***....Γευσου....Γευσεις....***



Τρίτη, 1 Μαρτίου 2011

Μελομακάρονα γεμιστά ή Φοινίκια ή Ισλί(NTR)



Μελομακάρονα γεμιστά ή Φοινίκια ή Ισλί



Υλικά

  • Η δόση είναι για περίπου 80 μελομακάρονα.
  • Υλικά για την ζύμη:
    • Ενα βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου
    • 2 κούπες ελαιόλαδο
    • 1 κούπα ζάχαρη
    • 1,5 κούπα φυσικό χυμό πορτοκαλιού
    • 0,5 κούπα γάλα (εναλλακτικά για νηστίσιμα μελομακάρονα αντικαθιστούμε το γάλα με 0,5 χυμό πορτοκάλι. Δηλαδή βάζουμε 2 κούπες χυμό πορτοκαλιού)
    • 0,5 κούπα κονιάκ
    • Το ξύσμα από δύο πορτοκάλια
    • 1 φακελάκι μπέκιν
    • 1 κουταλάκι κανέλα
    • 1 κουταλάκι γαρύφαλλo
    • 1,5 κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις. Μπορεί να πάρει και λίγο παραπάνω)
  • Υλικά για την γέμιση:
    • 500 γρ καρυδόψυχα κοπανισμένη (εγώ το ρίχνω στο multi και χθες έβαλα 350 γρ καρυδόψυχα και 150γρ φουντούκι).
    • 3 κουταλιές ζάχαρη
    • 1 κουταλάκι κανέλα
    • 1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
    • 1 κουταλάκι σουσάμι
    • Λίγο νερό και κονιάκ για να γίνει ένας πολτός
  • Υλικά για το σιρόπι:
    • 2 ποτήρια του νερού μέλι
    • 2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
    • 3 ποτήρια νερό
    • Κανέλα
  • Λίγα από τα κοπανισμένα καρύδια για πασπάλισμα.

Κατασκευη

1.     Ρίχνουμε σε λεκάνη το βιτάμ, το λάδι και την ζάχαρη και δουλεύουμε με το σύρμα χειρός ή κλασσικά με το χέρι μέχρι να ομογενειοποιηθούν τα υλικά.
2.     Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλο, την πορτοκαλάδα, το ξύσμα, (το γάλα) και το κονιάκ, δουλεύουμε καλά και τέλος ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι μαζί με το μπέικιν. (Ρίχνουμε τόσο αλεύρι όσο να γίνει μία μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.)
3.     Ετοιμάζουμε την γέμιση σε μια λεκανίτσα.
4.     Παίρνουμε ένα-ένα μπαλάκι από την ζύμη, κάνουμε μια λακουβίτσα ή την ανοίγουμε λίγο στο χέρι σαν πιτάκι, βάζουμε μισή κουταλίτσα από την γέμιση και κλείνουμε καλά διπλώνοντας. Πλάθουμε ελαφρά στο χέρι να πάρει μακρόστενο σχήμα σαν σουτζουκάκι (ισλί).
5.     Ψήνουμε στους 180 για 30 λεπτά (πάνω κάτω) και 10 λεπτά (από πάνω). Αυτό βέβαια ισχύει για τον δικό μου φούρνο. Το ποθούμενο είναι να ψηθεί όλο το μελομακάρονο και να πάρει ένα χρώμα σαν της κανέλας.
Αφήνουμε να κρυώσουν καλά (καλύτερα την επομένη, εγώ τα φτιάχνω το απόγευμα και τα μελώνω το απόγευμα της επομένης).
Οπότε και ετοιμάζουμε το σιρόπι:
  • Βάζουμε στην κατσαρόλα τα υλικά και τα αφήνουμε να βράσουν λίγο. Αφαιρούμε τον αφρό και βουτάμε τα μελομακάρονα λίγα-λίγα στο σιρόπι το οποίο βράζει σε σιγανή φωτιά.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα αφήνουμε στο σιρόπι για ένα λεπτό, διαφορετικά μελώνουν πολύ και κολλάνε στα χέρια. Τα βγάζουμε, τα βάζουμε στην πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με λίγα από τα κοπανισμένα καρύδια που κρατήσαμε ανακατεμένα με λίγη κανέλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου