***....Γευσου....Γευσεις....***



Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

ΓΑΛΑΚΤΟΙΜΠΟΥΡΕΚΟ (NTR)



ΥΛΙΚΑ

1 κιλό Ζάχαρη
½ κιλό Σιμιγδάλι
4 κιλά Γάλα
6 Αυγά
150γραμ Βούτυρο λιωμένο
½ κιλό Φύλλο Κρούστας
Για το σιρόπι:
1 ποτήρι Νερό
1 ποτήρι Ζάχαρη

Κατασκευη


Πρώτα ρίχνουμε τη ζάχαρη στην κατσαρόλα και αμέσως μετά τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά τα 2 υλικά με τον αναδευτήρα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το γάλα και εξακολουθούμε να χτυπάμε.
Βάζουμε την κατσαρόλα με το μίγμα στη φωτιά, σε μέτρια θερμοκρασία, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να βράσει.
Εντωμεταξύ, βουτυρώνουμε καλά το ταψί μας και απλώνουμε 5-6 στρώσεις φύλλου. Ξεκινάμε να απλώνουμε τα φύλλα στο κέντρο του ταψιού και, μετά, συνεχίζουμε περιμετρικά, έτσι ώστε οι άκρες των φύλλων να προεξέχουν γύρω-γύρω από το ταψί. Αλείφουμε ξανά με αρκετό βούτυρο.
Μόλις βράσει η κρέμα στην κατσαρόλα, (προσοχή να μην αρχίσει να φουσκώνει το γάλα!!), ρίχνουμε το σιμιγδάλι και αρχίζουμε να ανακατεύουμε συνεχώς και με γρήγορες κινήσεις. Εξακολουθούμε το ανακάτεμα για 2 περίπου λεπτά, μέχρι να αποκτήσουμε ένα κρεμώδες και ομοιογενές μίγμα.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και απλώνουμε την κρέμα στο ταψί, πάνω στα φύλλά. Η στρώση της κρέμας πρέπει να είναι ομοιόμορφα απλωμένη.
Γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς το κέντρο του ταψιού,, σκεπάζοντας την κρέμα. Προσθέτουμε στο κέντρο και βουτυρώνουμε άλλες 2 στρώσεις φύλλου, μέχρι να καλυφθεί πλήρως η κρέμα. Διπλώνουμε επίσης τις άκρες τους προς τα μέσα, στο κέντρο του ταψιού. Αλείφουμε για τελευταία φορά με βούτυρο.
Χαράζουμε το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια. Το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 1 περίπου ώρα.

 Το ταψί που χρησιμοποιούμε για γαλακτομπούρεκο θα πρέπει να είναι ψηλό, για να φουσκώσει ελεύθερα η κρέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου