***....Γευσου....Γευσεις....***



Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Προφιτερόλ (NTR)



Προφιτερόλ

με πολύ πολύ σοκολάτα!

Υλικά

για τη ζύμη των σού:

·              4 αυγά
·              75 γραμ. βούτυρο αγελαδινό
·              250 ml νερό
·              ½ κουταλάκι αλάτι
·              1 κουτάλι ζάχαρη
·              150 γραμ. αλεύρι κοσκινισμένο

για την κρέμα πατισερί:

·              ½ κιλό γάλα
·              125 γραμ. ζάχαρη
·              100 γραμ. αλεύρι μαλακό
·              1 ½ κροκάδια
·              λίγο βανίλια
·              1 μεγάλο μπολ πραλίνα
·              αμύγδαλο

για τη σοκολάτα:

·              250 γραμ. κουβερτούρα τριμμένη
·              50 γραμ. βούτυρο
·              50 γραμ. γάλα

για το στόλισμα:

·              αμύγδαλο
·              σαντιγί
·              κερασάκια

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

1. φτιάχνουμε τα σουδάκια:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό και βάζουμε το βούτυρό για να λιώσει. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, την ζάχαρη και ανακατεύουμε σιγά-σιγά. Τέλος, ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να πετύχουμε ομοιόμορφο μίγμα. Το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Έπειτα το τοποθετούμε μέσα σε ένα κορνέ και βγάζουμε τα σουδάκια σε ένα ταψάκι πιέζοντας το κορνέ και αφήνοντας λίγη ποσότητα ζύμης κάθε φορά. Τα ψήνουμε στο φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου, για 20 λεπτά περίπου.
2. φτιάχνουμε την σάλτσα σοκολάτα, κρεμά για προφιτερόλ:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με το βούτυρο. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει το βούτυρο και αφαιρούμε από την φωτιά. Προσθέτουμε την τριμμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και αυτή. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά το βάζουμε στο ψυγείο για να πήξει.
3. ετοιμάζουμε την κρέμα πατισερί:
η κρέμα πατισερί είναι ίδιά με αυτή που χρησιμοποιήθηκε στα τρίγωνα Θεσσαλονίκης. Δηλαδή… «Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με την μισή ζάχαρη. Ανακατεύουμε με τον αναδευτήρα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Σε μια λεκανι, βάζουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη, την βανίλια και ανακατεύουμε. Φτιάχνουμε μια τρύπα στην μέση τους, όπου ρίχνουμε τα κροκάδια. Ανακατεύουμε με τον αναδευτήρα και σιγά-σιγά ρίχνουμε και το γάλα. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να πετύχουμε ένα ομοιόμορφο μίγμα. Το αφήνουμε να κρυώσει και μετά το βάζουμε στο ψυγείο για να πήξει.»…όταν η κρέμα αυτή είναι έτοιμη την ανακατεύουμε με την πραλίνα και το αμύγδαλο, όση ποσότητα θέλουμε. Την τοποθετούμε σε ένα κορνέ και γεμίζουμε μ αυτήν ένα ένα τα σουδάκια, αφού προηγουμένως τα ανοίξουμε στην μέση.
4. ετοιμάζουμε το προφιτερόλ:
Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ και στη βάση του στρώνουμε μια δόση από την σάλτσα σοκολάτας. Μετά βάζουμε τα σουδάκια, περίπου 21 για το μπολ. Στη συνέχεια στρώνουμε την υπόλοιπη σάλτσα.
   Γαρνίρουμε με σαντιγί, κερασάκια και αμύγδαλα, σε όποιο σχήμα θέλουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου