***....Γευσου....Γευσεις....***



Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011

ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑ Της ΓΙΑΓΙΑΣ ~1~ (NTR)


Υλικά

για ένα μικρό στρογγυλό ταψάκι: (6 κομμάτια περίπου)
1 βιτάμ (στο χρυσόχαρτο)
½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κρόκο αβγού
ελάχιστο βούτυρο για το ταψί μας (ή ελαιόλαδο)
½ κιλό μαρμελάδα της αρεσκείας μας (εγώ τρελαίνομαι για φράουλα!)
     1 κουτ. Κοφτό μπέϊκιν πάουντερ

ελάχιστο αλάτι
ξύσμα από ένα λεμόνι ή ένα πορτοκάλι (ανάλογα την γεύση της μαρμελάδας, στην φράουλα ταιριάζει το λεμόνι, στο βερίκοκο το πορτοκάλι)
μισό φλιτζάνι ζάχαρη (δοκιμάστε να βάλετε καστανή)
1 κρασοπότηρο κονιάκ



Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε για λίγο το βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) με τη ζάχαρη, με ένα απλό μιξεράκι χειρός. Τα χτυπάμε αρκετά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε τον κρόκο αβγού και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ανακατεύουμε σε ένα άλλο μπολ το αλεύρι με το μπέϊκιν και το αλάτι και τα ρίχνουμε και αυτά σιγά-σιγά στο μίγμα με το βούτυρο, ζυμώνοντας παράλληλα με τα χέρια, μέχρι να δημιουργήσουμε μία μαλακή ζύμη, που δεν θα κολλάει. Πιθανόν να χρειαστείτε λιγότερο αλεύρι, αλλά σίγουρα δεν πρέπει να βάλετε παραπάνω, γιατί θα σας γίνει πολύ σκληρή η ζύμη. Όταν είναι έτοιμη, την απλώνουμε ομοιόμορφα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί. Να μην είναι πιο παχιά από ένα-δύο εκατοστά και να καλύπτει και τα τοιχώματα του ταψιού, σαν την βάση της τάρτας. Απλώνουμε επάνω την μαρμελάδα που έχουμε επιλέξει και ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μισή περίπου ώρα.

     Αν θέλετε, αντί για μαρμελάδα, βάλτε γλυκό του κουταλιού. Επίσης, προσθέστε στο   

   ζυμάρι   ενα    κουταλάκι κοφτό κανέλα, αν επιλέξετε μαρμελάδα βερίκοκο!



   ο συνδυασμός είναι απίθανος..δοκιμαστε τη συνταγη της γιαγιας μου....θα ξετρελαθειτε...

2 σχόλια: