***....Γευσου....Γευσεις....***



Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Η τέχνη του Ελληνικού καφέ (NTR)

Η τέχνη του Ελληνικού καφέ


Φλόγα – χόβολη – ηλεκτρικό μάτι. Το μυστικό είναι η χαμηλή φωτιά. Ο Ελληνικός καφές, από κάθε άποψη της υπομονής, τη χρειάζεται για να ψηθεί τέλεια – και όχι μόνο γιατί η απόλαυσή του προϋποθέτει και άνεση χρόνου. Αν τον φτιάξουμε σε δυνατή φωτιά, θα μοιάζει καμένος, ενώ ετοιμασμένος με υπομονή σε κάνει να βγάζεις στεναγμούς απόλαυσης. Γι’αυτό, άν τον φτιάξετε σε καμινέτο, πρέπει να ρυθμίζετε χαμηλά τη φλόγα. Αν δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χόβολη ή άμμο, επιλέγουμε σαφώς να φτιάξουμε τον καφέ σε μάτι υγραερίου ή ηλεκτρικής κουζίνας – με τη θερμοκρασία πάντα χαμηλά.

Το μπρίκι

Το μπρίκι πρέπει να είναι στενό, με ακόμα στενότερο λαιμό. Κι όλα αυτά για ν’ανακυκλώνεται η θερμοκρασία και να παραμένει σταθερή καθ’ολη τη διάρκεια του ΄΄ψησίματος΄΄.

Το νερό

Οπως για όλους τους τρόπους παρασκευής καφέ, έτσι και για τον Ελληνικό, το νερό πρέπει να είναι πεντακάθαρο και μαλακό- απαλλαγμένο από οσμές, χλώριο, άλατα και βακτηρίδια. Αν δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε απόλυτα καθαρό νερό, πρέπει να προτιμήσουμε ένα από τα μαλακότερα εμφιαλωμένα, μεταλλικά νερά.

Δοσολογία

Σ’αυτό τον τύπο παρασκευής καφέ δεν υπάρχει σωστή δοσολογία. Υπάρχουν τόσοι τρόποι προετοιμασίας και τόσες πολλές δοσολογίες όσοι σχεδόν και οι λάτρεις του καφέ. Από τον βαρύ γλυκό μέχρι τον μέτριο κι από τον γλυκύ βραστό μέχρι τον ‘’με ολίγη’’, η δοσολογία καφέ και ζάχαρης καθορίζεται από τις προσωπικές προτιμήσεις του καθενός.

Παρασκευή

Γεμίζουμε το μπρίκι με δροσερό ή χλιαρό νερό. Πρώτα ρίχνουμε στο νερό τον καφέ και μετά τη ζάχαρη, ώστε η τελευταία να μην καραμελώσει και πικρίσει το ρόφημα. Ανακατεύουμε καλά μόνο μία φορά για να μη σπάσει το καιμάκι. Αφήνουμε τον καφέ να φουσκώσει δυο –τρεις φορές, του επιτρέπουμε να –ξεκουραστεί’’ κατεβάζοντας τον απο τη φωτιά για περίπου ένα λεπτό και τον σερβίρουμε αργά-αργά στο φλυτζάνι- που κατά προτίμηση είναι χνοντρό. Στην υγειά σας!!!!
Προβολή εικόνας πλήρους μεγέθους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου