***....Γευσου....Γευσεις....***



Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Μελομακάρονα (NTR)


ΥΛΙΚΑ

7 φλυτζ. Αλεύρι
1 φλυτζ. Ζάχαρη
2 φλυτζ. Σπορέλαιο
1 Πορτοκάλι [ξύσμα]
1 φλυτζ. φυσικό χυμό Πορτοκάλι
2 κουτ γλυκού Baking Powder
1 κουτ. γλυκού κοφτό Σόδα
1 φλυτζ. χτυπημένα Καρύδια για τη γέμιση
1 κουτ. γλυκού Κανέλλα

Για το σιρόπι:
2 φλυτζ. ζάχαρη
2 ποτ. νερό
1 φλυζ. Μέλι

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ


Ξεκινάμε με την ζύμη: σε ένα μεγάλο μπώλ ρίχνουμε το λάδι, την σόδα, την κανέλλα, το baking powder, το ένα φλυτζάνι ζάχαρης, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το αλεύρι φλυτζάνι-φλυτζάνι και συγχρόνως ζυμώνουμε. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν είναι υγρή, μαλακή αλλά σε στερεή μορφή. Λαδώνουμε τον πάτο ενός μεγάλου ταψιού και αρχίζουμε να πλάθουμε τη ζύμη.

Παίρνουμε μια ποσότητα ζύμης και την ανοίγουμε πάνω στην παλάμη μας έτσι ώστε να βάλουμε στην μέση με το κουταλάκι μικρή ποσότητα από τα καρύδια. Κλείνουμε στην μέση την ζύμη και σχηματίζεται ένα μισοφέγγαρο. Πλάθουμε μαλακά τις ενώσεις, ώστε να τις εξαφανίσουμε [να μην μοιάζει με τυροπιτάκι] και να πάρει την μορφή του γνωστού μελομακάρονου. Το μέγεθος το ορίζουμε εμείς, ανάλογα με το πόση ζύμη παίρνουμε κάθε φορά στο χέρι για το πλάσιμο.

Πλάθουμε όλη τη ζύμη κι αν χρειαστεί χρησιμοποιούμε και ένα δεύτερο ταψί, αφού το λαδώσουμε κι αυτό. Αφήνουμε μια απόσταση ενός εκατοστού μεταξύ των μελομακάρονων για να μην κολλήσουν μεταξύ τους κατά το ψήσιμο.

Τα βάζουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου μισή ώρα. Πρέπει να ροδίσουν, οπότε τα ελέγχουμε συχνά ώστε να μην αρπάξουν.

Όση ώρα ψήνονται ετοιμάζουμε το σιρόπι: Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ρίχνουμε 2 ποτήρια νερό, το μέλι και τη ζάχαρη και τα βράζουμε για δέκα λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Αφού βγάλουμε τα μελομακάρονα από τον φούρνο πρέπει να προσέξουμε το εξής: για να τα σιροπιάσουμε πρέπει να είναι το σιρόπι κρύο και τα μελομακάρονα ζεστά ή το αντίστροφο.

Έτσι, περιμένουμε ένα από τα δύο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Περιχύνουμε το μελομακάρονα σιγά σιγά με το σιρόπι. Αρχικά τα γυρίζουμε και από τις δύο πλευρές για να σιροπιαστούν καλά και έπειτα τα αφήνουμε να κάτσουν για πέντε λεπτά.

Αν θέλουμε από πάνω τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου