***....Γευσου....Γευσεις....***



Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Αρνί Φρικασέ (NTR)



ΥΛΙΚΑ

1 ½ kg
Αρνί [πλάτη
]
½ kg
Μαρούλι

1
ματσάκι Άνιθο

6
φρέσκα Κρεμμυδάκια

1
κουτ. σούπας Νισεστέ

3
κουτ. σούπας Φρέσκο Βούτυρο 

1
Λεμόνι

1
Αυγό
Αλεύρι ΑλάτιΠιπέρι

Κατασκευη
Πριν ξεκινήσουμε πλένουμε και κόβουμε το μαρούλι, ψιλοκόβουμε τον άνιθο και τα κρεμμυδάκια. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε το αρνί για μιάμιση ώρα. Αν έχουμε χύτρα τότε το βράζουμε για 45 λεπτά.
Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και κρατάμε ένα ποτήρι από το ζωμό του για να κάνουμε αργότερα το αυγολέμονο.

Στην κατσαρόλα λιώνουμε το φρέσκο βούτυρο. Αλευρώνουμε τα κομμάτια του βρασμένου αρνιού και τα σωτάρουμε -όταν το βούτυρο έχει ζεσταθεί- σε χαμηλή φωτιά. Φροντίζουμε να τσιγαριστούν από όλες τις πλευρές τους. Τα γυρνάμε απαλά για να μην διαλυθούν [το αρνί -ειδικά το μικρό αρνάκι, όταν βράσει είναι πολύ μαλακό και εύκολα διαλύεται] και τα σωτάρουμε απ’ όλες τις πλευρές για 4-5 λεπτά. Τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα.

Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο βούτυρο θα σωτάρουμε τα χορταρικά. Ρίχνουμε πρώτα το φρέσκο κρεμμυδάκι που είναι πιο σκληρό, και το σωτάρουμε για 3-4 λεπτά μόνο του. Έπειτα προσθέτουμε και το μαρούλι και τον άνιθο. Ανακατεύουμε συνεχώς για να μαλακώσουν όλα τα χόρτα ομοιόμορφα μέσα στα ζουμιά που βγάζουν [δεν προσθέτουμε νερό]. Προσθέτουμε σ’ αυτή τη φάση ένα κουταλάκι αλάτι και μισό κουταλάκι πιπέρι μαύρο. Για περίπου 10 λεπτά ανακατεύουμε συνέχεια [κατά προτίμηση με μια ξύλινη κουτάλα].
Όταν τα χόρτα μαλακώσουν βάζουμε από πάνω τα κομμάτια του αρνιού κλείνουμε την φωτιά και το καπάκι και το αφήνουμε.
Τώρα θα ετοιμάσουμε την κρέμα: σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τον ζωμό από το βράσιμο του αρνιού [1 ποτήρι]. Χτυπάμε σε ένα μπωλ ένα αυγό και προσθέτουμε μέσα τον χυμό του λεμονιού. Χτυπάμε καλά και προσθέτουμε σιγά σιγά μέσα στο αυγολέμονο λίγο από τον ζεστό ζωμό. Με ένα κουταλάκι προσθέτουμε λίγο λίγο και το νισεστέ. Ανακατεύουμε καλά για να μην σβολιάσει το νισεστέ.
Ρίχνουμε το μίγμα μέσα στο κατσαρολάκι και δυναμώνουμε την φωτιά. Το ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να χυλώσει, να πήξει.

Όταν είναι έτοιμο το ρίχνουμε στην μεγάλη κατσαρόλα πάνω από το αρνί και τα χόρτα. Κλείνουμε το καπάκι, πιάνουμε από τα χερούλια την κατσαρόλα και την ανακινούμε κυκλικά για να πάει παντού η κρέμα και να μην χρειαστεί να ανακατέψουμε με κουτάλα και διαλύσουμε το φαγητό.

Είναι έτοιμο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου