***....Γευσου....Γευσεις....***



Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΑΥΓΑ της ΓΙΑΓΙΑΣ ~2~ (NTR)

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΑΥΓΑ

Για να φτιάξουμε 7 ταψιά του φούρνου δηλαδή δύο δόσεις, χρειαζόμαστε:










YΛΙΚΑ

2 κιλά αλεύρι Αλλατίνη για όλες τις χρήσεις
(καλό είναι να έχετε και λίγο ακόμη αλεύρι γιατί μπορεί να χρειασθεί)
320 γρ. βούτυρο φρέσκο
640 γρ. ζάχαρη
12 αυγά
3 χαρτάκια μπεικιν πάουντερ
1 χαρτάκι αμμωνία (28γρ)
5 βανίλιες
1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα χλιαρό





ΕΚΤΕΛΕΣΗ 


Κοσκινίζουμε σε μια λεκανίτσα το αλεύρι μαζί με το μπέικιν καθώς επίσης χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Στην συνέχεια ρίχνουμε έναν –έναν τους κρόκους, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Σε ένα λεκανάκι χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα και την ρίχνουμε στο μίγμα, συνεχίζουμε να χτυπάμε και ρίχνουμε το γάλα στο οποίο έχουμε διαλύσει την αμμωνία.
Προσθέτουμε τις βανίλιες και λίγο- λίγο το κοσκινισμένο αλεύρι.
Θα χρειασθεί να αλλάξετε τους αναδευτήρες του μίξερ και να βάλετε τους γάντζους ή να ρίξετε το μείγμα σε μια λεκάνη και να συνεχίσετε το ζύμωμα στο χέρι.
Πριν ρίξουμε όλο το αλεύρι, ελέγχουμε την ζύμη μήπως και δεν χρειάζεται άλλο ή ίσως χρειαστεί να ρίξουμε και λίγο ακόμη εκτός από τα 2 κιλά.
Το ζητούμενο είναι να έχουμε μια ωραία ελαστική και μαλακιά ζύμη που πλάθετε εύκολα.
Μόλις τελειώσουμε το ζύμωμα σκεπάζουμε την ζύμη με μια καθαρή πετσέτα χωρίς μυρωδιά μαλακτικού ή απορρυπαντικού και την αφήνουμε κανένα δεκάλεπτο να ξεκουραστεί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και πλάθουμε τα κουλουράκια σε σχήμα της αρεσκείας μας.
Στρώνουμε χαρτί ψησίματος στα ταψιά (δεν βουτυρώνουμε καθόλου, ούτε τα ταψιά, ούτε την κόλλα) και ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα περίπου 25 λεπτά -μιλάω πάντα για τον δικό μου φούρνο-.
Αν θέλουμε πριν ψήσουμε τα κουλουράκια, αλείφουμε την επιφάνειά τους με κρόκο αυγού διαλυμένο με μια κουταλιά του γλυκού νερό ή τα κυλάμε σ’ ένα δισκάκι που έχουμε βάλει ζάχαρη.

Καλη Επιτυχια!!!!!



ΤΙΡSLσυμβουλες  της μαμας

* Τα αυγά και το βούτυρο να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
* Αφήνουμε λίγη απόσταση μεταξύ τους στο ταψί γιατί τα κουλουράκια εξ αιτίας των υλικών τους απλώνουν λίγο.
* Ακόμη και αν τα ψήσουμε σε πυρέξ καλό είναι να βάλουμε κολλα ψησίματος, στην περίπτωση δε που το ταψί μας έχει μαύρο χρώμα, καλύτερα να βάλουμε διπλή κόλλα για να μείνουν τα κουλουράκια μας απο κάτω αφράτα και να μην ξεροψηθούν.
* Στο ταψί βάζουμε πάντα κουλουράκια πλασμένα με όμοιο πάχος για να μην θέλουν διαφορετικό χρόνο ψησίματος.
* Δεν ανοίγουμε καθόλου τον φούρνο τα πρώτα 15 λεπτά.
* Τα υλικά που αναφέρονται είναι για δύο δόσεις, εαν θέλετε μια δόση δεν έχετε παρά να μειώσετε όλα τα υλικά κατά το ήμισυ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου