψί, τις ραντίζουμε με ελάχιστο βούτυρο και ψήνουμε σε ελαφρύ φούρνο (150°-180° C).


Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι σε κατσαρόλα.


Μόλις ψηθούν οι φλογέρες κι όσο είναι ζεστές ακόμη, τις βουτάμε στην κατσαρόλα με το σιρόπι, με τρυπητή κουτάλα δύο-δύο. 

 Τις βγάζουμε σχεδόν αμέσως.
Τις βάζουμε σε πιατέλα, ρίχνουμε από πάνω ζάχαρη άχνη(αν θελουμε) και τα υπόλοιπα καρύδια.

Καλη Επιτυχια. 

Χαλβας με Σοκολατα Της Γιαγιας~3~ (NTR)





ΥΛΙΚΑ

1/2 κούπας αραβοσιτέλαιο
1/2 κούπας σιμιγδάλι ψιλό
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Σιρόπι

1 κούπα ζάχαρη
2 κούπες νερό
1/2 φλιτζανάκι του καφέ ροδόνερο
1/2 ξυλάκι κανέλας
2 γαρύφαλλα

Γαρνίρισμα

κουβερτουρα
σιρόπι σοκολάτας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε πρώτα όλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το ροδόνερο να βράσουν για 5 λεπτά.
Ρίχνουμε το ροδόνερο και κατεβάζουμε.

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το αραβοσιτέλαιο να ζεσταθεί,ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το αλεύρι και καβουρντίζουμε καλα, πολύ καβουρντισμένος.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά ρίχνουμε προσεκτικά το σιρόπι,ξαναβάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε ώσπου να γίνει μια πηχτή κρέμα.
Αποσύρουμε,γεμίζουμε μια φορμα με το σιροπι σοκολατα μετα το μιγμα και αφηνουμε να παγωσει καλα. Αφηνουμε λιγο  ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και σερβιρουμε.
Καλη Επιτυχια.