***....Γευσου....Γευσεις....***



Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

ΛΑΓΑΝΑ της Γιαγιας..-2-.(NTR)






                                ΥΛΙΚΑ

                             20 γρ. μαγιά νωπή ή 2 κ.γ. μαγιά σε σκόνη
·                                 1/2 φλ. ζεστό νερό
·                                 1 κιλό αλεύρι χωριάτικο ή μαλακό
·                                 1 κ.σ. αλάτι
·                                 2 κ.σ. λάδι ή βούτυρο λιωμένο
·                                 2 κ.σ. ζάχαρη
·                                 λίγο σουσάμι
                     ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  Διαλύστε τη μαγιά στο ζεστό νερό, ρίξτε λίγο από το αλεύρι, να γίνει πηχτός χυλός, σκεπάστε τον με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε τον σε ζεστό μέρος 12 ώρες.
  Κοσκινίστε σε λεκανίτσα το αλεύρι με το αλάτι και κάντε στο κέντρο μια λακουβιτσα.. Ρίξτε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, τη μαγιά και 2 κούπες χλιαρό νερό.
  Ζυμώστε, παίρνοντας το αλεύρι από τριγύρω, ώσπου να επιτύχετε μιά ζύμη μάλλον μαλακιά, ελαστική και εύπλαστη. Χωρίστε τη σε 3 μπάλες (ή όσες θέλετε, ανάλογα με το μέγεθος της λαγάνας που θέλετε να φτιάξετε). Σκεπάστε κι αφήστε τις να διπλασιασθούν σε όγκο.
  Πατήστε κάθε μπάλα με τον πλάστη, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάστε 3 πίτες. Βάλτε τις στα ταψιά που θα βάλετε στο φούρνο (όσες χωράνε στο κάθε ταψί). Σκεπάστε τις κι αφήστε τις να φουσκώσουν, ώσπου να διπλασιασθούν σε όγκο.
  Πατήστε τις με τα δύο δάκτυλα σε διάφορα σημεία, κάνοντας βαθιές δαχτυλιές σε όλη την επιφάνεια. Αλείψτε τις με λίγο νερό και πασπαλίστε τις με σουσάμι. Ψήστε τις λαγάνες στους 200° Κελσίου για 15'-20'.
Προβολή εικόνας πλήρους μεγέθους




















 Οι λαγάνες στεγνώνουν γρήγορα. Είναι προτιμότερο να καταναλωθούν την ίδια μέρα. Αλλιώς, φυλάξτε τις στην κατάψυξη, κλεισμένες ερμητικά σε πλαστική σακούλα. Διατηρούνται 3 μήνες

 Εγώ χρησιμοποίησα αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λάδι και βγήκε τέλεια. Αφράτη και νόστιμη. Επίσης έχω χρησιμοποιήσει μείγμα αλευριών και πάντα μου γίνεται ωραία.

Εμένα οι λαγάνες μου αρέσει να είναι λεπτές, οπότε όταν τις φτιάχνω, τις κάνω να είναι γύρω στο μισό δάχτυλο σε πάχος. Όταν φουσκώσουν γίνονται γύρω στο 1 δάχτυλο.
Επίσης φτιάχνω μια δόση την Κυριακή. Η μια τρωγεται την Κυριακη και μένουν και 2 για το πρωί της Δευτέρας (οπότε φτιάχνω και δεύτερη δόση).Τις σκεπαζω οταν κρυωσουν με πετσετα(κουζινας)και ειναι σαν να την εφτιαξα εκεινη τη στιγμη..(την επομενη που θα τη φαμε)
Καλη Επιτυχια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου