***....Γευσου....Γευσεις....***



Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

ΣΑΡΜΑΣ (NTR)






Υλικά


 Για 4 άτομα

1 συκωταριά αρνίσια (με τα πνευμόνια και τα γλυκάδια)
αρκετή σκέπη (μπόλια) αρνιού(ετσι την ελεγε η ΓΙΑΓΙΑ μου)
1 φλιτζάνα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
μπόλικο άνηθο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνα καφέ~ ρύζι ~
2 κουταλιές λάδι
αλάτι, πιπέρι
1 κρόκο αυγό (προαιρετικά)


ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Ζεματάτε τη συκωταριά για 5 περίπου λεπτά σε βραστό νερό. 
Βράζετε τη σκέπη (μπόλια) σε λεκάνη με μπόλικο νερό να καθαρίσει. 
Ψιλοκόβετε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τον μαϊντανό.
Βγάζετε από την κατσαρόλα τη ζεματισμένη συκωταριά, αφήνετε λίγο να κρυώσει και με κοφτερό μαχαίρι την κόβετε ψιλά - ψιλά κομματάκια (περίπου 1 εκ.)
Σε καθαρή κατσαρόλα ρίχνετε το λάδι, προσθέτετε τα κρεμμύδια, τον άνηθο, τον μαϊντανό, το ρύζι, μαζί με ένα ποτήρι ζουμί από το ζεμάτισμα, αλάτι και πιπέρι.
Τα σοτάρετε όλα μαζί για λίγο, ώσπου να φύγει το νερό τους και να μαραθούν τα κρεμμυδάκια.
 Σ΄ ένα μικρό  ταψάκι αλειμμένο με λίγο λάδι, απλώνετε τη σκέπη (μπολια)να πάρει το σχήμα του σκεύους. 
Προσέχετε να εξέχει αρκετά από τα χείλη του σκεύους η σκέπη και χρησιμοποιήστε και δεύτερο κομμάτι σκέπης αν χρειασθεί. 
Τοποθετείτε το μίγμα μέσα στη σκέπη και κλείνετε από πάνω καλά προσέχοντας να μην υπάρχουν κενά. 
Χτυπάτε αν θέλετε τον κρόκο αυγού και αλείφετε από πάνω για να πάρει χρώμα.
 Ψήνετε σε δυνατό φούρνο για 1 ώρα περίπου ή εως  ότου ροδίσει και ξεροψηθεί η σκέπη.(Μπολια)
Μπορείτε να κάνετε μικρούς ατομικούς Σαρμάδες σε μέγεθος μπιφτεκιού.(ετσι ετοιμαζε η μαμα μου...ατομικους) 
Θα χρειασθεί όμως περισσότερη σκέπη.(Μπολια)
 Θα μοιράσετε τη γέμιση σε κομμάτια, θα τυλίξετε καλά και θα τοποθετήσετε τους σαρμάδες σε λαδωμένο ταψί, με το κλείσιμο της σκέπης(μπολιας) από κάτω.

Καλη Επιτυχια και Καλη Ορεξη!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου