***....Γευσου....Γευσεις....***



Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Τσουρέκια πασχαλινά *3* (NTR)



Τα τσουρέκια, γεύση συνδεδεμένη κυρίως με τη γιορτή του Πάσχα είναι πολύ αγαπητά σε μικρούς και μεγάλους. Αν και συνήθως εμπιστευόμαστε την παρασκευή τους στις έμπειρες και δεξιοτέχνες μαγείρισσες, σίγουρα θα είναι μια διασκεδαστική εμπερία να προσπαθήσουμε να τα φτιάξουμε. Ε..κι αν αποτύχουμε, σίγουρα θα εκτιμηθεί η προσπάθειά μας! ....

ΥΛΙΚΑ

10 αυγά
900-1000γρ ζάχαρη
500-750γρ γάλα
3 πακετάκια νωπή μαγιά
 μαχλέπι και μαστίχα (ποσότητα για 1 δόση)
2 βανίλιες
Το χυμό ενός πορτοκαλιού και λίγο ξύσμα (προαιρετικά)*
375-500γρ βούτυρο (1 φλιτζάνι του καφέ - το ½ της συνολικής ποσότητας βουτύρου σπορέλαιο και το υπόλοιπο ½ Φυτίνη)
2½ -3kg αλεύρι (το 1-1½kg του οποίου πρέπει να είναι δυνατό)
2 ποτήρια απλό αλεύρι για τη μαγιά
λίγο σουσάμι
1 αυγό για το άλειμμα της επιφάνειας

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ


Λιώνουμε τη μαγιά σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό σε μια λεκάνη και προσθέτουμε 2 ποτήρια αλεύρι για να γίνει πηχτό κουρκούτι. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, ενώ ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά. Βάζουμε τα αυγά για 5 λεπτά σε χλιαρό νερό για να ζεσταθούν λιγάκι και στη συνέχεια τα ανακατεύουμε καλά με τη μισή ζάχαρη [Δε χρησιμοποιούμε μίξερ γιατί δεν πρέπει να χτυπηθούν πολύ τα αυγά, αν θέλουμε να σχηματισθούν ίνες στο τσουρέκι].

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το γάλα και λιώνουμε μέσα την υπόλοιπη ζάχαρη. Σε μια μεγάλη πλαστική λεκάνη ακατεύουμε τα αλεύρια (δυνατό και απλό) και ανοίγουμε στο κέντρο τους μια λακκουβίτσα, στην οποία ρίχνουμε τα μυρωδικά κοπανισμένα, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και σιγά-σιγά το καυτό γάλα με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε επίσης τα αυγά με τη ζάχαρη και στο τέλος τη μαγιά, ενώ ανακατεύουμε συνέχεια με μια κουτάλα για να μην ψηθούν τα αυγά. Αρχίζουμε να το ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και να μην κολλάει πολύ η ζύμη στα χέρια.

Σε μια κατσαρολίτσα λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε καυτό λίγο-λίγο, διπλώνοντας τη ζύμη πολλές φορές χωρίς να την πατάμε με τις γροθιές επί 10-15 λεπτά μέχρι να το απορροφήσει όλο. Είναι έτοιμη, μόλις γίνει λεία και δεν κολλάει καθόλου στο χέρι. Την σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί.

Την πλάθουμε σε πλεξίδες, τις οποίες αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να ξαναφουσκώσουν. Όταν διπλασιαστούν σε όγκο, τις αλείφουμε με αυγό και τις πασπαλίζουμε με σουσάμι ή τις στολίζουμε με ασπρισμένα αμύγδαλα και τις ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (170 βαθμούς C) επί 45 - 55 λεπτά περίπου.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου