***....Γευσου....Γευσεις....***



Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Μηλοπιτάκια (NTR)

Μηλοπιτάκια


Υλικά

  • Ζύμη:
    • 1 βούτυρο βιτάμ (τετράγωνη συσκευασία)
    • 1 γιαουρτάκι αγελάδος (το μικρό παραδοσιακό κεσεδάκι με την τσίπα πάνω)
    • 1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • Γέμιση:
    • 8 μικρά κόκκινα μήλα (ή 6 μεγάλα)
    • 1 με 1 1/2 φλιτζάνι καρύδια χονδροκομμένα
    • 1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
    • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
    • 3-4 κουταλιές φρυγανιά
    • 2 κουταλάκια κανέλα

Ετοιμασία

1.   Φτιάχνουμε τη ζύμη αναμιγνύοντας τα υλικά που αναφέρονται και την αφήνουμε σκεπασμένη. (Φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη και μετά τη γέμιση για να προλάβει να "ξεκουραστεί").
2.   Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε στον τρίφτη για το κεφαλοτύρι (ψιλός).
3.   Τα βάζουμε σε κατσαρολίτσα μαζί με τη ζάχαρη, τις σταφίδες και την κανέλα, ανακατεύουμε καλά κι αφήνουμε να βράσουν μες στο μηλόζουμο για περίπου 15-20 λεπτά. (Μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να δέσει λίγο το ζουμί σαν σιρόπι).
4.   Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε επάνω το κατσαρολάκι μέχρι να σταματήσει να βράζει το μίγμα μας.
5.   Βγάζοντας τη γέμιση από τη φωτιά στραγγίζουμε για να φύγει το περιττό μηλόζουμο, που φαίνεται, κι έπειτα προσθέτουμε τα καρύδια και τελευταία τη φρυγανιά.
6.   Ανοίγουμε με τον πλάστη κομμάτια από τη ζύμη σε φύλλο λεπτό (0,5-1 εκ.) και παίρνοντας ένα ποτήρι κόβουμε με το στόμιό του τη ζύμη σε δισκάκια.
7.   Παίρνουμε ένα δισκάκι, το ξανανοίγουμε ελαφρά με τον πλάστη και πατώντας το με το ένα χέρι (για να μην μαζέψει η ζύμη), παίρνουμε μια μεγάλη κουταλιά από τη γέμιση και τη βάζουμε στο κέντρο.
8.   Πιάνουμε τη μια άκρη από το μηλοπιτάκι και την φέρνουμε πάνω στην άλλη κλείνοντας μέσα τη γέμιση.
9.   Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς (αυτή είναι και η θερμοκρασία που θα τα ψήσουμε).
10.                     Τοποθετούμε τα μηλοπιτάκια μας σε βουτυρωμένο ή λαδωμένο ταψί ή ταψί με στρωμένη λαδόκολλα και τα βάζουμε στο φούρνο (πριν τα βάλετε στο φούρνο πατήστε τις άκρες τους πάλι, γιατί αλλιώς θα ανοίξουν ελαφρά την ώρα που ψήνονται).


Να και το μυστικό! Αφού έχουν περάσει δέκα λεπτά από την ώρα που τα έχετε βάλει στον φούρνο, κάνετε τη μαγική κίνηση και... ΤΟΝ ΣΒΗΝΕΤΕ!! Τα αφήνετε έτσι μέσα χωρίς ν' ανοίξετε την πόρτα επί δέκα λεπτά. Επειτα τον ξανανάβετε στην ίδια θερμοκρασία(180) και τα ψήνετε κανονικά έως ότου ροδίσουν καλά.

Σημειώσεις:

α. Το μυστικό αυτό δεν ήταν και τόσο δική μου έμπνευση, όσο ένα ευτυχές ατύχημα". Μια μέρα που είχα βάλει το ταψί στο φούρνο κόπηκε το ρεύμα! Άρχισα τότε να κλαίω τα μηλοπιτάκια μου και δεν άνοιγα τον φούρνο για να διατηρηθεί η ζέστη με την ελπίδα ότι θα έρθει γρήγορα το ρεύμα. Αυτό έγινε μετά από δέκα λεπτά. ΠΡΟΣΟΧΗ!! Το ταψί αυτό ήταν το τρίτο κατά σειρά που έψηνα, ο φούρνος δηλαδή ήταν εξαιρετικά πυρωμένος. Το πρώτο ταψί συστήνω να το ψήσετε κανονικά και να κάνετε αυτό το "μαγικό" από το δεύτερο ταψί κι έπειτα γιατί δεν εγγυούμαι το αποτέλεσμα. Ετσι θα μπορέσετε να δείτε και τη διαφορά. Ενώ η συνταγή από μόνη της είναι ωραία και γευστική, με αυτό το κόλπο η ζύμη "απογειώνει" τον τραγανό, κρατσανιστό της χαρακτήρα.
β. Τη χρήση της φρυγανιάς την εμπνεύστηκα, γιατί πάντα τα μηλοπιτάκια έβγαζαν ζουμί κατά το ψήσιμο όσο κι αν στράγγιζα και σούρωνα τη γέμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου