***....Γευσου....Γευσεις....***



Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Σπιτικό τυράκι (γιαγιας ΝTR)


Έφτιαξα το δικό μου τυρί!!!
Μια συνταγή υπερβολικά "δύσκολη!" την οποία μπορείτε να κάνετε και εσείς που έτσι κι αλλιώς κάνετε μικρά θαύματα στην κουζίνα σας καθημερινά.
Είχα λοιπόν 2-3 λίτρα γάλα τα οποία κινδύνευαν να λήξουν και ένεκα οικονομικών κρίσεων δεν είναι να πετάμε διατροφικά προϊόντα και αγαθά!
Έτσι έκανε η γιαγια και μαμα μου  αυτό το πανεύκολο τυράκι και αξιοποίησα τα γαλατάκια μου, που μέχρι εκείνη την ώρα τα κοίταγαν παρκαρισμένα στο ψυγείο.
Το πιθανότερο να κατέληγαν στο στομάχι των λύκων...
Αντ΄ αυτού κατέληξαν στο δικό μας και μείναμε εμείς ευχαριστημένοι και οι αλλοι...επίσης!
Ας πάμε να φτιάξουμε το φρέσκο τυράκι μας.




Θα χρειαστούμε:
2 λίτρα γάλα
1 φλιτζανάκι του καφέ ξύδι λευκό
1 τουλουπάνι (ή μουσελίνα, ή τσαντίλα)
1 σουρωτήρι
λίγο αλάτι
μια λεκάνη & την κατσαρόλα μας


Κατασκευη

Βάζουμε τα γάλα στην κατσαρόλα να βράσει. Λίγο πριν αρχίσει να φουσκώνει και ετοιμάζεται να βράσει ρίχνουμε το ξύδι.
Το αφήνουμε για λίγο μέχρι "να κόψει", να διαχωριστεί η (τυρόμαζα) από τον ορρό του γάλατος. Ένας υποκίτρινος ορρός.
Στο μεταξύ έχουμε απλώσει το τουλουπάνι επάνω στο σουρωτήρι και μέσα στη λεκάνη. Δεν ήθελα να χυθεί ο ορρός στο νεροχύτη.
Τρυπητή κουτάλα δεν χρησιμοποίησα. Έγειρα την κατσαρόλα και άδειασα το περιεχόμενό της μέσα στο σουρωτήρι.
Βγάζουμε το σουρωτήρι από τη λεκάνη και μαζεύουμε το πανί από τις άκρες του, το σφίγγουμε προσεκτικά γιατί καίει και το κρεμάμε στη βρύση να στραγγίσει ο περισσευούμενος ορρός. Μια δυο ώρες, μην νομίσετε ότι το αφήσαμε για πολύ...
Τέλος, την όμορφη μπαλίτσα, 250 γρ. παρακαλώ, που θα σχηματιστεί την αλατίζουμε ελαφρά και την κυλάμε επάνω σε καβουρντισμένο σουσάμι ή σε ό,τι μας εμπνεύσει η φαντασία και η γεύση μας!
Όπως πάπρικα γλυκιά ή καυτερή, πιπέρι, βότανα αποξηραμένα, φρέσκα αρωματικά ψιλοκομμένα ή την περιχύνουμε με μέλι!
Και καταναλώνουμε αμέσως.
Τη δική μας, τη μισή την κυλήσαμε σε αποξηραμένο δυόσμο και την άλλη μισή σε λιναρόσπορο τριμμένο.
Φτιάξτε το, θα σας αρέσει.

Καλη σας Επιτυχια!!!!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου