***....Γευσου....Γευσεις....***



Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ΚΟΥΝΕΛΙ ΣΤΙΦΑΔΟ(NTR)




ΥΛΙΚΑ

1 κουνέλι σε μικρές μερίδες (περίπου 2 κιλά)
2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτέ
Φλούδα από ένα αψέκαστο πορτοκάλι (βιολογικής καλλιέργειας)
2-3 μεγάλα φύλλα δάφνης
1 ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
1 λίτρο περίπου νερό συνολικά

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Κόβουμε το κουνέλι σε μικρές μερίδες. Πλένουμε τα κομμάτια με ξύδι.
Βάζουμε στην κατσαρόλα (χωρίς να ανάψουμε το μάτι) το κρέας μαζί με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Σε χαμηλή φωτιά ξεκινάμε να ανακατεύουμε το κρέας για να «τσιγαριαστεί» - όπως λένε στην Κρήτη – από όλες τις πλευρές.
Το αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά με ένα ποτήρι νερό για 20 λεπτά συνολικά και μετά «σβήνουμε» με ένα ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί, ανακατεύουμε καλά.
Στη συνέχεια διαλύουμε τον ντοματεπελτέ μέσα σε λίγο νερό και τον προσθέτουμε επίσης στο φαγητό. Το αφήνουμε να βράσει για άλλα 5 λεπτά, για να πάρει το άρωμα του κρασιού. Αμέσως μετά, ρίχνουμε την υπόλοιπη ποσότητα νερού. Το νερό πρέπει να σκεπάζει καλά το κρέας και ίσως και λίγο παραπάνω. Το αφήνουμε να πάρει μία βράση.
Παράλληλα, χαράζουμε τα κρεμμύδια σε σχήμα σταυρού στην κορυφή τους. Τα ρίχνουμε στο κουνέλι που βράζει. Το νερό τώρα πρέπει να καλύπτει σχεδόν (όχι τελείως) και τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε και τη φλούδα πορτοκαλιού σε μεγάλα κομμάτια.
Σκεπάζουμε το φαγητό και το αφήνουμε να βράσει για 40 περίπου λεπτά.
5-10 λεπτά πριν κατεβάσουμε το φαγητό, ρίχνουμε και τα φύλλα δάφνης.
Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσουμε ότι τα φαγητό μας είναι έτοιμο είναι να δοκιμάσουμε αν το κρέας ξεχωρίζει εύκολα από τα κόκαλα. Επίσης, ο ζωμός του θα πρέπει να είναι δεμένος και σχετικά πηχτός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου