***....Γευσου....Γευσεις....***



Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

ΑΓΓΛΙΚΟ ΚΕΙΚ (NTR)



ΥΛΙΚΑ

375γρ. Αποξηραμένα Φρούτα σε κομματάκια (πχ ανανάς, βερίκοκο κλπ)
500γρ. ξανθές Σταφίδες (σουλτανίνα)
175γρ. μαύρες Σταφίδες
250γρ. Κερασάκια γλασέ, κομμένα στη μέση
75γρ. φρουτάκια Ζαχαροπλαστικής
100γρ. διάφορους Ξηρούς Καρπούς
50γρ. ασπρισμένα Αμύγδαλα
Ξύσμα και Χυμό από 1 Λεμόνι
5κουτ. σούπας Κονιάκ
325γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1κουτ. σούπας Κανέλα σε σκόνη
1κουτ. σούπας mix Μπαχαρικών
275γρ. Ζάχαρη Muscovado
275γρ. Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 κουτ. σούπας Μελάσα
5 Αυγά

Για την επικάλυψη:
1 μεγάλο φύλλο Μαρζιπαν (Αμυγδαλόπαστα)
1κουτ. σούπας Μαρμελάδα
900γρ. ζάχαρη Άχνη
2 ασπράδια Αυγού
2κουτ. σούπας Γλυκόζη

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ


Αναμιγνύουμε σε ένα μπολ τα ξερά φρούτα, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, τους ξηρούς καρπούς και το κονιάκ. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε όλο το βράδυ να ποτίσουν.
Χτυπάμε στο μίξερ, πολύ καλά, το βούτυρο με τη μαύρη ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και για κάθε αυγό, προσθέτουμε μία κουταλιά αλεύρι, συνεχίζοντας το χτύπημα στο μίξερ.
Σε ένα μεγάλο μπωλ προσθέτουμε τα τριμμένα αμύγδαλα, το μιξ μπαχαρικών, την κανέλλα και τη μελάσα. Τα αναμιγνύουμε πολύ καλά και τα ρίχνουμε στο μίξερ. Χτυπάμε για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα. Προσθέτουμε στο μίγμα των φρούτων τη ζύμη του κέικ και ανακατεύουμε ελαφρά, μέχρι να απλωθεί καλά η ζύμη στα φρουτάκια.
Βουτυρώνουμε καλά μία βαθιά, στρογγυλή μεταλλική φόρμα κέικ που ανοίγει (με έλασμα), διαμέτρου 20-23 εκατοστών και την καλύπτουμε με λαδόκολλα. Τυλίγουμε εξωτερικά τη φόρμα με διπλή λαδόκολλα, της οποίας το ύψος πρέπει να είναι μεγαλύτερο από αυτό της φόρμας.
Μεταφέρουμε το μίγμα με μία σπάτουλα μέσα στη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Πιέζουμε στο κέντρο, δημιουργώντας μια λακουβίτσα περίπου 3 εκατοστά, ώστε το κέικ μας να φουσκώσει περιμετρικά ομοιόμορφα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140οC. Τοποθετούμε τη φόρμα στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για περίπου 5 ώρες. Για να διαπιστώσουμε ότι το κέικ έχει ψηθεί, το τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα. Αν, αφαιρώντας την, είναι καθαρή, το κέϊκ είναι έτοιμο.
Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει. Το αναποδογυρίζουμε και το τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο. Το ραντίζουμε με ένα κουταλάκι του γλυκού κονιάκ και το ξανακλείνουμε. Για τρεις ή τέσσερις εβδομάδες επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μία φορά την εβδομάδα. Μ` αυτόν τον τρόπο το κέηκ μπορεί να κρατήσει ακόμα και για έναν χρόνο.


MARZIPAN+ΓΛΑΣΟ

Αφού έχουμε κάνει υπομονή για είκοσι περίπου μέρες ήρθε η ώρα για το σούπερ γαρνίρισμα του κέηκ. Πριν το καλύψουμε με μαρσιπαν το αλείφουμε όλο με μαρμελάδα της αρεσκείας μας. Αυτό δίνει έξτρα γεύση και κάνει το μασριπάν να κολλάει καλύτερα στα τοιχώματα του κέηκ. Παίρνουμε έτοιμο μάρσιπαν το πλάθουμε λίγο στα χέρια και με την βοήθεια του πλάστη το ανοίγουμε σε ένα στρογγυλό φύλλο ενός εκατοστού. Το εφαρμόζουμε ακριβώς στο πάνω μέρος του κέηκ και κόβουμε ό,τι περισσεύει. Ανοίγουμε ξανά το μαρσιπάν φτιάχνοντας αυτή τη φορά μια λωρίδα που θα καλύψει περιμετρικά το κέηκ. Απλώνουμε τη μαρμελάδα στο επάνω μέρος του κέικ και στη συνέχεια καλύπτουμε την επιφάνεια του κέικ με γλάσο πάνω στο οποίο θα σταθεροποιήσουμε τη λωρίδα του μαρζιπάν που κόψαμε πιέζοντας το σημείο της ένωσης για να κολλήσουν οι δύο ακμές.
Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και για το φύλλο με το γλάσο. Φτιάχνουμε το γλάσο βάζοντας σε ένα μπωλ τα υλικά [900γρ. ζάχαρη Άχνη, 2 ασπράδια Αυγού, 2κουτ. σούπας Γλυκόζη] και ζυμώνοντας με υπομονή το στεγνό κάπως μίγμα μέχρι να πάρει τη μορφή του γνωστού μας λευκού γλάσου. Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε ένα μεγάλο φύλλο στρογγυλό και καλύπτουμε από πάνω σαν κουβέρτα όλο το κέηκ. Κόβουμε όμορφα τις άκρες που περισσεύουν.

ΠΩΣ ΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΒΑΘΕΙΑΣ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΦΟΡΜΑΣ
Κόβουμε 2 λωρίδες λαδόχαρτου, σε πλάτος λίγο μεγαλύτερο από το ύψος της φόρμας. Διπλώνουμε τις λωρίδες από τη μία πλευρά τους κατά μήκος, σε απόσταση 2,5 εκατοστών από την άκρη και τα ψαλιδίζουμε ανά ίσα διαστήματα (τώρα η μορφή τους θυμίζει αγγελία για ιδιαίτερα μαθήματα, σε στάση λεωφορείου!!). Βουτυρώνουμε καλά τη φόρμα και τοποθετούμε τις λωρίδες (προσέχουμε να γίνει όσο πιο προσεκτικά γίνεται χωρίς να τσαλακωθούν) με τα «ψαλιδίσματα» στον πάτο της φόρμας, ώστε να καλύψουμε την περίμετρό της. Στη συνέχεια ακουμπάμε τη φόρμα πάνω σε ένα διπλό λαδόχαρτο και με ένα μολύβι γράφουμε ένα κύκλο γύρω από το κάτω μέρος φόρμας. Κόβουμε τους κύκλους, και τους τοποθετούμε εσωτερικά για να καλύψουμε το πάτο της. Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε διπλή λαδόκολλα για να καλύψουμε την εξωτερική περίμετρο της φόρμας, κόβοντας ένα παραλληλόγραμμο με ύψος 6-7 εκατοστά μεγαλύτερο από αυτό της φόρμας, ώστε να προστατέψουμε το κέϊκ όσο αυτό φουσκώνει κατά τη διάρκεια του ψησίματος και το δένουμε με ένα σπάγκο για να μείνει σταθερό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου