***....Γευσου....Γευσεις....***



Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Μελομακάρονα (NTR)


Μελομακάρονα


 

Υλικά

  • Για τα μελομακάρονα:
    • 1 1/2 ποτήρια λάδι
    • 1 ποτήρι ζάχαρη
    • 3/4 ποτηριού φρεσκοστιμένο χυμό πορτοκάλι
    • 1/4 ποτηριού κονιάκ
    • 3 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
    • 1 ποτήρι καρύδια λεπτοκομμένα
    • 1 κουταλάκι κοφτό σόδα μαγειρική
    • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
    • γαρύφαλλο και κανέλλα σκόνη
  • Για το σιρόπι:
    • 2 ποτήρια ζάχαρη
    • 2 ποτήρια μέλι
    • 2 ποτήρια νερό
    • Ολόκληρο ξύλο κανέλλας
    • Γαρύφαλλα
    κατασκευη

1.    Για τα μελομακάρονα: Βάζουμε σε μπωλ τα στερεά υλικά (αλεύρι, σιμιγδάλι, ζάχαρη) και κατόπιν τα υγρά υλικά (λάδι, κονιάκ, χυμό πορτοκάλι) αφού πρώτα αναμείξουμε στο χυμό του πορτοκαλιού την σόδα. (Αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο γαρύφαλλο και κανέλλα σε σκόνη για να προσθέσουμε άρωμα-μικρή ποσότητα για να μην πικράνει το μίγμα).
2.    Ζυμώνουμε καλά μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας.
3.    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς (στον αέρα).
4.    Πλάθουμε τα μελομακάρονα ή χρησιμοποιούμε κουπ-πατ για να δώσουμε διάφορα χριστουγεννιάτικά σχήματα. (Προσέχουμε να μην τα κάνουμε λεπτά γιατί θα μας ξεραθούν στο ψήσιμο).
5.    Τα τοποθετούμε αραιά σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
6.    Ψήνουμε στην μέση του φούρνου, στους 160 βαθμούς (αέρας) μέχρι να ροδίσουν (περίπου 15 λεπτά).
7.    Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα και κατόπιν τα βουτάμε στο καυτό σιρόπι για 1 λεπτό ή περισσότερο, ανάλογα αν θέλετε τραγανό ή σιροπιασμένο το εσωτερικό του.
8.    Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα, τα αφήνετε να στραγγίξουν για λίγο στην σχάρα και τα βάζετε σε πιατέλα σε στρώσεις.
9.    Ρίχνετε από πάνω σε κάθε στρώση λεπτοκομμένο καρύδι που έχετε ανακατέψει με λίγη κανέλλα και γαρύφαλλο σε σκόνη.
10.                       Για το σιρόπι: Σε κατσαρολάκι ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το νερό και το μέλι και βράζουμε μέχρι να δέσουν ελαφρά, ξαφρίζοντας μέχρι να γίνει διαυγές το σιρόπι.
11.                       Αν σας αρέσει η γεύση, βάζετε μέσα στο σιρόπι την ώρα του βρασμού ολόκληρο το ξύλο της κανέλλα και 3-4 γαρύφαλλα, αλλά τα βγάζετε πριν αρχίσετε το μέλωμα.
Αλεύρι χρησιμοποιώ το μπλε των Μύλων Αγ. Γεωργίου
Αν δεν το χρησιμοποιήσετε όλο, το σιρόπι μπορεί να μείνει μερικές μέρες, μέχρι να ετοιμάσετε την νέα δόση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου