***....Γευσου....Γευσεις....***



Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Η ΛΑΓΑΝΑ της *ΓΙΑΓΙΑΣ*.-1-.*** (NTR)





Την Καθαρά Δευτέρα σταματά η κατανάλωση κάθε αρτύσιμου φαγητού και ξεκινά μια νηστεία που διάρκειας 40 ημερών, όσες δηλαδή και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο. Η λαγάνα που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε τη μέρα αυτή, παραπέμπει στα «άζυμα» της Παλαιάς Διαθήκης.
Η λαγάνα δηλαδή είναι είδος ψωμιού , σχήματος επίπεδου και ελλειψοειδούς που παρασκευάζεται χωρίς προζύμη και τρώγεται την Καθαρά Δευτέρα 
.
Υλικα

3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 ½ φλιτζάνι αλεύρι σταρένιο (κίτρινο)
½ φλιτζάνι βιολογικό αλευρι από σιτάρι

2 κουτ. του γλυκού μαγιά στιγμής, σκόνη

1 ½ κουτ. του γλυκού αλάτι και

~~ επιπλέον  για πασπάλισμα αν θέλετε2-3 κουτ. του γλυκού μείγμα αλεσμένα μυρωδικά : μαχλέπι, κόκκοι κόλιανδρο και γλυκάνισο

3 ½ - 4 φλιτζάνια νερό 

ελαιόλαδο

λιγη ζαχαρη(για το χρωμα)


Κατασκευη

Βάλτε σε μεγάλη διάφανο ή ημιδιάφανο ταπερ(λεκανι) τα αλεύρια, τη μαγιά, το αλάτι, τα μυρωδικά , και αναμείξτε τα καλά με σπάτουλα.Τελο; τη ζαχαρη.
Κάντε μια λακκούβα στη μέση και προσθέστε σταδιακά 3 φλιτζάνια νερό, ανακατεύοντας με την σπάτουλα για να ενσωματωθεί το υγρό στο αλεύρι.
Αρχίστε να δουλεύετε το μείγμα με το μίξερ του χεριού, στο οποίο έχετε προσαρμόσει τα ειδικά τσιγκέλια. Βάλτε κι άλλο νερό - όσο χρειάζεται και μόλις το μείγμα γίνει περίπου ομοιόμορφο, σταματήστε το μίξερ και αφήστε να μείνει 10 λεπτά. Δουλέψτε και πάλι τη ζύμη για 5 -8 λεπτά με το μίξερ, προσθέτοντας 12  κουταλιές αλεύρι, αν είναι πολύ νερουλή ή λίγο νερό αν είναι σκληρή, μέχρι να γίνει λεία και ομοιόμορφη.
Η ζύμη θα είναι μαλακιά και θα κολλάει. Αλευρώστε την επιφάνεια εργασίας και αδειάστε επάνω τη ζύμη, βοηθώντας με τη σπάτουλα. Καθαρίστε και σκουπίστε καλά το ταπερ..
Ριχνουμε  στη ζύμη και στα χέρια  μας λιγο  αλεύρι και χρησιμοποιώντας μια μεγάλη σπάτουλα για ζύμη γυρίστε και διπλώστε τη ζύμη στη μέση πασπαλίζοντας και ξαναδιπλώνοντας, αν κολλάει πολύ.

tips -Αν βρείτε καλό βιολογικό αλεύρι ολικής άλεσης, χρησιμοποιήστε 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 1 ½ φλιτζ. αλεύρι βιολογικής ολικής άλεσης-
Καλη Επιτυχια!!!!!!

1 σχόλιο: