***....Γευσου....Γευσεις....***



Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Μπακλαβάς (NTR)



ΥΛΙΚΑ

1kg φύλλα κρούστας
1kg καρύδι τριμμένο
250γρ τριμμένο παξιμάδι
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κρασοπότηρο ζάχαρη

Για το Σιρόπι
1 ½ kg ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας μέλι
3 ποτήρια νερό
χυμός 1 λεμονιού

ΓΕΜΙΣΗ
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα καρύδια με 250γρ τριμμένο παξιμάδι, 1 κουταλάκι κανέλα, 1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο, ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 κρασοπότηρο ζάχαρη.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί και βάζουμε 5 φύλλα λαδώνοντας το καθένα από αυτά. Ρίχνουμε γέμιση και την απλώνουμε σ’ όλη την επιφάνεια του φύλλου. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα φύλλα με τη διαδικασία: φύλλο – λάδωμα – γέμιση. Για το τέλος κρατάμε 5 φύλλα για την πάνω κρούστα και τα βάζουμε λαδώνοντας τα ένα ένα, όπως στην αρχή.

Με ένα μαχαίρι κόβουμε τον μπακλαβά έτσι ώστε να σχηματίζεται ήλιος, όπως δείχνουν τα παρακάτω σχήματα. Αφού το κόψουμε, το στολίζουμε με μοσχοκάρφια (γαρύφαλλα).

Μυστικό: Αφήνουμε τον μπακλαβά σκεπασμένο με μια πετσετα ένα βράδυ για να φουσκώσει.

Την επόμενη μέρα ψήνουμε τον μπακλαβά στους 200οC με αντιστάσεις για 1 ώρα για να στραγγίσει. Κι ενώ ο μπακλαβάς ψήνεται, κάνουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρολίτσα ρίχνουμε 3 ποτήρια νερό, 1 ½ kg ζάχαρη, 1 κουταλιά σούπας μέλι και το χυμό ενός λεμονιού. Το βράζουμε ανακατεύοντάς το. Προσέχουμε το σιρόπι να μη βράσει πολύ αλλά να παραμείνει ρευστό.

Αν και οι απόψεις διίστανται, η γιαγια μας  συμβουλεύε να περιχύσουμε το ζεστό σιρόπι σε ζεστό μπακλαβά. Προσοχή: Το σιρόπι να μην είναι καυτό!

Πρέπει να ξέρετε: Στον νυφιάτικο μπακλαβά, στο κεντρικό κομμάτι βάζουνε κουφέτο, καθώς το τρώνε η νύφη κι ο γαμπρός για γλυκό βίο. Στον κανονικό βάζουμε αμύγδαλο, αν θέλουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου