***....Γευσου....Γευσεις....***



Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Σουβλάκια Λαχανικών (NTR)

Την επόμενη φορά που είστε με παρέα έχετε όρεξη για σουβλάκια, μην παραγγείλετε απ’ έξω! Μπείτε όλοι παρέα στην κουζίνα, βάλτε μουσική και διασκεδάστε με μαγειρική. Φτιάξτε τα μπαχτσοσουβλάκια, που είναι πιο υγιεινά και ελαφριά από τα κοινά σουβλάκια.

Για πίτες:
3 κούπες αλεύρι
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά αποξηραμένο δυόσμο
2 κούπες νερό
2 κουταλάκια ηλιόσποροι
(Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο)

Για σουβλάκια:
1 κολοκύθι
1 μελιτζάνα
10 ντοματίνια
5 μανιτάρια σαμπινιόν
1 κίτρινη πιπεριά
Πιπέρι, αλάτι
Ξυλάκια για σουβλάκια
Για Γιαουρντίπ:
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι με 2% λιπαρά
1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά Φλωρίνης (έτοιμη σε βαζάκι) κομμένη σε μικρά κομματάκια
3 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο
2 κουταλάκια ΕΠΕ (Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο)
1 κουταλάκι μηλόξυδο
½ κουταλάκι κάρυ
½ κουταλάκι γλυκό κόκκινο πιπέρι
½ κουταλάκι αλάτι

Έξτρα:
1 κρεμμύδι
1 χούφτα μαϊντανό.

Σε μπολ βάζεις αλεύρι, ένα κουταλάκι αλάτι, αποξηραμένο δυόσμο και λίγους ηλιόσπορους. Προσθέτοντας νερό ανακατεύεις με τα δάχτυλα.

Μπορούμε να πάρουμε και έτοιμες πίτες για σουβλάκια από το σούπερ μάρκετ, που φυλάγονται εύκολα στην κατάψυξη. Σε αυτή την περίπτωση όμως δεν υπάρχει επιλογή στη γυστική διαμόρφωση της πίτας. Η σπιτική είναι πιο οικονομική και μπορείς να πειράξείς τη γεύση της βάζοντας, για παράδειγμα, δυόσμο και ηλιόσπορους.

Βάζεις 2 κούπες αλεύρι σε μπολ, αλάτι, δυόσμο και ηλιόσπορους. Ανακατεύεις και σταδιακά προσθέτεις νερό. Όταν ρίξεις όλο το νερό θα πρέπει να αρχίσεις να βάζεις λίγο-λίγο από το υπόλοιπο αλεύρι. Θα δημιουργηθεί ζύμη που με τη βοήθεια του επιπρόσθετου αλευριού θα αρχίσει να ξεκολλάει από τα χέρια. Όταν γίνει συμπαγής, ελαστική και πλάθεται χωρίς δυσκολία, τη ζυμώνουμε μερικά λεπτά ακόμα με τα χέρια και στη συνέχεια την χωρίζουμε σε μπαλάκια. Η ποσότητα αυτή βγάζει περίπου 5-6 μπαλάκια (πίτες). Τα μπαλάκια πρέπει να έχουν μέγεθος ακτινιδίου ή βανίλιας (φρούτου).

Αφήνεις για λίγο τα μπαλάκια στο πλάι και ετοιμάζεις τα σουβλάκια. Κόβεις τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες σε μισοφέγγαρα πάχους 1 εκ. και τις πιπεριές σε τετράγωνα κομμάτια. Αφαιρείς το μίσχο (κορμό) από τα μανιτάρια. Συνθέτεις τα σουβλάκια περνώντας σε ξυλάκια ένα από όλα τα λαχανικά (κολοκύθι, μελιτζάνα, μανιτάρι, ντοματίνι, πιπεριά) με όποια σειρά θες. Μπορείς να αλατίσεις ελαφρά τα σουβλάκια και να τα ραντίσεις με λίγο ΕΠΕ. Λίγο θυμάρι θα προσθέσει μία έξτρα ιδιαιτερότητα.

Ανοίγεις πίτες με χέρια και πλάστη στο μέγεθος πίτας για σουβλάκι. Δεν πρέπει να είναι πολύ λεπτές για να μην τρυπήσουν ή ξεραθούν αλλά ούτε και ιδιαίτερα χοντρές. Περίπου 1 εκ. είναι το ιδανικό.

Έχοντας τις πίτες ανοιγμένες και τα λαχανικά περασμένα σε σουβλάκια ξεκινάει το ψήσιμο! Τα σουβλάκια θέλουν περίπου 7 λεπτά από κάθε πλευρά στο γκριλ. Αν δεν υπάρχει φούρνος με γκριλ (πολλά φοιτητικά σπίτια δεν έχουν) μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποια ηλεκτρική ψηστιέρα ή μια γκριλιέρα που λειτουργεί στα μάτια της κουζίνας.

Παράλληλα ετοιμάζεις τις πίτες. Βάζεις 1 κουταλιά ΕΠΕ στο τηγάνι και αφήνεις να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά. Βάζεις μία πίτα και τηγανίζεις για 4 λεπτά από κάθε πλευρά. Τσεκάρεις συνεχώς να μην αρπάξει και αν χρειαστεί προσθέτεις λίγο λάδι. Όταν έχει ροδίσει από τη μία μεριά τη γυρνάς (Με δική σου ευθύνη δοκίμασε να τη γυρίσεις στον αέρα. Θέλει μια ελαφριά κίνηση με το τηγάνι, χωρίς ουσιαστικά να απογειώνεται η πίτα). Όσο περισσότερο λάδι βάλεις, τόσο περισσότερο θα απορροφηθεί από την πίτα και έτσι θα γίνει πιο μαλακιά αλλά και πιο παχυντική. Βρείτε τη δική σας χρυσή τομή σε αυτό το σημείο.

Εντωμεταξύ, έχεις ετοιμάσει το γιαουρντίπ ανακατεύοντας τα υλικά σε μπολ. Η χρήση γιαουρτιού 2% δε σημαίνει απαραίτητα δίαιτα αλλά πιο συνετή διατροφική επιλογή. Το ΕΠΕ (Εξτρα Παρθαίνο Ελαιόλαδο) αντικαθιστά επάξια τα έξτρα κορεσμένα λιπαρά των γαλακτοκομικών που ξεφορτωνόμαστε χρησιμοποιώντας ελαφρύ γιαούρτι.

Κόβεις επίσης κρεμμύδι σε φεγγαράκια και το ανακατεύεις με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Έχοντας τα πάντα έτοιμα αρχίζει η σύνθεση! Είναι σίγουρο ότι το έχεις δει από το σουβλατζή της γειτονιάς σου για αυτό δε χρειάζεσαι και πολλές οδηγίες. Πιάνεις μία πίτα με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο, βάζεις μέσα ένα σουβλάκι και σφίγγοντάς το αφαιρείς το ξυλάκι. Προσθέτεις γιαουρντιπ, κρεμμύδι και τυλίγεις!








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου