***....Γευσου....Γευσεις....***



Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Γλυκό με γιαούρτι (NTR)








ΥΛΙΚΑ
Για το παντεσπάνι:
300gr Αλεύρι
200gr φρέσκο Βούτυρο
100gr Ζάχαρη
1 Αυγό

Για την Κρέμα:
7 Αυγά
700gr στραγγιστό Γιαούρτι
Ξύσμα Λεμονιού
2 κουτ. Βανίλια
50gr φρέσκο Βούτυρο λιωμένο
1 ½ κουτ. σούπας Αλεύρι
1 ½ κουτ. σούπας άμυλο Καλαμποκιού [corn flour]
330gr Ζάχαρη

Για τα βύσσινα:
½ kg Βύσσινα με το ζουμί τους [κονσέρβα]
2-3 κουτ. σούπας άμυλο Καλαμποκιού [corn flour]

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χρειαζόμαστε μια στρογγυλή φόρμα για τάρτα με βάθος και κατά προτίμηση με αποσπώμενο πάτο.

Ξεκινάμε από το παντεσπάνι:
Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι, το βούτυρο κρύο, τη ζάχαρη και το αυγό. Ανακατεύουμε/ζυμώνουμε με το χέρι για να αναμιχθούν όλα τα υλικά και να γίνουν ένα ομοιόμορφο μίγμα. Μην σας παραξενέψει που το μίγμα είναι κάπως στεγνό. Δεν προσθέτουμε άλλα υγρά για να γίνει το παντεσπάνι μας τραγανό. Το τοποθετούμε σε μια λαδόκολλα, της οποίας προηγουμένως έχουμε αλευρώσει την επιφάνεια. Το πιέζουμε με το χέρι και το λειαίνουμε με τον πλάστη, ώστε να γίνει ένα φύλλο πάχους ενός εκατοστού. Τώρα, πατάμε με την φόρμα πάνω από το φύλλο και κόβουμε ακριβώς το φύλλο στις διαστάσεις του πάτου της. Το τοποθετούμε στον πάτο της φόρμας και τα κομμάτια που περισσεύουν τα βάζουμε γύρω γύρω στην φόρμα. Με ένα πιρούνι τρυπάμε ελαφρώς σε όλη την επιφάνειά του, για να μην φουσκώσει όσο θα ψήνεται. Το αφήνουμε προς το παρόν για 30 λεπτά στο ψυγείο, ώστε να κρυώσει το βούτυρο και να γίνει πιο τραγανό το παντεσπάνι.
Και πάμε για την κρέμα.

Με ένα μίξερ χειρός χτυπάμε μόνο τα ασπράδια των επτά αυγών όπως είναι κρύα από το ψυγείο [φουσκώνουν καλύτερα]. Όταν φουσκώσουν προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι, δυο-τρεις κουταλιές από την ζάχαρη που είναι μετρημένη για την κρέμα και χτυπάμε ξανά για πέντε λεπτά. Η μαρένγκα είναι έτοιμη και πρέπει να μπει κι αυτή στο ψυγείο για δέκα λεπτά και να περιμένει να έρθει η σειρά της για την χρήση της στην κρέμα.

Για το βασικό μίγμα της κρέμας βολεύει να έχουμε ένα αυτόματο μίξερ. Μπορούμε να το κάνουμε και με του χειρός, αλλά θα χρειαστεί να κοπιάσουμε λιγάκι.
Ρίχνουμε τους κρόκους των επτά αυγών, τις βανίλιες, το ξύσμα από την φλούδα μισού λεμονιού και τα χτυπάμε για να ενωθούν. Προσθέτουμε το γιαούρτι και ξαναχτυπάμε για λίγα λεπτά. Για να είναι πιο ελαφρύ το γλυκό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Προσθέτουμε το αλεύρι και το corn flour και ξαναχτυπάμε. Όταν το μίγμα είναι ομοιόμορφο προσθέτουμε το βούτυρο και ξαναχτυπάμε. Παίρνουμε το μπωλ και χτυπάμε στο χέρι το μίγμα μας με την μαρέγκα που έχει κρυώσει στο ψυγείο. Η κρέμα είναι έτοιμη και την αφήνουμε να περιμένει λίγο.

Βάζουμε το παντεσπάνι που έχει κρυώσει στον φούρνο και το ψήνουμε στους 175 βαθμούς κελσίου για 15 λεπτά.

Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε τα βύσσινα. Τα βύσσινα της κονσέρβας είναι άγλυκα. Αν θέλουμε χρησιμοποιούμε γλυκό του κουταλιού βύσσινο, αρκεί να είμαστε προετοιμασμένοι για την γλυκιά βόμβα που θα φτιάξουμε. Προτιμήστε τα άγλυκα. Στο κάτω κάτω σε γλυκό θα τα βάλετε!
Τα στραγγίζουμε από το ζουμί τους. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ζουμί σε μέτρια φωτιά με 2-3 κουταλιές corn flour. Το βράζουμε και το ανακατεύουμε μέχρι να πήξει και να γίνει η υφή του κρεμώδης. Τότε προσθέτουμε και τα βύσσινα και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση για 1-2 λεπτά.

Τώρα είναι όλα έτοιμα:
Το παντεσπάνι ψημένο, η κρέμα έτοιμη και τα βύσσινα βρασμένα.
Στρώνουμε τα βύσσινα πάνω από το παντεσπάνι με ένα κουτάλι και από πάνω ρίχνουμε την κρέμα σιγά σιγά ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα στη φόρμα.

Ψήνουμε το γλυκό στον φούρνο για μία ώρα στους 175 βαθμούς κελσίου.
Όσο ψήνεται θα φουσκώνει.
Όταν το βγάλουμε από τον φούρνο το αφήνουμε λίγη ώρα μέχρι να κρυώσει και να πέσει.

Έτοιμο το υπέροχο γλυκό μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου