***....Γευσου....Γευσεις....***



Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011

Τα γεμιστά της Γιαγιας (με κιμά)(NTR)






Μπορείτε να γεμίσετε μελιτζάνες, κολοκυθάκια, ακόμα και πατάτες!

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό ντομάτες και ½ κιλό πιπεριές μέτριες στο ίδιο μέγεθος
½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά
2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε μίξερ ή τριμμένα σε χοντρό τρίφτη
6 κουταλιές κοφτές ρύζι καρολίνα
1 κουταλιά ντοματοπελτέ
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
6 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο
Αλάτι, πιπέρι, 1 πρέζα ζάχαρη
3-4 μέτριες πατάτες κομμένες κάθετα στα 8


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις πιπεριές.
Κόβουμε το πάνω μέρος τους, δημιουργώντας ένα καπάκι.
 Με ένα λεπτό κουταλάκι αφαιρούμε από τις ντομάτες τη σάρκα τους. Αρχίζουμε από το κέντρο και με σταθερό το κουτάλι γυρίζουμε συνέχεια τη ντομάτα μέσα στην παλάμη μας.
 Βγάζουμε όσο περισσότερη σάρκα μπορούμε προσέχοντας να μην τις σπάσουμε ή τις τρυπήσουμε.

Ρίχνουμε λίγο αλάτι στο εσωτερικό κάθε ντομάτας και τις αφήνουμε.
 Με ένα λεπτό μαχαιράκι κόβουμε με προσοχή το κομμάτι της πιπεριάς με τα σπόρια, κάτω από το καπάκι, και τα πετάμε.
 Πριν αρχίσουμε το γέμισμα δοκιμάζουμε πως θα τις τοποθετήσουμε στο ταψί μας και αν χρειάζεται καθαρίζουμε ακόμα καμία ντομάτα ή πιπεριά. Τις τοποθετούμε όρθιες με το άνοιγμα προς τα πάνω.
 Σε ένα μπολ κόβουμε σε ψιλά κομματάκια ότι βγάλαμε από το εσωτερικό της ντομάτας. Στραγγίζουμε καλά το ζουμί τους και πετάμε τα σπόρια που έμειναν στο τρυπητό.
 Βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολ με χλιαρό νερό για 10 - 15 λεπτά.
 Τρίβουμε τα κρεμμύδια και τα βάζουμε στο στραγγιστήρι (είναι προτιμότερο να  φύγει η έντονη σπιρτάδα τους, γι’ αυτό ρίχνουμε και λίγο νερό). Τα στραγγίζουμε πολύ καλά σφίγγοντάς τα με τα χέρια μας
 Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε το κρεμμύδι. Τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας  μέχρι να μαλακώσει λίγο.
 Χαμηλώνουμε τη φωτιά βάζουμε τον κιμά και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να χάσει το κόκκινο χρώμα του.
 Ρίχνουμε στο μισό χυμό από τις ντομάτες, τη ζάχαρη και τον ντοματοπελτέ.  Ανακατεύουμε καλά και τα ρίχνουμε στον κιμά.

 Αφήνουμε να βράσει για 3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι δοκιμάζοντας.
 Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό  και τον ρίχνουμε στον κιμά.
 Στραγγίζουμε το ρύζι και το ρίχνουμε στον κιμά.
 Αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 2-3 λεπτά, να φύγουν τα πολλά υγρά
 Περιμένοντας πλένουμε όλα τα σκεύη που χρησιμοποιήσαμε ;-)
 Γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές με το μείγμα αφήνοντάς άδειο ένα περίπου εκατοστό στην κάθε μία.  Στη συνέχεια τις σκεπάζουμε με τα καπάκια τους.
 Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες. Τις στερεώνουμε ανάμεσα στις ντομάτες και τις πιπεριές, έτσι ώστε να μην κουνιούνται. Αυτό αποτρέπει πιθανό πέσιμο και άδειασμα γεμιστού.
 Ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυμό της ντομάτας πάνω στο φαγητό.
 Βάζουμε μικρά κομματάκια βούτυρο πάνω στα γεμιστά και τις πατάτες.
 Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 1½ ώρα.
 Παρακολουθούμε και αν χρειασθεί ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό, ώστε το φαγητό να έχει σάλτσα και  να ψηθούν καλά τα γεμιστά.
 Μπορούμε να βγάλουμε μία δύο φορές το ταψί και να το ανακατέψουμε με κυκλικές κινήσεις, ώστε να πάει το ζουμί παντού.
 Μόλις ψηθεί, το αφήνουμε να "ξεκουραστεί" για μισή ώρα. Το σερβίρουμε ζεστό με τυρί φέτα, ελιές και φρέσκο ψωμί.

Καλη Επιτυχια και Καλη σας Ορεξη!!!!!!!!




1 σχόλιο: