***....Γευσου....Γευσεις....***



Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2011

ΨΩΜΙ (στη γαστρα) (NTR)


ΨΩΜΙ (στη γαστρα)


Για ένα καρβελάκι χρειαζόμαστε:
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
1 ½ φλιτζάνι εμφιαλωμένο νερό σε θερμοκρασία δωματίου
1 ¼ κουταλάκι γλυκού αλάτι
¼ κουταλάκι γλυκού ξηρή μαγιά
λίγο καλαμποκάλευρο για το αλεύρωμα ή απλό αλεύρι

Αν δεν έχετε εμφιαλωμένο νερό αφήστε το νερό της βρύσης για 10 λεπτά μέσα στο φλιτζάνι πριν το χρησιμοποιήσετε. Δεν ξέρω για ποιο λόγο αλλά έτσι έλεγε η γιαγια μου. Εγώ βάζω πάντα εμφιαλωμένο.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Σε λεκανίτσα από το προηγούμενο βράδυ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνουν ένας παχύρευστος χυλός. Σκεπάζουμε με σελοφάν και αφήνουμε 12 – 18 ώρες. Μέσα σ’ αυτό το διάστημα το ψωμί «ζυμώνεται» μόνο του.
Την επόμενη το πρωί αλευρώνουμε τον πάγκο μας και τοποθετούμε πάνω τη ζύμη. Επειδή είναι ακόμη παχύρευστη αλευρώνουμε λιγάκι και τα χέρια μας. Είναι λιγάκι ποιο σφιχτή από τη ζύμη των λουκουμάδων.
Διπλώνουμε τη ζύμη σαν φάκελο (το πάνω μέρος προς τα κάτω, το κάτω μέρος προς τα πάνω, το δεξί προς τα αριστερά και το αριστερό προς τα δεξιά.
Αλευρώνουμε καλά μία πετσέτα με το καλαμποκάλευρο (αν δεν έχετε δεν πειράζει χρησιμοποιήστε απλό άσπρο αλεύρι) και τοποθετούμε τη ζύμη μέσα με το διπλωμένο μέρος προς τα κάτω. Αφήνουμε να φουσκώσει 1 ½ ώρα.

Ανάβουμε το φούρνο μας στους 250 C και βάζουμε μέσα τη γάστρα άδεια να κάψει για μισή ώρα περίπου.
Ανοίγουμε τη γάστρα και ρίχνουμε μέσα με προσοχή για να μην καούμε το ψωμί. Κλείνουμε και ψήνουμε για 30 λεπτά.
Ανοίγουμε τη γάστρα χαμηλώνουμε το φούρνο στους 220 C και ψήνουμε για άλλα 15 περίπου λεπτά.
Βγάζουμε από τη γάστρα αφήνουμε λιγάκι να κρυώσει και σπάμε με το χέρι μας το πρώτο κομμάτι.

Καλη σας Ορεξη!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου